Aranyvasárnapi fociprogram: három ország négy mérkőzése • SportTV

Aranyvasárnapi fociprogram: három ország négy mérkőzése

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 22. 12:03    
Olvasási idő: 3 perc

A futballrajongóknak érdekes aranyvasárnapi programot tudunk nyújtani. Lesz ebben másodosztályú mérkőzés, a német élvonal remeklő újoncának fellépése, török városi csúcsrangadó és olasz Szuperkupa-meccs Szaúd-Arábiából. Nézzék, mi közvetítjük lelkesen!

A tavalyi dzsiddai Milan elleni meccset egyetlen góljával eldőntő CR7-nek szaúdi rajongói is szép számmal vannak… (Fotó: Getty Images)

HEIDENHEM­–OSNABRÜCK (2. Bundesliga)

Az esztendőből hátralévő három német másodosztályú mérkőzésből egy élcsoportos rangadó kerül a Sport1 képernyőjére. Az osztályból két együttes jut fel közvetlenül, egy osztályozót játszik az élvonal 16.-jával. E három helyből kettőt jelenleg olyan csapat foglal el, amelyet oda is vártak-várnak, a HSV és a Stuttgart.  A svábok kedvenc együttese 31 ponttal osztályozós, a követő hármast viszont olyan együttesek alkotják, amelyeket az idény előtt nem vártak ilyen magasra.
A 4. Aue (28 pont) már lejátszotta  18. fordulós meccsét (a német másodosztály már ebben az évben megkezdi a “tavaszi” szezont), a követő Heidenheim (27) és Osnabrück egymás ellen fejezi be az esztendőt. Ha a hazai VfR győz, megelőzi az Auét, s csak egy ponttal zár a Stuttgart mögött. Düntetlen esetén marad a sorrrend és a csapatok egy-egy pont különbséggel maradnak a 4-5-6. pozícióban. Ha a vendégek nyernek – ez idegenben 8 próbálkozásból csak 2-szer jött össze nekik a teljes őszi szezonben, akkor megelőzik házigazdájukon kívül  ­jobb gólkülönbséggel az Auét is, azaz a vezető hármas közvetlen sarkában fejezik be az esztendőt.

 

DÜSSELDORF–UNION BERLIN (Bundesliga)  

Kitalál-e valami nyerő taktikát Friedhelm Funkel, a Fortuna tapasztalt mestere?  (Fotó: Getty Images)

Az abszolút újonc berlini Union remek őszt zár, függetlenül utolsó mérkőzése végeredményétől. Az eddig megszerzett 20 pont és az osztályozós helyen lévő egykori bajnok és KEK-győztes Werderrel szembeni hatpontos előny azzal kecsegtet, hogy talán nem lesznek kiesési gondjai májusra az együttesnek.

Annál pocsékabb  jelenleg a Düsseldorf helyzete. Ha már a KEK-et emlegettük, az egykori második számú eurokupa 40 évvel ezelőtti (!) döntőse (nem kisebb csapattól kapott ki hosszabbításban 4–­3-ra, mint a Barcelona… ) most direkt kieső helyen áll, még a Bréma mögött is két ponttal. Ha valakinek tehát égetőbb a három pont megszerzése, az a Fortuna, amelynek hárommérkőzéses nyeretlen sorozatát is meg kellene törnie az osztáyozós pozícióban záráshoz.

A csapatkapitány Fink újra rendelkezésre áll a düsseldorfiaknál, akárcsak Hoffmann, aki visszakerül a középső védőkettősbe. Baker és Sobottka is beugrásra készen áll,  ha Funkel mester a teljes védelmi centrumot ki akarná cserélni. A beliniek esetleg a támadójátékon változtatnak, a bal szélső középpályás Flügel helyett  Ujah kerülhet a csapatba, aki viszont támadó duót alkothat az eddigi egyedüli ék Anderssonnal. Felix Kroosnak  (a világbajnok, BL-győztes Toni öccse) gerincoszlop-elzáródása van, ennek ellenére a cserepadra azért leülhet.

