El Derbi Madrileno – a legjobb nyolcért • SportTV

El Derbi Madrileno – a legjobb nyolcért

2024. 01. 18. 17:46    
Olvasási idő: 3 perc

A csütörtöki játéknap lesz s a 3. forduló csúcspontja a jelen Copa del Rey-sorozatban, természetesen a párosítások miatt. A fellépő négy csapat közül három bent van az örökranglista első négy helyezettjében, a fennmaradó meg kakukktojás, a legjobb 16 együttes közé bejutó egyetlen harmadosztályú alakulat.

Vinícius Junior legutóbbi meccsén Rijádban a Szuperkupa-döntőn mesterhármast vágott a Barcának, előtte az Atlético elleni ötösből egy sem volt az övé. Vajon a Metropolitanóban melyik góllövőformáját mutatja? (Fotó: Getty Images)

Időben az első a salamancai csata, amelyben a Primera Federación, azaz a 3. liga 1. csoportjának 13. helyezettje, az Unionistas de Salamanca fogadja a kupahistória örökranglistájának vezetőjét, a 31-szeres nemzeti kupagyőztes FC Barcelonát. A hazai klubot mindössze tíz esztendeje alapították, lényegében az abban az esztendőben csődbe ment és megszűnő Unión Deportivo Salamanca pótlására. A két klub nincs jogelőd-jogutód viszonyban hivatalosan, de hallgatólagosan mindenki úgy tekint rájuk. Az új klub a hatodik vonalban rajtolt, két év múlva már a negyed-, újabb két esztendőt követően a harmadosztályban szerepelt. Eddigi bajnoki csúcsát a Segunda B (akkor így nevezték a harmadosztályt) holtversenyes 2. helye jelentette a 2020–21-es idényben. Az országos kupasorozatban mindössze negyedszer szerepelt, kétszer a 2. forduló, egyszer a legjobb 32 jelentette a végállomást (A „régi” salamancai csapat, az UD 1976–77-ben eljutott az elődöntőig, de ott az Athletic Bilbao megállította.) A bajnokságban éppen a Barca B, azaz a Barca Athletic csoporttársa, amelyet amúgy két hete január 3-án győzött le 2–0-ra a Johan Cruyff Stadionban Slavy és Varo Gómez góljával. A kupakiírásban egyébként a negyedosztályú Genikát Losada és Planas találatával 2–0-ra verte meg, a második körben már magasabb osztályú ellenfélen, a másodvonalbeli Gijónon jutott túl hazai 2–0-vall (g.: Planas, Camióus), januárban pedig már azonban „óriást ölt”, a Villarrealt búcsúztatta, 1«–1-es 120 perc után, 7-6-ra megnyert 11-es párbajban.
A másik oldalon a katalán óriás nagycsapata, amely a 31 végső sikere mellett még további 11 alkalommal döntős volt, de veszített. A csapat számos klasszisa továbbra is bevethetetlen, csatlakozik hozzájuk Araújo és Yamal, akik kiákókll0tás miatti eéliltásukat tültik. Xavi utazó kerete:  Balde, Ferran, Pedri,  Lewandowski, Iñaki Peña, João Félix, Christensen, Romeu, Vitor Roque, S. Roberto, F. De Jong, Gündoğan, Kounde, Astralaga, M. Casadó, Kochen, Fermín, Cubarsí, Pau Víctor, Marc Guiu és Héctor Fort, az utóbbi 8 játékos egyaránt a második csapat keretének tagja, közülük Marc Casado és Pau Victor játszott az Unionistas elleni vesztes bajnokin is. Xavi a meccs előtt a következőket mondta: „Vissza kell szereznünk a pozitív hozzáállásiunkat. Egyértelműen favoritok vagyunk, és a negyeddöntőbe akarunk jutni. De az Unionistas olyan csapat, akinek van arculata és szemeik a játékhoz. Jók a levegőben, közvetlenül futballoznak, és nagyon világos elképzeléseik vannak. Nem lesz könnyű mérkőzésünk. Számukra ez életük legnagyobb játéka.” Ebből a pár mondatból nem nehéz kiolvasni a rijádi Szupekupa-Clásico (1–4) miatti elkeseredettséget. S persze a spanyol sajtó nagy része – főleg a madridi –  a Barca-ikon leendő utódlásáról cikkezik…

