Az esztendő első északolasz rangadója • SportTV

Az esztendő első északolasz rangadója

2022. 01. 16. 09:05    
Olvasási idő: 8 perc

Néhány rangadónak tisztelt összecsapás volt már a 2022-es évben is a Serie A-ban, de az első csata a BL-es négy helyet elfoglaló csapat közt vasárnap este következik: a 4. Atalanta fogadja az éllovas Intert. Persze azt a találkozót élénk figyelem övezi Milánó „piros-fekete” felében, Nápolyban és Torinóban is…

Gianluca Scamacca, a Sassuolo veszélyes csatártriójának tagja már a squadra azzurrában is bemutatkozott… (Fotó: Getty Images)

COPA DEL REY

Az olasz meccskvartett előtt délidőben közvetítünk egy Spanyol Kupa-nyolcaddöntőt is. Ezen a mérkőzésen az egyetlen eddig a fázisig eljutó harmadosztályú együttes, az Atlético Baleares fogadja a 8-szoros kupagyőztes, legutóbb három esztendeje nyerő Valenciát. A Baleári-szigetek második-harmadik, egyébként patinás, több mint 121 éve alapított klubja históriája során 1962 és 1987 után harmadszor jutott el az országos kupaküzdelem legjobb 18 csapata közé: Ehhez az első körben az ugyancsak harmadosztályú Calahorrát kellett idegenben legyűrnie (1–1 és hosszabbítás után 11-esekkel 5-4), a másodikban 5–0-ra (!) győzte le az élvonalbeli Getafét (gólok: Grfila 2, Dioni, Martínez, Vinicius Tanque), a 32 között pedig az ugyancsak LaLigában szereplő Celta Vigót 2–1-re múlta felül (g.: Martínez 2). A Valencia is három ellenfélen van túl, a 6. osztályú Utrillast 3–0-ra (g.: Marcos André, Musah, Koindredi), a negyedvonalbeli Anteirót hosszabbításban (!) 3–1-re (g.: Musah, Guillamón, Vallejo), végül a másodosztályú Cartagenát nagy nehézségek árán 2–1-re sikerült legyőznie, a győztes gól a 92. percben az korábbi orosz váűlogatott Cserisev szerezte.
Mindenesetre óriási meglepetés lenne, ha a szigetlakók a harmadik LaLiga-együttest is legyűrve bejutnának a negyeddöntőbe.
A szombaton botrányos körülmények közt 1–1-es állásnál félbeszakadó Betis–Sevilla találkozót – Joan Jodánnt a vendégek egyenlítése után a hazai szurkolók fejbe dobták egy PVC-csővel – vasárnap folytatják, s mi is műsorunkba iktattuk. 17 órától a 2-es csatornánkon.

SASSUOLO–VERONA

A Sassuolo élén tavaly nyáron történt változás – a közkedvelt, de Oroszországba szerződő Roberto De Zerbit az Empoli exmestere, Alessio Dionisi váltotta – után egy félidénynek kellett eltelnie, hogy a szurkolók, a város elfogadja az új edzőt. A múlt héten a fekete-zöld együttes 5–1-re tönkreverte a mester előző csapatát, nem kis mértékben a három remek válogatott támadónak, Berardinak, Raspadorinak és Scamaccának köszönhetően. A gárdának csupán 4 pont a hátránya a Roma mögött – az emiliaiak ebben az idényben is az európai kupahelyért csatázhatnak többek közt a farkasokkal. A vendég Verona előző 9 meccsén csupán egy vereséget szenvedett, közben a táblázat felsőházának négy csapatát is megverte. Csupán négy csapat szerzett több gólt az őszi félidényben a Hellasnál. Még több pontot gyűjthettek volna, ha nem ennyire „áteresztő” a védelmük – mielőtt Emilia-Romagnába indultak volna, átlagban kettőnél több gólt kaptak idegenbeli mérkőzéseiken.
A hazaiaknak nélkülözniük kell ikonjukat, Berardit, mert sárgalaphalmozása elérte a büntetési határt. Távollétében a francia csatár, Degref csatlakozik a másik két veszélyes támadóhoz, Raspadorihoz és Scamaccához. Djuricsics, H. Traore és Henrique sérülés miatt nem állhat Dionisi rendelkezésére, Boga pedig részt vesz az ANK-n, de utána az Atalantához csatlakozik, mert odaigazolt a téli transzferidőszakban.
A Salernitana elleni kiállítása miatt Ilics el van tiltva a Veronából, Tameze próbálja meg helyettesíteni. Az újonnan érkező Depaolinak alighanem a jobb szélen jut hely a kezdőben. A vendégeknél is előfordulhat, hogy egyesek koronavírus-fertőzés vagy az azt követő karantén miatt nem szerepelhetnek, Bessa, Sutalo, Faraoni, Frabotta és a kapus Montipo is negatív teszteredményt vár, hogy visszatérhessen. Hongla Kamerunt képviseli az Aftrika-kupán, Dawidowicz sérülésének komolyságát még az orvosok vizsgálják. Bár a közelmúltbeli gólaszályos időszaka négymeccsesre hosszabbodott, természetesen Simeone indul az ék posztjáról harcba az újabb találatokért, a legutóbbi háromból kettőt idegenben ért el.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Verona négyet elvesztett legutóbbi 8 bajnokjából (2 gy., 2 d.), miután az előző tízből csak egyetlenegyet vesztett el (a Milan ellen a San Siróban) . 2. December óta nincs játékos, aki több gólt szerzett volna az ötször betaláló Giacomo Raspadorinál (Ciro Immobile és Manolo Gabbiadini ugyanennyi gólt szerzett), Gianluca Scamacca ugyanezen idő alatt 4-szer volt eredményes. 3. Csak az Udinesének volt kevesebb beadása (7.8 meccsenként), mint a Sassuolónak (9.2) a Serie A-ban az idényben. Ugynakkor a fekete-zöldek kapták a második legtöbb gólt (8) beadás után, ennél többször csak a Genoa kapujába találtak be ily módon az ellenfelek (9)

