Az Inter trófeát szerezne a Milantól • SportTV

Az Inter trófeát szerezne a Milantól

2023. 01. 18. 12:19    
Olvasási idő: 4 perc

Derby della Madonninát rendeznek – ezúttal Rijádban. A tét a 2022. évi olasz Szuperkupa, amelyet a két milánói óriás egymás közt dönt el, hiszen a Serie A-t tavaly a Milan, a Coppa Italiát az Internazionale nyerte meg. S persze nem feledkezünk el a Spanyol Kupa hétközi fordulójának aktuális mérkőzéseiről sem.

Ha Lautaro Martínez (jobbra) betalál, 9 év után úra argentin futballista lesz, aki két egymást követő olasz Szuperkupa-meccsen eredményes lesz (Fotó: Getty Images)

SUPERCOPPA ITALIANA

Szinte hihetetlennek tűnik, mégis igaz: az első, 1909. január 10-i tétmeccsükkel (Milan–Inter 3:2, Prima Divizione) együtt a vörös-feketék és a fekete-kékek összesen 7 sorozatban (négy bajnokság, 3 kupafajta) 233 tétre menő mérkőzést vívtak egymással, ezek közül írd és mondd, összesen kettő (!) döntött közvetlenül egy trófea sorsáról.
Az első 1977-ben a Coppa Italia döntője volt, amelyet közösstadionjukban, a San Soróban a Milan 2–0-ra nyert meg Maldera és Braglia góljával. A másodikra több mint 34 évet kellett várni és potom 8000 km-et utazni: a 2011-es olasz Szuperkupa-meccset ugyanis Pekingben játszották le auusztusban a Nemzeti Stadionban, amelyen Wesley Sneijder találata után a Milan Ibrahimovic góljával egyenlíteni, majd Boateng révén fordítani is tudott. Ezzel a két lombard óriás közül a vörösök állnak jobban a trófeadöntő külön viadalban.
Ha csak a Supercoppa Italianát nézzük, a Milan 12., az Inter 11. alkalommal száll harcba érte, a rossoneri 7–4-es, a neroazzuri 6–4-es győzelem-vereség mutatóval áll az örökrangsor 2. és 3. helyén (vezet a Juve 9–8-cal), azaz a rijádi csata – oda csak felennyit kell utazni, 4066 km-t, mint Pekingbe kellett 12 esztendeje – a 2022-es kiírás serlegén kívül az összesítés második helyéről is dönt, vélhetően legalább két évig, hiszen a Milan idén már kiszállt az Olasz Kupából egy hete, s mindketten hatalmas hátrányban vannak a Napoli mögött a Serie A-ban.
Talán ez adhat még egy kis plusz motivációt is a két csapatnak: amelyikük legyőzi a másikat a szuperkupameccsen, nemcsak egy újabb trófeával lesz gazdagabb, hanem mintegy kinevezheti magát a nápolyiak első számú üldözőjévé. S persze azt se feledjük el, hogy mindketten versenyben vannak még a BL-ben is, ahol együtt lenne csak esélyük, hogy összehozzanak egy városi finálét is, megismételni azt, ami eddig csak Madridnak sikerült. (Persze, ott is összeakadhat egyikük vagy akár mindkettő is a Napolival a negyed- és az elődöntőben, hiszen ott már az azonos országbeliek is találkozhatnak…)
A lehetséges összeállításokról szólva a Milanban Origi és a veterán védő Kjaer visszatért sérüléséből, utóbbi akár a kezdőben is helyet kaphat. Ibra azonban még mindig nem játszhat (persze „motivátorként” csak-csak elutazik a csapattal Rijádba), Krunichoz, Rebichez és az első számú kapus Maignanhoz hasonlóan. Giroud továbbra is tartja a frontot egyedüli ékként, Brahim Diaz áll harcban De Ketelaerével a Pioli védjegyének számító 4-2-3-1-es rendszerben a három támadó középpályás hely egyikéért. A francia világbajnok és vb-ezüstérmes amúgy harcban lehet Dzekóval, melyikük dönti meg Ronaldo Szuperkupa-rekordját, a portugál ötszörös aranylabdás ugyanis 35 éves és 350 napos korában talált a kapuba a Juve–Napoli 2021-es Szk-mérkőzésen. Kilenc Inter elleni góltalan meccs után Rafael Laeo szeptemberben gólt lőtt a fekete-kékeknek, alighanem ő kezd a Milan támadórészlegének bal szélén.
Romelu Lukaku a hát eleján normál csapatedzésen vett rész, azzal a szándékkal, hogy szerdán este pályára léphessen. Inzaghi most sem számíthat a csapatkapitány Handanovicra és másik délszláv klasszisára, Brozovicra sem.  Lukaku esetleges távollétében nyilvánvalóan Dzeko lehet Lautaro Martínez partnere az Inter támadóduójában. Mivel tavaly januárban gólt szerzett a Juventus ellen, El Toro lehet az első játékos, aki két egymást követő olasz Szuperkupa-meccsen betalál,  honfitársa Carlos Tévez után, aki 2013-ban és 2014-ben  volt eredményes.