A rijádi győztes Real madridi derbit játszik az utolsó nyolcaddöntőben, nyolc nappal szenzációs, hosszabbításos Szuperkupa-elődöntőjük (5–3) után ismét az Atléticóval. Igaz, a helyszín most nem lesz semleges, hiszen a Wanda Metropolitanóban csapnak össze, ahol a Real idénybeli egyetlen vereségét szenvedte el tétmérkőzésen. (28-ból azt az egyetlenegyet!) A két klub minden idők kupapárosításainak második legtöbbjét játszotta, 44-szer csaptak össze a nemzeti serlegért, ezzel a meccsel érik utol a Barca–Bilbao duellumot. Összesítésben persze a Real vezet (1928-től a 2023-as negyeddöntőig 18–14–11), ugyanakkor az öt döntőjükből négyet az Atleti nyert meg, s csak egyet a királyi gárda. Ebben a fázisban (nyolcaddöntő) négy oda-vissza párharcuk volt, két továbbjutással mindkét. oldalon. Éppen a Szuperkupa miatti kiemelést élvezve csak a 32 között csatlakoztak be ebbe a kiírásba, az Atlético harmad- (Lugo), a Real negyedosztályú (Arandina) ellenfelet vert meg, egyformán 3–1-re.
A matracosok kerete a Szuperkupával csak egyetlen személlyel rövidült meg, Depay szenvedett közelítőizom-sérülést. Reinildo Mozambikkal az Afrika-kupán szerepel, Vitolo (keresztszalag-szakadás) és Lamar (Achilles) sokáig marad távol a pályától. Barriosnak is egy kis játékra lesz szüksége, hogy teljesem bevethető legyen, alighanem Saúl Kokéval és De Paullal alkotja a középpályás triót. Elöl alighanem a szokásos Morata, Griezmann duó indul harcba.
Ancelottinak ugyancsak a (sikeres) Szuperkupa-kerettel kell számolnia, bár Tchouaméni a hét elején óvatosságból kihagyott egy edzést. Ennek ellenére kezdhet, nem úgy, mint Lucas Vázquez, aki combsérülése miatt kimarad, ahogy a keresztszalag-sérüléses trió. Éder Militao, Courtois és Alaba is. Ha mégsem kocháztat a maestro, a francia középpályást honfitársa, Camavinga pótolhatja, a kapuban pedig ismét Lunin áll, akáűrcsak a rijádi döntőben.

Megkezdődik a két héten belüli második nemzeti Szuperkupa-küzdelem Rijádban, az al-Avval Stadionban. Az olaszok nemcsak a spanyol döntő szisztémáját másoltál le (négy csapat, a bajnokság és a kupa első két helyezettje, kereszt-elődöntő, finálé), de még a színhelyét is. Az első négycsapatos Supercoppát a bajnok Napoli és a kupadöntővesztes Fiorentina játssza. Ez már a kupa 35. kiírása, a kéz csapat azonban csak  5., illetve 3. alkalommal szerepel. A nápolyiak két-két győzelmet és vereséget számlálnak (1990, 2014, ill. 2012, 2020), a firenzeiek is ugyanannyiszor győztek, mint veszítettek (1996, ill. 2001). Legutóbbi meccsük megfelelt a tavalyi ősz fő tendenciájának, a Partenopei szenvedett, a viola virágzott; nyertek is a lilák a Maradonában 3–1-re Brekalo, Bonaventura és Nico López góljával, a hazaiak szépítő találatát Osimhen büntetőből szerezte. Hogy a (szuper) kupa ismétli-e a Serie A-t, egy órás vagy kissé rövidebb csúsztatással látható lesz a Sport 2-n, 9 órás vagy valamivel korábbi kezdettel…

Copa del Rey, nyolcaddöntő. Sport1 19:15 Unionistas de Salamanca–FC Barcelona (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 21:30 Club Atlético de Madrid–Real Madrid CF (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván)
Supercoppa Italiana, elődöntő, Rijád. Sport2  kb. 21:00 SSC Napoli–ACF Fiorentina (csúsztatott felv., kommentátor: Méhes Gábor)