Folytatódik a Segunda B–La Liga párbaj • SportTV

Folytatódik a Segunda B–La Liga párbaj

2021. 01. 07. 10:39    
Olvasási idő: 3 perc

A Copa del Rey második körében a négy kiemelten kívül mind a 16 La Ligás csapat részt vett, illetve vesz.  Az eddigi egy tucatból csak hárman estek ki, közülük persze a legnagyobb szenzáció az élvonal listavezetőjének, az Atlético Madridnak a kipottyanása. A matracosokat a harmadosztályú Cornella verte ki, de a két másik első osztályú kiesőnek, a Celtának és a Getafének is Segunda B-s csapat volt a „végzete”. Csütörtökön a maradék négy La Ligás egyformán harmadvonalbeli ellenfélhez látogat, kettőt mi is élőben megmutatunk. A nap futballkínálatát egy élcsoportbeli Süperlig-találkozóval egészítjük ki.

A portugál válogatott Goncalo Guedes duplájával jutott túl az előző körben a Terrassán a Valencia (Fotó: Getty Images)

FENERBAHCE–ALANYASPOR

A 17. fordulóból egyetlen mérkőzés maradt csütörtökre a török élvonalban. Ezen a jelenleg 29 ponttal 5. Fener fogadja a 30 ponttal 3. Alanyasport. Mivel a Gaziantep is csak egy ponttal előzi meg a vendéget, a második hely elfoglalója biztosan változik a mérkőzés után. A hazaiak a legszűkebb, egygólos sikerrel is felugranak közvetlenül a listavezető ősi városi rivális Besiktas mögé, döntetlennel – és persze vendégsikerrel – meg az Alanya lép eggyel feljebb, a sztambuli sárga-feketék meg maradnak a helyükön.
A Fener nem tartozik a „megalkuvó” csapatok közé – az első három fordulóban játszott ugyan két gól nélküli döntetlent de azóta 13 játéknapon át vagy nyer, vagy veszít, a sikert rovatba azért több került (5) a kudarcnál. A kissé hektikus formát jól példázza az elmúlt négy játéknap: hazai vereséget idegenbeli vereség, majd hazai győzelmet idegenbeli győzelem követett.
Az Alanyaspor az elmúlt öt játéknapon két fontos sikert jegyez – az azóta listavezetővé előrelépő Besiktas és a bajnok Basaksehir egyformán 2–1-es hazai legyőzésével, emellett viszont kikapott idegenben kétszer és ikszelt otthon a gyenge középcsapat Malatyasporral. Mivel az együttes csak az utóbbi években lett állandó élvonalbeli csapattá, az örökmérleg csekély tételszámú meccset tartalmaz: 9 eddigi tétmérkőzésükből a Fener ötöt nyert meg 2-2 döntetlen és Alanya-győzelem mellett. Az isztambuli 4 találkozójuk egyértelműen a hazaiaké volt: 2 győzelem és remi mellett a látogatók még nem nyertek. Most is meglepetés lenne vendéggyőzelem, arra adják a legmagasabb oddsot a fogadóirodák.

YECLANO–VALENCIA

Jaume Pascual (a labdával) sokat tehet azért, hogy a halvány idényt produkáló Valencia legalább a kupa legjobb 32 csapata közé kvalifikálja magát (Fotó: Getty Images)

Noha csupán három élvonalbeli zúgott ki eddig, a Valenciát már az előző körben meglegyintette a kiesés szellője. A korábbi 8-szoros kupagyőztes a 83. percben még 0–2-re állt (!) a negyedosztályú Terrassa otthonában, aztán Soler 11-esből szépített, Musiah a 91. percben (!) egyenlített, majd a hosszabbításban Guedes duplájával sikerült a maga javára fordítania a mérkőzést. A spanyol futball históriájának negyedik-ötödik együttese – a Real, Barca, Atleti hármas dominanciája vitathatatlan, mögöttük a Bilbaónak több a hazai, a Valenciának a nemzetközi trófeája – a La Ligában igencsak gyengélkedik, csupán a 17. úgy, hogy a már kieső helyen álló Elchével azonos a pontszáma, miközben kettővel több meccset játszott nála.