COPA DEL REY

Két negyeddöntős csapat már ismert, a 2021-es (összesen háromszoros) győztes Real Sociedad és az ötszörös trófeabirtokos (legutóbb 2018-ban nyerő) Sevilla már a legjobb nyolcban van. Hozzájuk újabb korábbi kupabirtokosok csatlakozhatnak, akár mind a négy napi párosításból is.
A Sporting Gijón–Valencia duóból a hazai asztúriai gárda „csak” két vesztes kupadöntőt regisztrál, a denevéreseké viszont a sorozat történe ötödik legeredményesebb klubja, 8 győzelemmel és 10 vesztes döntővel, nem mellesleg ők a címvédők is. A Sporting az első körben csak hosszabbításban gyűrte le a negyedosztályú Beasaint (3–2), egy körre rá az eggyel magasabb osztályban játszó sima 3–0-val intézte el, a LaLigás Rayót meg 2–0-val verte ki az amúgy másodvonalbeli, a Segunda Divisiónban eléggé gyengélkedő, csak a 15. helyezett gárda. A Valencia  sem brillírozik a LaLigában, csupán a 12., igaz ha megnyeri egy elmaradt meccsét, a felsőház aljáűra léphet elő, tizediknek. A kupában eddig kiemeltként csak egyet játszott, akkor 3–0-ra verte meg a harmadosztályú  La Nuciát Kluivert, Moriba és Duro góljával.
A második mai meccsünkön a másik valenciai együttes, a hazai Levante (ugyancsak másodosztályú) legjobb kupaszereplése során két éve az elődöntőig jutott, vendége, az Atlético Madrid viszont a sorozat históriájának 4. legeredményesebb klubja, 10 győzelemmel és 9 vesztes kupadöntővel. Igaz legutóbb 2013-ban jutott el csak a döntőig, akkor viszont a centenáriumán fricskázta meg a városi vetélytárs Realt, saját stadionjában. Ebben a kiírásban nem kiemeltként az Almazán (V. osztályú, 2–0), az Arenteiro (IV., 3–1) és a Real Oviedo (II., 2–0) testén át vezetett az útja a legjobb 16-ig. Házigazdájának az Olot (IV. o., 4–0), az Andorra (II., 2–1) skalpja után élvonalbeli ellenfele is akadt, de a Getafét is sikerült kiütnie (3–1).
Felvételről mutatjuk a kupa öröklistájának másodikját, az Athletic Bilbaót (24 győzelem, 16 vesztes döntő), amely a 9-szeres finalista (4 győzelem, 4 vereség) Espanyolt fogadja. (Egy mérkőzést nem mutatunk, azon a 3-szoros győztes Betis fogadja az Osaunát, amely egyszer jutott csak a döntőbe, s azon éppen mostani vendéglátójától szenvedett vereséget 2005-ban – nem mellesleg azt a finálét is mi közvetítettük 18 esztendővel ezelőtt.) Szóval, exgyőzteseket várhatunk a negyeddöntőbe, de potenciális „újoncok” is eljuthatnak odáig.

COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 18:45  Real Sporting Gijón–Valencia CF (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 21:00 UD Levante–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 23:15 Athletic Club de Bilbao–RCD Espanyol (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)
SUPERCOPPA ITALIANA. Sport2 19:15 AC Milan–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András. szakértő: Hrutka János és Kéri András)