Kapcsolódó

Sassuolo–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 19 mérkőzés–10 Sassuolo-győzelem–3 döntetlen–6 Verona-siker / 27–22-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 13–7–2–4 / 20–18. Sassuolóban:  9–5–2–2/ 10–10. Sassuolóban a Serie A-ban: 6–3–1–2 / 10–10.  A párosítás legjobb gólszerzői: Luca Toni (Verona) 4 gól, Jérémie Boga és Filip Djuricsics (Sassuolo) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Sassuolo 2–3 (0–1). Gólok: Zaccagni 2, egy 11-es, ill. Raspadori, Djuricsics, Traore (2021. 8. 21.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 3–2 (2021. 8. 21., Veronában); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2020. 6. 28.); a legutóbbi Verona-győzelem: 0–2 (2017. 11. 25.). Házi gólkirály: Domenico Berardi 10, ill. Giovanni Simeone 12 gól

VENEZIA–EMPOLI

Nedim Bajrami ősszel éppen a velenceiek ellen szerezte meg élete első Serie A-gólját (Fotó: Getty Images)

A Venezia sorozatban 7 mérkőzésen sem nyert, mi több, 11. vereségét szenvedte el a múlt héten a Milantól és csak egy ponttal áll a kiesét jelző vonal felett. Mivel 1999 óta először a kupa 3. körébe sem jutott el a lagunák városának csapata, az élvonal legfiatalabb edzőjén, Paolo Zanettin egyre nagyobb a nyomás. A mesternek komoly védelmi gyengeségeket kell orvosolnia, hogy egy esetleges harmadik bajnoki győzelemmel a felszínen tudjon maradni.
A túloldalon az Empoli szeretné elfelejteni már négymeccses nyeretlen sorozatát. A legfiatalabb trénerrel szemben a legidősebb vezeti csapatát, ugyanis a Serie A legidősebb szakvezetője, a 68 esztendős Aurelio Andreazzoli a vendég kékek mestere. Csapata kiváló őszt-kora telet produkált eddig, ám a múlt héten kemény, 5–1-es vereségbe szaladt bele a Sassuolo ellen. Ezzel együtt is a 11. helyen áll, mindössze négy ponttal elmaradva a 6. Romától, azaz minden újoncok célját, a biztos bentmaradást minden bizonnyal könnyedén el tudja érni.
Zanettinek egy helyen mindenképpen változtatnia kell, mert Svobodát a Sassuolo-meccsen kezezésért kiállították, így alighanem Caldara kerül vissza, aki a hétközi kupameccsen már ismét játszhatott, eltiltása után. Ebuehi Nigériát képviseli az Afrika-kupán. Ampadu helyét a középpályán Vacca veszélyezteti, Cuisance kezd az irányító posztján. A másik új érkező, a portugál Európa-bajnok Nani már csatlakozott a csapathoz, és régi ismerőséhez Sergio Romeróhoz, akivel együtt játszottak a ManUnitedben évekig. Az argentin kapus a kezdőben lesz, a portugál szereplését aligha kockáztatja meg az edző.
Az Empoli combizomsérülése miatt legalább februárig nélkülözi a szélsőhátvéd Parisit, Marchizza lehet a helyettes balhátvéd. Esetleg Viti is helyet kap a kezdőben az eltiltott Tonelli helyén. Szintén a középpályán Haas még mindig bevethetetlen, Bajrami viszony nyilván ott lesz a kezdő 11-ben, már csak a kellemes emlék miatt is: éppen a fordított párosítású meccsen szerezte első Serie A-gólját.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Mindhárom meccs az újoncok közt idegenbeli győzelemmel ért véget az idényben. A Venezia nyert Empoliban szeptemberben, az Empoli győzött Salernóban októberben, a Salernitana meg elhozta a három pontot Velencéből. Ilyen sok idegembeli győzelem még sosem volt egyazon idényben az olasz élvonalban. 2. A csak az idegenbeli meccseket tartalmazó táblázaton az Empoli a 18 ponttal (5 gy., 3 d., 2 v.), közel áll ahhoz, hogy megdöntse az idegenbeli pontok klubrekordját (19, a 2015–16-os idényben).  3. Nedim Bajrami első Serie A-gólját a fordított párosításban szerezte Velencében. Három gólt ért el az elmúlt hat fordulóban. December eleje óta csak Milinkovics-Szavics lőtt több gólt (4) a liga középpályásai közül (ugyancsak hármat szerzett Gianluca Corari és Franck Kessié).

Kapcsolódó

Venezia–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 21 mérkőzés–8 Venezia-győzelem–6 döntetlen–7 Empoli-siker/ 30–30-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–2–1–0 / 7–5. Velencében: 10–6–2–2 / 19–13. Velencében a Serie A-ban: 1–1–0–0 / 3–2.  A párosítás legjobb gólszerzői: Adriano Zecca (Venezia) 4 gól, Vincenzi Iacopino és Leonardo Mancuso  (Empoli) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Venezia 1–2 (0–1). Gólok: Bajrami, ill. Henry, Okereke (2021. 9. 11.). A legutóbbi bajnoki Venezia-győzelem: 2–1 (2021. 9. 11., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 2. 26.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 0–2 (2020. 7. 3., Velencében). Házi gólkirály: Mattia Aramu 5, ill. Andrea Pinamonti 7 gól.

ROMA–CAGLIARI

A Roma múlt héten szinte képtelen vereséget szenvedett kétgólos előnyből a Milan ellen, eélkeserítve szép számú híveit, akik közül sokan – és a szaksajtó egyes képviselői is – már José Mourinho felelősségét is kezdik feszegetni. Tény, a Roma „nagycsapat-fóbiája” folytatódni látszik, az egy szem Atalanta elleni sikertől eltekintve kikapott, vagy jobb esetben döntetlenig jutott az első öt között elhelyezkedő riválisaival szemben. A 9 vereség 21 mérkőzésen 43 éves negatív rekordot állít be, ám hazai pályán azért még mindig eredményesebb az együttes, mint házon kívül. 11 bajnokijukon 20 pontot hoztak össze, de ezzel együtt is már 6 pont a hátrányuk az ötödik Juve mögött. Beleszámítva a két együttes tavaly őszi cagliari eredményét is, a szárdok legutóbbi 15 bajnokijukból csak egyetlenegyet tudtak megnyerni a fővárosiak ellen, az egyetlen, számukra üdítő kivételt a tavaly áprilisi 3–2 jelentette. Legutóbbi négy bajnokijukon összesen 20 gólesett, ez biztató lehet a vasárnapi koraesti találkozó semleges nézőinek. Walter Mazzari azert egy okból bízhat az esetleges szenzációban: legutóbbi két meccsét egyformán hátrányból tudta megnyerni együttese, ezzel különleges karaktert felvillantva.
A Roma a Juve elleni összeomlás óta Sergio Oliveirát szerződtette a Portóból, a portugál válogatott középpályás vasárnap már be is mutatkozhat a farkasok között. Ő már a második téli igazolás Maitlan-Niles után, utóbbi Karsdorp helyén már játszott is a csapatban. Mancini is visszatérhet piros lap miatti eltiltása után, és Chris Smalling helyére léphet. Eközben Darboe és Diawara „Afrika-kupázik”, Ibanez és Cristante eltiltás miatt nem játszhat,   El Shaarawy sem játszhat sérülés miatt.
A Cagliari is tett egy lépést az átigazolási piacon: kölcsönvette Lovatót az Atalantától a szezovn végéig, mart a veterán uru védő, Diego Godín szerződést bontott a klubbal és a brazil Atletico Mineiróba igazol. Strootman, Cáceres és Walukiewicz továbbra is sérült, Pavoletti, aki legutóbb vezető gól szerzett kisebb rúgást kapott, de a meccsre felépülhet.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma 9-et elvesztett első 21 bajnokijából 1978–79 óta először; mindössze egyet nyert meg legutóbbi 9 Serie A-meccséből, ezzel az utolsó a z öt európai topliga élcsapatai között. 2. A Cagliari legutóbbi hat góljából 4-et az utolsó 20 percben szerezte, a 71. perctől kezdődően, ezekből hármat Luciano Pavoletti ért el. Előtte 15 mérkőzésen csak két gólt szereztek a szardíniaiak ebben az időszakban. 3. Tammy Abraham előtt a legutóbbi játékos, aki 8 gólt szerzett első 21 mérkőzésén a klubban 2010–11-ben Marco Borriello volt (9), az angol elmúlt két meccsén betalált, ennél hosszabb folyamatos sorozata csak egyszer volt a két topbajnokságban: még a Chelsea tagjaként 2019 szeptemberében három egymást követő találkozón volt eredményes. Az egymást követő két idegenbeli tétmeccsén – a jövő hét közepén a kupában Sassuolóban kellene helytállni – javítani kell az elképesztően pocsék házon kívüli mérlegen, mivel az eddigi 10 meccsből egy siker és 3 remi mellett 6-szor is kikapott.

Kapcsolódó

Roma–Cagliari bajnoki örökmérleg

Összesen: 83 mérkőzés–37 Roma-győzelem–27 döntetlen–19 Cagliari-győzelem/ 130–100-as gólkülönbség. Rómában: 41–21–16–4 / 66–38. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Roma) 14 gól, Luigi Riva (Cagliari) 11, Abel Balbo és Simone Perrotta (Roma), valamint Joao Pedro (Cagliari) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Roma 1–2 (0–0). Gólok: Pavoletti, ill. Ibanez, L. Pellegrini (2021. 10. 17.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 2–1 (2021. 10. 17., Cagliariban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 10. 6., Rómában); a legutóbbi Cagliari-győzelem: 2–4 (2013. 2. 1.). Házi gólkirály: Tammy Abraham 8, ill. Joao Pedro 9 gól.

ATALANTA–INTER

Fzeko ismét visszatér az Inter csatárkettősébe, kérdés, Lautaro Martínez vagy Alexis Sánchez lesz a párja (Fotó: Getty Images)

Szerdán az Inter megszerezte az idény első trófeáját, miután a meccs utolsó labdaérintésével Alexis Sánchez belőtte a győztes gólt a Juve elleni Szuperkupa-meccsen, megfosztva (vagy megszabadítva? – nézőpont kérdése…) a helyszíni és a tévénézőket a futball „orosz rulettjétől”, a tizenegyespárbajtól. A csúcs után a fekete-kékek a bajnokságban folytatják, amelyben 12 meccses veretlenségi sorozatban vannak, s a diadal segített egypontos előnyben maradva a városi rivális Milanhoz képest (egy mérkőzéssel kevesebbet játszva). A bajnok már 51 gólnál tart sorozatban (40-et ért el a Serie A-ban, s közelít az aktuális csúcshoz), kettőt ebből az Atalanta elleni milánói meccsen szerzett. A bergamóiak ugyan remiztek akkor, de legutóbbi 6 találkozójukon nem tudták megverni a lombard riválist, 2018 óta áhítoznak egy igazi sikerre, közben bár mindkét csapat általában gólerős, három góltalan végeredmény is született. A Le Dea amúgy is meccseinek csak 20%-át nyerte meg Gasparinivel a kispadon az aktuális bajnok ellen, a bergamói mester különben is „nemes bosszúra” készül, mivel rövid, ám sikertelen periódus után gyorsan kitették a szűrét annak idején az Interből. Az ötödik Juve már a sarkukban van, egy győzelemnyi már csak az előnyük a rekordbajnok előtt. Nagy tehát a nyomás rajtuk, még úgy is, hogy a múlt héten idegenben rúgtak egy hatost Udinében. Az új évi nyitó meccs (Torino) elmaradása után tehát remekül kezdték 2022-t, többek közt Pasalic és Muriel duplájának is köszönhetően. Ezután múlt hét közepén a Venezia ellani 2–0-val elérte a kupanegyeddöntőt, hajszolhatja tehát a trófeát, amelyet csupán egyszer, 1963-ban sikerült elhódítania, igaz, az elmúlt három alkalomból kétszer is eljutott a fináléba, de a győzelem kapujából visszahőkölt. Előbb azonban most a Gewuóiss Stadionban kell folytatniuk, ahol ebben az idényben csak 3 bajnoki sikerült megnyerniük. A szerény hazai 12 pnt öttel kevesebb a riválisok leggyengébbjénél, itt a magyarárat, miért „csak” negyedi a gárda, amelytől évek óta várják a nagy kiugrást, az esetleges bajnoki címet is hívei.