Másként: a vesztett pontok tekintetében csupán az utolsó előtti, egyedül a harmatgyenge újonc Huescát előzi meg. Legutóbb hétfőn sem tudta legyőzni otthon a Cádizt (1–1), egyre többen követelik a szurkolók a cseppet sem tisztelt Lim elnöktől, hogy menessze Javi Gracia vezetőedzőt. A mester a meccs előtt a klub honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenfél jól szervezett, igényes futballt játszó csapat, amely nagyon készül, hogy meglepetést szerezzen a kupában. A Valenciának figyelnie kell a pálya méreteire, amely kisebb, mint amiken a denevéresek általában játszani szoktak.
A Yeclano egyébként a 3. liga 4/B csoportjában 3 pontot szerzett 8 játéknapon, a gólkülönbsége 4–13, azaz nem tűnik félelmetesnek a bajnoki formája. A 2004-ben alapított klub csapata a kupában negyedízben jutott el az országos főtáblára, 2012-ben és 2018-ban még negyedosztályúként az első, tavaly már harmadvonalbeliként a második fordulóban esett ki. Ebben a kiírásban az előző körben az ugyancsak 3. osztályú Rayo Majadahondát a hosszabbításban, a 120+1. percben elért Vaquero-góllall győzte le idegenben, beállítva tehát eddigi kuparekordját.

Ebben az idényben először nyit(hat)ák meg a yeclai Campo de la Constitución lelátóját, összesen 950-en biztathatják a csapatukat a helyiek.

LAS ROZAS–EIBAR

Inui Takasi, az Eibar japán válogatott középpályása esztendők óta csapata kiemelkedő játékosai közé tartozik (Fotó: Getty Images)

Ugyancsak harmadosztályú ellenfélhez látogat az Eibar, amely 2014-es első feljutása óta stabilan őrzi tagságát a La Ligában. Jelenleg a 12., három ponttal áll a kiesést jelző vonal alatti legjobb csapatnál.  A kupában 1979 óta, azaz 31 éve folyamatosan az országos főtáblán játszik, legnagyobb menetelését négy éve mutatta be, amikor egészen a negyeddöntőig jutott, amelyben az Atlético Madrid előtt hajtott fejet (0–­2, 2–2). Ebben a sorozatban az első körben a negyedosztályú Racing Rioja ellen győzött Haróban, León duplájával.
Házigazdája a Las Rozas 1966-ban alapított, Madrid külvárosában székelő együttes manapság éli fénykorát. Korábban az első időkben szerepelt még a 7. osztályban is, 2017-től azonban két bajnoki osztályt (Preferente, Tercera División) ugorva már a harmadvonalban találta magát. Most a Segunda B 5/A alcsoportjában szerepel – olyan csapatok társaságában, mint a Real Madrid B-csapata, a Castilla, valamint a Getafe és az At. Madrid B-együttese – , igaz, éppen sereghajtó, azaz 10., 8 mérkőzésen szerzett 5 ponttal. Évekkel ezelőtt olyan játékosok is megfordultak ott, mint a korábbi Deportivo- és Real Madrid-, most Atlético-középpályás Marcos Llorente, vagy az exbarcás, most Sevilla-csillag Munir el-Haddadi, ők ifikorukban szerepeltek a klubban. A  kupaszereplést tekintve ez a Las Rozas rekordidénye, korábban 2004-ben szerepelt a selejtező fordulóban, de nem jutott fel a nagytáblára, a legutóbbi – még be nem fejezett – sorozatban az első körben kikapott a Cultural Leonesától 3–0-ra. Most azonban megugrotta ezt a magasságot, hiszen Carrasco 10. percben szerzett egyetlen góljával 1–0-val elbúcsúztatta a másodosztályú Mirandést.
A csapat keretében hat idegenlégiós található, a francia kapus Badiashile, középpályás Atib és Talal mellett a csatár Fontaine, valamint az argentin védő Franco Ramos és a brazil támadó Augusto Galvan. Az edző Manuel Cano, aki már kétszeres Copa del Rey-döntősnek mondhatja magát – igaz, „csak” az ifjúsági Spanyol Kupában jutott el odáig az At. Madrid U19-es együttesével, 2017-ben még veszítve, ám egy évre rá már a elhódítva a trófeát tanítványaival.

 SÜPERLIG, 17. forduló. Sport2 17:00 Fenerbahce SK–Alanyaspor Kulübü (kommentátor: Fülöp László).
COPA DEL REY, 2. forduló. Sport1 18:45 Yeclano Deportivo–Valencia CF (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 21:00  Las Rozas CF–SD Eibar (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor)