A nagyok is beszállnak a Spanyol Kupába • SportTV

A nagyok is beszállnak a Spanyol Kupába

2022. 01. 05. 13:02    
Olvasási idő: 6 perc

Hét mérkőzéssel folytatódik a Copa del Rey 3. fordulójának programja. Mi öt élő és egy felvett mérkőzéssel jelentkezünk két csatornánkon. A fellépő 12 csapatna éppen a fel nyerte már el a különböző neveken futó trófeát, azaz az eddigi 119-ből összesen 64 kupagyőzelem klubja jelenik meg szerdán a Sport1 és a Sport2 képernyőjén.

A már eddig is hatszoros Spanyol Kupa-győztes Sergio Busquets Linaresben harcba szállhat a címvédő hadjárat első mérkőzésén is (Fotó: Getty Images)

LEGANÉS–REAL SOCIEDAD

Az első párban a vendégnek van kupagyőzelme, három is. Az egyik kissé régről, 113 évvel ezelőttről, másodjára fénykorában 1986-ban győzött a San Sebastian-i alakulat, harmadik sikerét pedig tavaly szerezte meg, több mint egy évnyi halasztás után győzte le örök baszk riválisát, az Athletic Bilbaót Sevillában. A Leganés kupatörténetének csúcsát egy négy évvel ezelőtti nagy menetelés jelenti, amikor a Valladolid, a Villarreal és a Real Madrid (hazai 0–1 után a Bernabéuban 2–1-gyel!) kiverése után csak a Sevilla tudta megállítani az együttest, amely aztán a bajnokságban éppenhogy bennmaradt a 17. helyen. Aztán két év után a „Covid-idényben” ki is esett, jelenleg a másodosztályban éppen a 17. helyen áll.
Az mostani kupakiírásban Jerez de la Fronterában legyőzte a helyi 4. osztályú Xerez Deportivót 2–1-re (gólok: Naim és Doukouré, utóbbi a 87. percben), majd Leónban hosszabbításban a harmadvonalbeli Cultural Leonesát (g.: Eraso és Bautista 2 – mindkettőt 1–1 után a hosszabbításban).
A baszkok eddig gólt sem kaptak Las Palmasban a negyedosztályú Panaderia Pulido (4–0, g.: Portu, Munoz, Sörloth, Djouahra) és a harmadvonalbeli Zamora (3–0, g.: Guridi, Turrientes, Oyarzabal) ellen. A bajnokságban „csak” 7. helyezettek, de csupán 3 pontra vannak a BL-es helyen álló Betis mögött.
A két csapat eddig csupán 8 bajnokit váltott egymással, a mérleg enyhe a baszk fölényt mutat (3–2–2), a kupában ez lesz az első találkozásuk.

CARTAGENA–VALENCIA

A másodosztály 7. helyezettjét,  a Cartagenát csupán egy pont választja el a feljutásért folyó rájátszástól.  Mindössze 25 éve alapított, azaz igen fiatal klub egyszer, 2010-ben már az 5. Helyen végzett a másodosztályban, de később visszaesett a harmadikba, és csak 2020-ban, a Covid-szezon után osztották be a másodikba, ahol viszont mostanában kiválóan helytáll. A két és fél évtized alatt kétszer volt csupán a 32-ben, azaz most beállította eddigi legjobbját a negyedosztályú Racing Rioja 2–0-ás (g.: Ortuno 2) és a harmadik ligás Castellón 2–1-es (g.: Ortuno és Cayarga) legyőzésével, utóbbin a győztes gólt még a „rendes” hosszabbítás 3. percében sikerült elérnie.
A vendég Valencia a kupahistória egyik nagy dinoszaurusza, az örökranglista 5. helyével. 9-szer nyerte el a trófeát 18 döntőjéből, összesen 35 alkalommal jutott el legalább az elődöntőig. 1934-es első döntője után 1941-ben szerezte meg először a trófeát, legutóbb pedig három éve, éppen a rekordkupagyőztes Barca legyőzésével. A denevéresek a kupa első körében 3–0-ra nyertek Utrillasban (g: Marcos André, Musah, Koindredi), majd csak 1–1 utáni hosszabbításban 3–1-re tudtak felülkerekedni a negyedosztályú Arenteirón (g.: Musah, Guillamón, Vallejo) – a góllövők nevéből is kikövetkeztethetően messze nem a legerősebb felállításukban pályára lépve. A LaLigában egyelőre a sűrű középmezőnyben tartózkodnak 19 fordulót követően, de csak kétpontnyira lemaradva az Európa-konferencialiga-indulást jelentő 6. helytől. Eddig még sosem találkoztak, ez lesz a két csapat első hivatalos tétmérkőzése.