 

FENERBAHCE–BESIKTAS (SüperLig)  

Hasan Ali Kaldirim (balró) , a Fenerbahce védője és Jermaine Lens, a Besiktas holland exválogatott csatára ma délután is többször összecsaphat (Fotó: Getty Images)

Bár a török bajnokságot egyelőre még mindig a meglepetéscsapat Sivasspor vezeti tisztes, hatpontos előnnyel, az isztambuliak – köztük a három tradicionális nagycsapat – kezd felzárkózni:  a Besiktas már a 3., a Fener az 5., a rejkordbajnok Galata pedig a 6. helyre lépett elő. Hármuk egymás elleni rangadói mindig a SüperLig igazi csemegéi közé tartoznak. Hogy lássuk, milyen múltra tekintenek vissza ezek a derbik, a Fener­–Besiktas párosításban vasárnap a 136. (!) tétmérkőzést játsszák az 1959-es első országos bajnoki mérkőzésülk óta. Összesítésben a Fener áll jobban, 51-szer nyert a fekete sasok 41 sikerével szemben, 157 gólt szerezve és 151-et kapva. A két örök rivális az előző idényben mindkétszer remizett (3–­3, 1–­1).  Mivel az élcsoportból még a listavezető Sivasspor,  a második Ístanbul Basaksehir  és a 4. Trabzonspor mérkőzésére is vasárnap kerül sor, csak annyi biztos, hogyha a rangadó döntéssel zárul, sikere esetén a a Besiktas a 2-3., a Fener a 2-4. helyek valamelyikén zárja az esztendő utiolsó előtti fordulóját. Mivel arrafelé a karácsonyt nem ünneplik, a következő fordulót még ebben a naptári évben, december 27-től 29-ig lejátsszák, befejezve ezzel  az őszi szezont

JUVENTUS–LAZIO (Supercoppa Italia)  

A rijádi repülőtérre érkező Ciro Immobilének vannak jó emlékei a Juvével vívott Szuperkupa-meccsről: két éve duplával járult hozzá Rómában a bajnok 3–2-es legyőzéséhez (Fotó: Getty Images)

Ha valaki felkapná a fejét a színhely (Rijád) láttán, ne tegye! Nem újkeletű megoldásról van szó,  a mindig, minden szinten (még az európain is) afféle “speciális felkészülési meccsnek” számító szuperkupa itáliai változatát már a 6. kiíráskor (!), 1993-ban “exportálták”, akkor a jelentős olasz diaszpórával rendelkező New York stadionjában, a JFK-ban mérkőzött meg egymással a bajnok Milan és a Coppa Italia-győztes Torino. Azóta is számos alkalommal vitték küldöldre a meccset, eddig 4-szer játszottak Kínában, 2-2 alkalommal az USA-ban és Katarban, eddig egy-egy szuperkupa-találkozót rendezett Líbia és Szaúd-Arábia. Ez utóbbi három év múlva szintén négyre növekszik, mibel egy 2018-ban megkötött szerződés alapján egész 2021-ig az arab királyságban rendezik meg az összecsapást.

A mai mérkőzésen a a 15-ödször fellépő, bajnoki és kuparekorder Juventus 9-edszer vagy a nyolcadik Szk-találkozójára kiálló Lazio ötödször nyertheti el a trófeát. A római csapat négy eddigi sikerét három “minőségében” érte el: 2000-ben duplázóként bajnoki minőségében győzte le a kupadöntős Intert, 1998-ban és 2009-ben kupagyőztesként a bajnok Juventust, illetve Intert, tavalyelőtt pedig a Coppa Italia-finálé veresége után “visszavágón”, azaz kupamásodikként vewrte meg ugyancsak a Juventust. Mivel a Juve az elmúlt 8 scudettót egyaránt megnyerte, értelemszerűen sorozatban nyolcadszor mérkőzik meg ezért a trófeáért is, a legutóbbi hétből “csak” négyszer járt sikerrel, a Napolitól és a Milantól 2014-ben és 2016-ban 11-esekkel, a Laziótól a már említett két évvel ezelőtti, római mérkőzésen normál játékidőben 3–2-re kapott ki.
A fogadóirodák egy kicsivel a Juvét tartjék esélyesebbnek, győzelmére 2.05­–2.2-szeres pénzt fizetnek az égszínkékek  3,6–­3.9-szeres oddszával szemben.

BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport1 13:30 VfR Heidenheim–­VfL Osnabrück (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); BUNDESLIGA 17. forduló. Sport 1 15:30 Fortuna ’95 Düsseldorf–1. FC Union Berlin (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); SÜPERLIG, 16. forduló. Sport2 17:00 Fenerbahce SK–Besiktas JK (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); OLASZ SZUPERKUPA. Sport1 17:30   Juventus FC–SS Lazio  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hegyi Iván)