Kézis kupadélután és -est, óvári premierrel • SportTV

Kézis kupadélután és -est, óvári premierrel

2022. 01. 09. 15:00    
Olvasási idő: 2 perc

A szombaton újrainduló női európai kupasorozatokból vasárnap délután két élő mérkőzést és egy felvett találkozó közvetítünk. A magyar vonatkozást elsősorban a mosonmagyaróvári együttes euurokupa-premierje jelenti, de a két BL-mérkőzésen is a mieink csoportellenfelei küzdenek meg, majd a Harmadik Félidőben vendégeink természetesen szót ejtenek a közelgő magyar-szlovák közös rendezésű férfi Eb mellett női kupacsapataink és a riválisok hétvégei teljesítményéről is.

A kapus Szemerey Zsófi védései roppant fontosak lehetnek hogy az Óvár első európai kupameccsén pontot vagy pontojókat szerezzen (Fotó: mkcse.hu)

Újabb magyar kézilabdacsapat mutatkozik be az európai kupaporondon, a Motherson Mosonmagyaróvár. Az együttes csarnoka egyelőre nem „EHF-kompatibilis”, ezért a győri Audi Arenában fogadja a francia bajnokság 5. helyezettjét, az ES Besancon Féminine-t.Az óváriak honlapja Gyurka János edzőt faggatta a premier esélyeiről.
– Fiatal csapat vagyunk, amely most fel fog állni az európai mérlegre és ott fogja megméretni magát. Erős ellenfelekkel fogunk találkozni, hiszen a decemberi Norvégia–Franciaország világbajnoki döntő mindkét csapatában szerepelt válogatott játékosuk. A csoportból történő továbbjutást bravúrnak tartanám, de olyan összetartó, egymásért, a klubért küzdeni tudó játékosaink vannak, akikkel ezt meg lehet valósítani. A fantasztikus közönségünk segítségével elsősorban a hazai találkozónkon szeretnénk annyi pontot összegyűjteni, amelyek egy idegenbeli bravúrral tovább vihetnek minket. Felkészültünk tehát erre az »angol foci« mintájú sorozatra, ahol a számunkra nincs eredménykényszer, de nem is feltett kezekkel érkezünk. Döntő lesz, hogy a nemzetközi mezőny sebességét mennyire tudjuk majd felvenni és ezen belül a kvalitásainkat, a technikai tudásunkat alkalmazni. Hosszú lesz ez a sorozat, sok utazással, némi stressz jelenlétével, sőt várhatóan hullámvölggyel is, hiszen edzeni, fejleszteni nem nagyon lesz idő. Ezért kiemelten figyelni fogunk a regenerációra, a mentális felkészítésre, mert kizárólag az a csapat lehet ilyenkor sikeres, amelyik az eredményektől függetlenül képes lesz a folyamatos megújulásra. Komoly feladat vár ránk, hiszen első alkalommal hozzuk el Mosonmagyaróvár városába a női kézilabdázás nemzetközi elit csapatait. Az a legfontosabb célunk, hogy folyamatos legyen a tagságunk ebben a mezőnyben, így tanulni, tapasztalatokat szerezni szeretnénk. Amennyiben pedig látjuk majd, hogy merre kell haladnunk és élvezni fogjuk a mérkőzéseket, akkor nem lehetünk vesztesek – nyilatkozta az óváriak mestere.

A francia csapat viszont „régi motoros” Európában, pontosan két évtizeddel ezelőtt például megnyerte az akkori második sorozatnak számító KEK-et. Fennállása során 4-4 alkalommal nyerte meg a francia bajnokságot és a kupát, kétszer a ligakupát is.
A mérkőzésre egyébként az Európa-liga A-csoportjában kerül sor. A csoport másik találkozóját a Sola HK (norvég)–Lokomotiva Zagreb (horvát) mérkőzést a zágrábiak több Covid-esete miatt  elhalasztották.

A találkozó után élőben mutatjuk a BL B-csoportjának egyik összecsapását, az Odense–CSZKA Moszkva mérkőzést. A győriek által hibátlanul vezetett csoportban 4. a dán 9, 5. az orosz csapat 8 ponttal. Az Odense ebben az idényben négy mérkőzéséből hármat elvesztett otthon, idegenben viszont hármat megnyert, közte 28–21-re győzött a két együttes moszkvai összecsapásán is. A dánok irányítója, a moszkvai találkozón 8 gólt szerző Mia Rej nem játszhat, mert megsérült a világbajnokságon. A CSZKA klasszisa, Darja Dmitrijeva nyártól szüneteltette pályafutását, az idény további részére viszont visszatért a játékhoz.  Csapattársa, a szerb Dragana Cvijics viszont kevés játéklehetőséget kapott Moszkvában, ezért az idény hátralévő idejére kölcsönben a Krimbe szerződött, idény nyártól viszont már az FTC-t erősíti majd. Szerdán egyébként az Odense elvesztette első pontjait a dán bajnokságban, a másik BL-csapattól, az Esbjergtől kapott ki, amely egyébként szombaton meg a másik orosz BL-együttest, a Rosztov-Dont is megverte idegenben 27–25-re.

A két élő mérkőzés után következik élő stúdiós kézilabda-magazinunk, a Harmadik Félidő, amelyben skype segítségével beszélgetünk Máthé Dominikkal, az Eb-felkészülés hajrájában lévő férfiválogatott egyik klasszisával és Tóth Eszterrel, az óvári női együttes játékosával is.
A kézilabdás vasárnapot még egy BL-mérkőzés zárja, amelyen az A-, azaz a „fradis” csoport sereghajtója, a horvát bajnok Podravka (2 pont) a még playoffos 6. helyen álló német Borussia Dortmundot (6 pont) fogadja.

Sport1 13:45 Motherson Mosonmagyaróvár–ES Besancon Féminine El-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 15:45 Odense Handbold–CSZKA Moszkva BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 17:30 Harmadik Félidő kézilabda-magazin (műsorvezető: Petur András); Sport1 19:00 HK Podravka Koprivnica–BV 09 Borussia Dortmund BL-csoportmérkőzés (felv., kommentáror: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Tóth Tímea)