EIBAR–MALLORCA

Ezt a találkozó egy meccsnyivel elcsúsztatva mutatjuk a Sport2-n a cartagenai csata után. Ezen is jelenlegi másodosztályú csapat fogad egy LaLiga-együttest. Utóbbi a Mallorca, amely három eddigi döntőjéből egyet, a 2003-ast meg is tudta nyerni a legrégebbi spanyol klub, a Recreativo Huelva ellen. (Az előtte lévőn, 1998-ban kiapott a duplázó Barcától, döntős vesztesként indulhatott a legutolsó KEK-kiírásban, amelyben egészen a döntőig jutott, amelyet elvesztett a Lazio ellen.) Az egyetlen sikerrel, a 3 döntővel és 4 elődöntős, valamint 12 negyeddöntős szerepléssel a szigetlakók a kupahistória összesített rangsorának 14. helyét foglalják el. Ugyanebben a rangsorban a vendéglátó baszk kiscsapat csupán a holtversenyes 70. helyet foglalja el, egyetlen negyeddöntővel. A két csapat eddig 16 találkozójából – összmérleg: 10–3–3, a baleáriak javára – 14 volt másodosztályú, 2 LaLiga-meccs, a nemzeti kupában most csapnak össze először.

LINARES–BARCELONA

A rekordkupagyőztes (31 győzelem), s egyben címvédő Barca a Primera División RFEF ligában, azaz a harmadosztályban szereplő Linares Deportivo ellen kezdi meg szereplését ebben a kupakiírásban. (Ismert, hogy a Szuperkupáért a jövő héten Dzsiddában harcba szálló négyek, a tavalyi bajnoki és kupa -első és –második csak ebben a körben csatlakozik  mezőnyhöz.)
A házigazda együttes a III. osztály 20 csapatos 2.csoportjában a 14 helyet foglalja el, hat pont előnnyel a már kieső helyen lévő Murcia előtt. Az első fordulóban hazai pályán gól nélkül végzett az ugyancsak harmadvonalbeli, vele azonos csoportban szereplő Gimnástic ellen, a 11-es rúgásokban 3-1-re bizonyult jobbnak. A második körben azonban „nagyvadat” ejtett el a LaLigás Alavés csapatában, amelyet 2–1-re sikerült legyőznie (g.: Etxaniz, Copete)
A 2009-ben újjáalakított klub (a városban 1909 óta működik futballklub, de többször megszűnt, egybeolvadt másokkal, különböző neveken újraalakították, mai nevén, Linares Deportivóként a Barca nagycsapatával még sosem mérkőzött, legjobb kupaszereplése korábban a 2. forduló volt, tehát most házi rekordot döntött.
A mindössze három hete a Barcát irányító Xavi tengernyi gonddal küszködik, a legfőbb ezek közül az aktív Covidosok, a karanténban lévők (Coutinho, Ezzalzouli, Gabi, Dembélé, Balde, Jordi Alba és Dest) és a sérültek (Depay, Sergi Roberto, Pedri, Ansu Fati, Braithwaite) hatalmas száma. A vasárnapi bajnokira, amelyet Luuk de Jong góljával sikerült megnyerni, a kispadon 7(!) olyan játékos foglalt helyet, akiknek még egyetlen játékpercük sem volt a nagycsapatban tétmérkőzésen. No meg Umtiti és Lenglet is a cserepadon rostokolt, akiknek nemrég még pozitív volt a tesztjük, de a hírek szerint játszhatnak,
Jó hír viszont, hogy az eltiltásából visszatérő Busquets pályára léphet. L. de Jong viszont még a Sebilla sz0meiben összeszedett piros miatt nem játszhat. A csatártrió két oldalán viszont ott lesz Akhomach és Ferrán Jutgla, akik a „szigeti győzelemkor” is tagjai voltak a csapatnak.

VALLADOLID–BETIS

Újabb Segunda B–LaLiga-találkozó. A két bajnoki osztály pillanatnyi 3. helyezettje küzd meg, a LaLiga Smartbank, azaz a másodosztály virtuális dobogójának legalsó fokán álló Valladolid  a LaLiga Santander, az élvonal azonos helyén álló Betisszel meccsel. A helyi lila-fehérek két ízben, 1950-ben és 1989-ben jutottak el a döntőig a kupában, a Betis két-két megnyert és elvesztett döntőjével a sorozat históriájának 11. helyezettje.
A hazai gárda az első körben csupán 1–0-ra nyert idegenben a 4. osztályú Marchamalo ellen Mesa 89. perces(!) sikeres büntetőjével, majd a másodikban hazai pályán 3–1-re győzte le a Las Palmast (g.: Anuar, Weissman és Cristo González). A Betis – láttuk az ősszel kétszer is nyerni az El-ben a Fradi ellen – az első játéknapon egy négyest gurított a 6. osztályú Alicanténak (g.: Tello, Lainez, Joaquín és Bartra), majd a következő körben gólgazdag találkozón idegenben 4–2-re verte meg a harmadosztályú Talaverát hosszabbításban (g.: Iglesias, Joaquín-11-es, Lainez, Canales – a meccsdöntő két gól a ráadásidő utolsó öt percében született…)
72 eddigi tétmérkőzésükből csupán kettőt játszottak a Copa del Reyben: a 2021–13-as kiírás 4. fordulójában mindketten hazai pályán győztek (akkor oda-vissza rendszerű volt végig a Spanyol Kupa), csak éppen a sevillaiak 3–0-ra, a lilák viszont csak 1–0-ra. Harmadik kupacsatájuk a nyolcaddöntőbe juttatja valamelyik együttest.