Edin Dzeko visszatért az önkéntes Covid-karanténból, megpróbál csatártársával, Lautaro Martínezzel ismét egy teljes meccset lejátszani együtt. Calhanoglu is visszatér eltiltása után, lehetőséget adva Inzaghinak, hogy kedvenc középpályás négyesét együtt játszassa, Brzoviccsal és Barellával együtt, kiegészítve. A bajnok abban a szerencsés helyzetben van, hogy nincsenek hiányzói. Felvetődött, hogy Dumfries helyén Darmian kezdjen és a Szuperkupa-hős Alexis is versenyben van, hogy esetleg ő kezdjen Martínez helyett Dzeko oldalán.
A hazaiak csapatába visszakerülhet Djimsiti (kisebb sérülést szedett össze a kupameccsen), Malinovszkij és Rafael Tolói is, hiszeb a Coppa Italia-meccsen Gasperini fiatalokat is bevetett, mint például a 17 éves Scavolinit.  Gosens és Zapata továbbra sem bevethető, Sportiello, Zappacosta és Piccoli szereplése is erősen kétséges. Pasalic gól- és „gólpasszerős” is az idényben, éppen az Inter ellen azonban még egy gólban sem volt részese – hátha éppen most töri meg negatív sorozatát.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter ha betalál, 44-re növeli egymást követő legalább egygólos bajnokijainak sorát. Ez harmadsor fordulhat elő a Serie A történetében, a Juventus 2019 decemberében 44-ig, 2014  márciusában 43-ig jutott. Az Inter mellett csak egy csapat van az európai topbajnokságon, amely minden eddigi bajnokiján betalált: a Bayern München. 2. Mario Pasalic lőtte az európai topbajnokságok középpályásai közül a legtöbb akciógólt (8). Ugyanakkor az Inter az egyik olyan csapat, mely ellen a legtöbb meccset játszotta anélkül, hogy egy gólt lőtt vagy gólpasszt adott volna (8 meccs, ugyanennyi van a Sampdoriának is). 3. Edin Dzeko az egyetlen a ligában, aki megcsinálta a dupla „brazil kört”, azaz 2-2 gólt szerzett jobb lábbal, bal lábbal és fejjel is az idényben. Az Atalanta ellen 7 gólt szerzett eddig – egyetlen élvonalbeli csapat ellen sem ért el többet.

Kapcsolódó

Atalanta–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 123 mérkőzés–25Atalanta-győzelem–33 döntetlen–65 Inter-győzelem/ 117–216-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 121–24–33–64 / 115–214. Bergamóban: 61–16–22–23 / 68–96. Bergamóban a Serie  A-ban: 60–15–22–23 / 67–96. A párosítás legjobb gólszerzői: Sandro Mazzola (Inter) 12 gól, Angelo Domenghini (Atalanta és Inter) 8-8, Germán Denis (Atalanta), vaéamint Eddie Firmani és Mauro Icardi (Inter) 7-7
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Atalanta  2–2 (1–2). Gól: L. Martínez, Dzeko, ill. Malinovszkij, Rafael Tolói (2021. 9. 25.). A legutóbbi bajnoki  Atalanta-győzelem: 4–1 (2018. 11. 11); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 9. 25., Milánóban); a legutóbbi Inter-győzelem: 0–1 (2021. 3. 8., Milánóban). Házi gólkirály: Duván Zapata 9, ill. Lautaro Martínez 11 gól.

SERIE A, 22. forduló. Sport2 12:30  US Sassuolo–Hellas Verona (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 15:00 Venezia FC–FC Empoli (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 18:45 AS Roma–Cagliari Calcio (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:30 Atalanta BC–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)
COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 11:45 Atlético Baleares–Valencia CF (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); Sport2 17:00 Real Betis Balompié–Sevilla FC (folytatás)