Bajnoki "visszavágó" a Német Kupában • SportTV

Bajnoki „visszavágó” a Német Kupában

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 04. 10:52    
Olvasási idő: 3 perc

Két német nyolcad- és egy spanyol negyeddöntővel folytatjuk európai kupakalandozásunkat. Németországban négy olyan csapat játszik egymással, amelyből hárman korábban már megszerezték a DFB trófeáját, egy pedig legutóbb elődöntős volt, Spanyolországból egyenesen a kupavédő újabb elődöntőbe jutási kísérletét mutatjuk.

Almamy Touré bombagólját ünneplik a társak és a gólszerző másfél hete a Commerzbank Arenában, ahol a felek kedden este is összecsapnak (Fotóü: Getty Images)

FRANKFURT–LEIPZIG

Alig több mint másfél hete még szép derűs volt az égbolt a lipcsei Red Bull Arena fölött, a csapat négy tiszta ponttal vezette a Bundesliga bajnoki táblázatát az örökrangsor elsője, a Bayern előtt, 9 hetes veretlenségi sorozatot építve. Aztán elutaztak Frankfurtba, és kikaptak az Eintrachttól 2–0-ra, hogy aztán a hét végén újabb vereséget szenvedjenek és már az elsőséget is át kelljen adniuk a Bayernnek. Ha már az örök bajnoki ­ és örök kuparangsor listavezetőjénél tartunk, a két együttes éppen a bajorok ellen vívta a tavalyelőtti és a tavalyi kupafinálét Berlinben, a frankfurtiak 3–1-es sikerrel, a lipcseiek 3–0-ás kudarccal zártak.
Az RB-nek az volt messze a legjobb kupaszereplése, az Eintracht korábban már négyszer megszerezte a trófeát és volt két vesztes döntője is.
A két együttes egyébként csak bajnokit játszott korábban, enyhe lipcsei fölénnyel – 3 győzelem a 2-vel szemben, 2 remi mellett –, ez lesz az első kupaösszecsapásuk.
A hazaiaknál Bas Dost gyomorfertőzés és Gacsinovics hajlítóizomproblémák után felépült, képesek akár a kezdőben is pályára lépni. A Lipcsénél kérdés, Nagelsmann edző mennyire figyel a hét végi, Bayer elleni csúcsrangadóra, azaz mennyire akar belenyúlni a legjobb kezdőjébe. Az bizonyos, hogy a kupakapus Mvogo kezd és első ízben kap szerepet a kezdőcsapatban  a Zágrábból érkező spanyol Dani Olmo.

BREMEN–DORTMUND

Ashraf Hakimi és Leonardo Bittencourt párharca most is a mérkőzés egyik különlegessége lehet (Fotó: Getty Images)

Két hatalmas kupamúltú együttes csap össze – most éppen Brémában. A Werder t0zzeres kupadöntős (ebből 6-szoros győztes 1961 és 2009 között), a Borussia „csak” 9-szeres finalista (4 győzelem, 1967 és 2018 között.) Hogy mennyire „kupacsapatok”, arra bizonyíték, hogy az európai kupagyőztesek 1999-ig létező trófeáját, a KEK-et is megnyerték, a Dortmund 1966-ban, a  Bremen 1992-ben.
Ez lesz a két klub 111. (!) tétmérkőzéses, ebből 6-szor játszottak a DFB-kupában, s egyik mérkőzés sem végződött döntetlenre, 3-3-at nyertek meg a küzdő felek. Érdekes, hogy a nyolcaddöntő előtt még nem kerültek össze, most sorozatban ötödször küzdenek meg a 16 között, ezen előtt volt még egy elődöntőjük és egy döntőjük is, mindkettő Dortmund-győzelemmel végződött (1963-ban 2:0, 1970-ben 4–1).  A jogelőd Tschammer-kupában is megmérkőztek egyszer, 1937-ben, azt a találkozót az első forulóban a Dortmund hoszabbításban 4:3-ra nyerte meg Brémában.
A bajnokságban legutóbb szeptemberben csaptak össze, a Signal Iduna Parkban 2–2-es döntetlent játszottak úgy, hogy a zöld-fehérek vezetést szereztek (Rashica, 7. perc), a BVB fordított (Götze 9. p., Reus 41. p.), végül a Werder egyenlíteni tudott (Friedl, 55. p.)
A Bréma idei három bajnokijból az utolsó kettőt elveszítette, a Dortmund mindhármat megnyerte.
A Werdernek nincs új sérültje, a régiek közül erősen hiányoznak a szélsőhátvédek, Gebre Selassie és Augustinsson is izomszakadás miatt marad tartósan távol. Így Sven Kohlfeldt legjobbjait küldheti csatába. A méásoik oldalon Lucien Favre sem tervez nagy változtatásokat, egyedül Hummels helyett Zagadou kerül a kezdőbe, illetve szó van arról, hogy az Union ellen először kezdő, első három meccsén 7 gólos norvég tinizseni Haaland helyén Thorgan Hazard, Akanjién pedig Nico Schulz kerül az együttesbe. Először ülhet le a kispadra a Juventusből télen szerződtetett Emre Can.

