„Újonc” és „rutinos” ág a négyes döntőbe • SportTV

„Újonc” és „rutinos” ág a négyes döntőbe

2024. 04. 28. 10:14    
Olvasási idő: 2 perc

A szombati női BL-ág a legújabb kori, azaz final four szisztémájú döntők 11 éves históriája szempontjából kettős. A korábbi találkozó részesei közül egyik sem járt még a budapesti négyes döntőben, a másik párból pedig mindkettő szerepet, a CSM háromszor is, a Metz pedig tavalyelőtt. Azaz egy újonc mindenképpen jön az MVM Dome-ba, no meg egy régebbi ismerős, reméljük, két magyar mellé…

Sarah Bouktit néhánnyal megnövelné 90-hez közeli góljai számát Bukarestben (Fotó: Getty Images)

BIETIGHEIM–ODENSE

A német csapatok közül Lützellinden és a Walle Bremen több mint két évtizede volt a BL-ben a négy között, a dánok közül az FF-éra előtt a Viborg, a Slagelse és az Aalborg, már Budapesten a Midtjylland és az Esbjerg is odakerült, vagyis az Odense hatodik egyesületként vívhatna elődöntőt országából.

A német együttes egy másik dán, az Ikast Handbold 60–58-as legyőzésével jutott el a negyeddöntőig, az Odense közvetlenül kvalifikálta magát az A-csoport második helyével, 10 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel. Karolina Kudlacz-Goc a németek házi gólkirálya 76 góllal, az Odense legeredményesebbjének öttel kevesebb találat áll a neve mellett az összesített góllistán. A Bietigheimé a sorozat leghatékonyabb kapusa, Gabriela Moreschi 15 meccsen 158 védést mutatott be, ez 32 százalékos teljesítmény.
A német bajnok az idényben 8 hazai meccséből 5-öt nyert meg, az Odense idegenben volt eredményesebb, 7 meccsből öt győzelemmel. A dán csapat eddigi mind a négy mérkőzését megnyerte a némettel szemben.

CSM–METZ

A CSM azzal jutott be a negyeddöntőbe, hogy a rájátszásban 12 gólos összesítéssel legyőzte a Krim Ljubljanát, mindkét találkozót 30:24-re megnyerte. A Metz 11 győzelemmel és három vereséggel a B csoport élén végzett, és közvetlenül a legjobb nyolcba jutott. A Metz a második legjobb támadójátékot mutatta a csoportfázisban, 470-szer talált a kapuba, azaz meccsenként 33,57 gólt szerzett.
A metzi Sarah Bouktit volt klubja házi gólkirálya a csoportkör után, 89 góllal; a CSM-es Cristina Neagu mindössze egy góllal van lemaradva, azaz 88-at jegyez. Mindkét kapus, Hatadou Sako (Metz) és Laura Glauser (CSM) kiváló teljesítményt nyújtott, 36 és 34 százalékos védési hatékonysággal a sorozaton. A csapatok a 2018–19-es negyeddöntőben is találkoztak, ahol a Metz nyert összesítésben 54–48-ra. A héten hazai terepen a CSM-nek nem volt gondja az SCM Ramnicu Valcea ellen (41–34), akárcsak a Metznek Stella Saint Maur ellen (37–19)
„Még egyszer a final four előtti utolsó csata előtt. Felkészültünk egy kemény küzdelemre a Metz ellen. Mindkét klub minden szezonban magas színvonalon játszik, mindkét csapaton belül sok a minőségi kézilabdás. Már nagyon várjuk az idei szezon utolsó Bajnokok Ligája-meccsünket a szurkolóink előtt. Élvezni fogjuk!” – bizakodott Adrian Vasile, a bukarestiek vezetőedzője. A két BL-találkozó után következik a szokásos hétzáró sportági stúdióműsor, amelyben természesen sok szó esuk a szerdai-csütörtök férfi BL-negyeddöntők eseményeiről is, különös tekintettel a Veszprém „last minute” győzelmére dán riválisa ellen.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA. Negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 13:45  SG BBM Bietigheim­–Odense Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 15:45 CSM Bucuresti–Metz Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 17:30  Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András, vendégek: Borsos Attila, Császár Gábor, Deli Rita)