ALCOYANO–REAL MADRID

A gazdag programú napot a rekordbajnok – de a kuparanglistán „csak” harmadik – Real Madrid vendégjátéka zárja a Campo Municipal El Collaóban, a harmadosztályú Alcoyano otthonában. Mindkét csapat bosszantó 0–1-gyel fejezte be előző bajnokiját, a hazaiak még tavaly decemberben a Linensétől, a madridiak szombaton a szintén fővárosi Getafétől kaptak ki ennyire.
Az Alcoyano tavaly a nyolcaddöntőig jutott el, ez eddigi klubcsúcsa. Ám nem csak a végeredmény az érdekes, az oda vezető út is! A 32 között, azaz a mostanival azonos fázisban ugyanis az El Callaóban éppen a Real volt az ellenfél, amelyet hogy, hogy nem, sikerült legyőzni. Bár gól nélküli félidő után Éder Militao szerzett vezetést a blancóknak, de   80. percben Solbes egyenlíteni tudott és hosszabbításban a 115. percben Juanan megszerezte a hatalmas szenzációt jelentő győztes gólt is.
Az idei kiírásban a Vicente Parras csapata a harmadosztályú Badajoz (3–0, g.: Murad, Jona-11-es, Ángel López) és az élvonalbeli Levante kiütésével jutott. Utóbbi vérbeli kupameccs volt, hiába vezetett az Alcoyano 1–0-ra és 3–1-re is (g.: Murad 2, Blanco), de a valenciai vendég mindkétszer kiegyenlített, döntetlenre mentette a meccset és a hosszabbítást követő 11-esek döntöttek az alcoyiak javára. (A Levantéből a biztos rúgónak számító exújpesti Enisz Bardi is hibázott, a párbajt végül 3–1-re nyerték meg a hazaiak.) A bajnokságban a 11. helyen áll az Alcoyano, sajátos összeesés, hogy éppen a Real Madrid második csapatával, az RM Castillával pontazonossággal.
Bár a Real 19-szer szerezte meg a trófeát, legutóbb 2014-ben sikerült győznie. Ennek ellenéra a klub prioritási listáján csak a 3. helyen áll a Copa del Rey aLa Liga és a BL mögött, de Carlo Ancelotti természetesen szeretni minél több serleggel gazdagítani a legendás madridi Sala dl Trofeost. A királyi gárda lenyűgöző őszt produkált a bajnokságban, tetemes, 8 pontos előnnyel áll a Sevilla előtt, miközben a döcögős kezdet ellenére megnyerte csoportját a Bl-ben, amelyben a Paris -SG ellen kell helytállnia a nyolcaddöntőben. Előtte azonban jövő héten a spanyol Szuperkupáért kell játszania Dzsiddában, ahol az elődöntőben egy Clásico vár rá a Barcelona ellen. Előtte még lesz egy Valencia elleni bajnoki is, feladatban tehát nincs hiány Madridban.
Az Alcoyano felállása hasonló lesz a Levante ellenihez, az akkor duplázó Murad bizonyosan helyet kap a támadóegységben. Társa Dani Vega lehet, a szélső középpályás posztokon pedig Javi Anton és Javier García kaphat bizalmat.
A Real nem számíthat Dani Carvajal szolgálataira és Vinícius Junior, Jovics és Bale vírustesztje is pozitív volt, bár a brazil csatár legújabb eredménye megfelelő, ő talán mégis pályára lép. Acelotti a fentebb vázolt szuperprogram miatt alighanem a kupában fog jó néhány helyen rotálni, így Lunyin, Jesus Vallejo, Blanco és Mariano Díaz is csapatba kerülhet ritka kivételként. Bekerülhet még a kezdőbe a 19 éves Peter González is, aki a keresztnevét használja futballistanévként. Nacho, Lucas Vázquez, Marcelo és Hazard pedig a csapat „rutinmennyiségét” is kellően megnövelheti.

COPA DEL REY, 3. forduló. Sport1 15:45 CD Leganés–Real Sociedad (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 16:00 FC Cartagena–Valencia CF (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 18:00 SD Eibar–RCD Mallorca (felv., kommentátor: Petur András), Sport1 19:15 Linares Deportivo–FC Barcelona (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:00 Real Valladolid–Real Betis Balompié (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 21:30  CD Alcoyano–Real Madrid CF (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)