GRANADA–VALENCIA

Ferrán Torres 90. percben szerzett gólja kellett ahhoz, hogy a három pont véglegesen a Mestallában maradjon a szeptemberi Valencia–Granada bajnoki után (Fotó: Getty Images)

A kupavédő Valencia Andalúziában lép fel. A házigazda kiválóan kezdte a bajnoki évet, szeptember végén, a 7. forduló után még 2. (!) is  volt a bajnoki táblázaton, mostanra erős középcsapattá „szelidült”. A Valencia ellenben gyengébb start után jelenleg  már az 5. a bajnokságban, csupán egy ponttal lemaradva a fix BL-es helyet elfoglaló Sevillától.
A kupában a Granada az első körben csak hosszabbításban jutott túl a negyedosztályú L’Hospitaleten (3–2), majd sovány 1–0-val a másik negyedvonalbelin, a Tamaraceitén, szzintén hosszabbításban verte meg a harmadosztályú Badalonát 3–1-re, a nyolcaddöntőben pedig a „vélozatosság kedvéért” ismét 120 percet játszott Badajozban (3. o.), úgy győzött 3–2-re. Azaz ötödik meccsére játszik először otthon és mérkőzik meg először LaLigás ellenféllel.
A címvédő Valencia kupagyőztesi minőségében vett részt a szaúdi spanyiol Szuperkupán, amelyen aztán rögtön ki is kapott a Real Madridtól. Ezért  másik három Szk-résztvevővel egyetemben csak a 3. fordulóban kapcsolódott be a Copa del Reybe, amelyben csupán 1–0-ra verte meg a harmadvonalbeli Logronést. A nyolcaddöntőben ezt követte a 0–0 után (ez volt a kör egyetlen gól nélküli találkozója) 11-esekkel „kiszenvedett” továbbjutás a CD Leonesa ellen.
Eddigi 54 tétmeccsükből kétszer kerültek össze és összesen öt meccset játszottak a nemzeti kupában.
Az 1959-es elődöntőben mindketten 1:0-ra nyertek otthon, a harmadik meccset Andalúziában játszották és a Granada 3:1-re győzött.  Négy éve viszont a nyolcaddöntőben csaptak össze, oda-vissza a Valencia volt a jobb, otthon 4–0-ra, idegenben 3–0-ra.
Legutóbb a LaLigában találkoztak november 9-én a Mestallában, és a 74. percben még gól nélkül álltak. Ekkor Wass betalált, de Ferrán Torres csak a 90. percben véglegesítette csapata győzelmét Cillessen kapus indítását követően.
Kérdés, Fernández Escribano mester mennyire rotálja együttesét, hiszen a Valencia a hét végén a bajnokságban a 3. Getaféhez utazik, amelytől csak két ponttal van elmaradva, győzelem és szerencsés más eredményalakulások folytán akár át is veheti ellenfelétől a harmadik pozíciót. Egy hétre rá pedig az Atléticót fogadja otthon, s utána jön már a BL-nyolcaddöntő elő mérkőzése Bergamóban az Atalanta ellen. Erre a hármas próbára pedig igencsak gazdálkodni kell az erőkkel…

 

DFB-KUPA, nyolcaddöntő. Sport1  18:15  SG Eintracht Frankfurt–RasenBall Leipzig (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1  20:45  SV Werder Bremen—BV Borussia 09 Dortmund (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter).
COPA DEL REY, negyeddöntő. Sport2 21:00  Granada CF–Valencia CF
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)