Északolasz rangadó a középmezőnyből • SportTV

Északolasz rangadó a középmezőnyből

2022. 01. 21. 13:53    
Olvasási idő: 2 perc

Mintegy 150 km-re van egymástól Verona és Bologna, a tengerpartiak busszal bő másfél óra, repülővel 10 perc alatt megtehetik ezt a távolságot az egyetemvárosiak. A tabellán tetemesebb a távolság kettejük közt, a Verona 7 ponttal gyűjtött többet, igaz, egy mérkőzéssel több áll a neve mögött.

Giovanni Simeone az elmúlt öt bajnokján nem szerzett gólt.Nem babonás: szívesn továbblépne 13-ra az eddigi tucat találatról (Fotó: Getty Images)

Ha a Verona visszavág a szeptemberi 1–0-s vereségért a Veronának, továbbra is a táblázat felsőházában marad. Igor Tudor következetesen a maga útján jár, ezt zömmel sikerek szegélyezték egészen karácsony előttig, akkor három egymást követő tétmérkőzést elveszített csapata. Mindezzel együtt az elmúlt 19 meccsen szerzett 30 pontja megsüvegelendő eredmény. Legutóbbi impozáns győzelmét a múlt héten Sassulóban aratta, 4–2-es győzelméből a cseh Barak mesterhármassal vette ki a részét. Persze a sérga-kékek előtt rengeteg munka áll, ha érdemben be akarnak szállni, az európai kupahelykért folyó versenyfutásba.
Nem is olyan régen még a Bologna is olyan derűs hangulatban volt, mint manapság házigazdája. Ám a legutóbbi 18 lehetséges pontból csak hármat tudott megszerezni, s ezzel igencsak felhős lett a korábban tisztának tűnő ég a Renato Dall ’Ara fölött.  Szinisa Mihajlovicsék előtt most hat olyan találkozó áll, amelyből csak egy nagycsapat, a Lazio van az ellenféllistán, azaz bele lehet lendülni a pontszerzésbe. Persze előbb az első lépést kellene megtenni a szerelmesek városában.  Különösen azért, mert az elmúlt 6 meccsből ötször két vagy több gólt kapott a csapaz, miközben elöl a házi gólkirály Arnautovic eggyel sem gyarapította góljainak számát.
A Hellasba visszatérhet eltiltása után Ivan Ilics. A szerb játékos Tameze helyére kerülhet a középpályára. Ha több játékost nem cserél a mester, Kalinic továbbra is a kispadon várhat bevetésre. Hongla továbbra is az Afrika-kupán játszik Kamerunnal.
A túloldalon Mihajlovicsnak mindenképpen változtatnia kell, az újonnan bevethető játékosok közé tartozik Bonifaci és Nicolás Domínguez is. Barrow és Ibrahima Mbaye az ANK-n szerepel. Arnautovicnak újra itt a lehetőség, hogy megtalálja az elveszettnek tűnő góllövőcipőjét.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Bologna ötöt elvesztett legutóbbi 6 bajnokijából (1 gy.), azután, hogy az előző ötből négyet megnyert (1 v.). December 4. óta egyetlen csapat sem vesztett annyit, mint az emiliaiak, s csak a Genoa szerzett kevesebb pontot (2).  2. A Bologna góljai egynegyed részét (7/28) a 16-oson kívülről szerezte, ez a legjobb részarány. Ugyanakkor a Verona 8-cal hármas holtversenyben a legtöbbet szerezte a büntetőterületen kívülről (a másik kettő a Milan és a Napoli). 3. Giovanni Simeone 4 gólt szerzett eddig a Bologna ellen, egyet a Genoa, hármat a Cagliari színeiben, négy különböző mérkőzésen. A Verona csatára csak a Torino ellen ért el több találatot (5), különböző meccseken.

Kapcsolódó

Verona–Bologna bajnoki örökmérleg

Összesen: 55 mérkőzés–12 Verona-győzelem–21 döntetlen–22 Bologna-győzelem/ 52–78-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 45–10–20–15 / 43–50.  Veronában: 27–8–12–7 / 31–32. Veronában a Serie A-ban: 22–6–12–4 / 26–23. A párosítás legjobb gólszerzői: Angelo Schiavio (Bologna) 13 gól, Alberto Pozzi és Giuseppe Savoldi (Bologna) 5-5.
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Verona 1–0 (0–0). Gól: Svanberg (2021. 9. 13.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 1–0 (2016. 4. 4., Bolognában); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 5. 17.); a legutóbbi Bologna-győzelem: 0–1 (2021. 9. 13., Bolognában). Házi gólkirály: Simeone 12, ill. Arnautovic 6 gól.

SERIE A, 22. forduló. Sport1 20:30 Hellas Verona–Bologna FC 1909 (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)