Milan-lecke: őrizni a pontelőnyt • SportTV

Milan-lecke: őrizni a pontelőnyt

2022. 02. 19. 12:59    
Olvasási idő: 5 perc

A 26. forduló szombati játéknapján az élcsapatok közül a Milan lép fel, amelynek viszonylag egyszerű a feladata, hogy megőrizze vezetését: el kell hoznia mindhárom bajnoki pontot a sereghajtó otthonából, az Arechi Stadionból.

Antonio Candreva az Empoli ellen eddig különlegesen eredményesnek mutatkozott (Fotó: Getty Images)

SAMPDORIA–EMPOLI

Bár a korábbi szeretett edző, Marco Giampaolo kinevezése rögtön győzelmet hozott decemberben a Sampdoriának, a 2022-ben lejátszott első négy bajnokijukat elveszítették a kék-pirosak. Mindössze három pontot csipegettek össze – ennél lekevesebbet csak a Bologna szerzett – , s nem tudtak kikeveredni a kiesési zónából, jelenleg a 16. helyen állnak, csupán két ponttal a Venezia előtt, amely egy mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk. Igaz, közben 4–0-ra tönkreverték a Sassuolót a Luigi Ferrarisban, de utána hiába küzdöttek a San Siróban, a Milan csak le tudta gyűrni őket egy szerényke 1–0-val.
Most Giampaolo mester fiainak egy hasonlóan csehül álló csapat ellen kell pályára lépniük.  Igaz, a legutóbbi emlékeik kellemesek a toszkánokról, hiszen szeptemberben idegenben 3–0-ra legyőzték mostani ellenfelüket.
Összességében a kékek ellen a két csapat legutóbbi 11 meccséből csak egyet veszettek el, de a leutóbbi három egyikét sem sikerült megnyerniük.
Az Empoli is roppant fontos pontokat veszített az elmúlt időszakban. Nyolc mérkőzésükön csupán öt pontot kapartak össze, közben kiestek a kupanyolcaddöntőben is. Miközben szórakoztató, sok gólo meccseket játszottak, de a sokból rendre ők kapták a többet, noha klubrekordnyit szereztek is az eddig eltelt 25 fordulóban. A múlt heti, Cagliari elleni 1–1 már az ötödik remije volt idegenben az együttesnek. Andreazzoli mester szeretné, ha egy kiváló sorozata folytatódna tanítványainak: elmúlt 12 meccsükből csupán kettőt vesztettek el házon kívül.
Askildsen és a frissen igazolt Giovinco egyéni edzéseken vette részt a héten, reménykedhetnek a kezdőbe kerülésen. A csapatkapitány Josida és Damsgaard azonban nem, ők tartósan sérültek. Giampaolo, aki támadó 4-4-1-1-gyel kezdene, fontogatja veterán csatára, Quagliarella beállítását is. Őt jól támogathatja Candreva is, aki egyébként különlegesen eredményes a toszkánok ellen. A kaput vélhetően Falcone védi.Ú
A vendégek egy ismerőst is pályára küldenek a genovaiaknak, hiszen a Samptól kölcsön kapott Valerio Verre  Liam Hendersonnal és Nedim Bajramival alkotja a középpályássort, az ő feladatuk elsődlegesen a házi gólkirály Pinamonti támogatása. Az Inter cserejátékosa a 9. Empoli-játékos lehet, aki kétszámjegyű gólt ér el a Serie A-ban. Luperto lassan felépül, ám alighanem csak a kispadra ültetheti le Andreazzoli.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Empoli a legutóbbi 8 meccsből csak egyet tudott megnyerni a Ferraris-stadionban (a Genoa és a Samp ellen), a legutóbbi ötből háromszor gólt sem tudott szerezni. 2. Miután az első 9-ből 8-szor nyert otthon az Empoli ellen a Samp, a legutóbbi háromból egyszer sem sikerült győznie (2 d., 1 v.)  3. Amely csapatok ellen egynél többször pályára lépett, az Empoli ellen a legjobb Antonio Candreva perc/gól aránya. Átlag 154 percenként szerzett gólt, összesen 4-szer talált 7 mérkőzésen a toszkánok kapujába.

Kapcsolódó

Sampdoria–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 33 mérkőzés–15 Sampdoria-győzelem–9 döntetlen–9 Empoli-győzelem/ 45–28-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 25–13–7–5 / 40–20. Genovában: 16–9–3–4 / 24–7. Genovában a Serie A-ban: 12–8–2–2 / 22–5. A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Busce (Empoli) 5 gól, Framcesco Caputo (Empoli és Samp), Luca Saudati (Empoli), valamint  Vincenzo Montella és Francesco Palmieri (Samp) 3-3 gól
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Sampdoria 0–3 (0–1). Gólok: Caputo 2, Candreva (2021. 9. 19.). A legutóbbi bajnoki Sampdoria-győzelem: 3–0 (2021. 9. 19., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2017. 1. 15.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 1–2 (2019. 5. 12.). Házi gólkirály: Antonio Candreva 7, ill. Andrea Pinamonti 9 gól.

ROMA–VERONA

A Roma előbb meglepő gól nélküli döntetlenre végzettotthon a Genoával, aztán a kupában kikapott az Intertől a San Siróban – a Sassuolo ellen múlt héten ideje lett volna kissé helyreállítani megtépázott önbizalmát. Aztán a 94. percben 1–2-nél találta magát és a végén örülnie kellett, hogy Cristante révén legalább egy pontot sikerült megmentenie a 94. percben a tíz emberrel küzdő házigazdája ellen. Az örök város klubja azonban továbbra is küzd legjobb formája eléréséért, José Mourinhónak meg kezd egyre hasonlóbb lenni az érzete korábbi manchesteri és észak-londoni regnálása befejező fázisához. Mindenesetre a farkasok egyelőre két ponttal jobban állnak a városi rivális Laziónál, de hattal rosszabbul a legalsó BL-helyet elfoglaló Juvétól, s az új esztendő beköszönte óta csupán két meccset sikerült nyernie. Ezzel együtt még a nemzetközi kupaszereplésért küzd és még áll az Európa-konferencialigában is. A Verona csapatában egy általában legyőzött ellenféllel meccsel, amely ellen a legutóbbi 7 meccsből 5-ször sikerült nyernie, igaz a legutóbbit elvesztette szeptemberben 3–2-re a szerelmesek városában.  Antonin Barak nyitotta meg akkor a gólok sorát, a cseh játékmester sokat tett azért akkor és a későbbiekben is, hogy a Verona tartósan a táblázat felsőházában foglaljon helyet. A múlt hónapban, a Sassuolo elleni 4–2 során duplázott, a múlt heti Udinese elleni 4–0-on is betalált a Stadio Bentegodiban. A Scaligeri, többek közt három bombázója  – Simeone 12, Caprari és Barak 9-9 gólos – révén is legutóbbi öt idegenbeli meccséből hármat is megnyert, azaz az Olimpicóban sem teljesen esélytelen. Aggasztó viszont, hogy 16 legutóbbi házon kívüli meccsén egyaránt kapott gólt, a remek csatársora mellett a védelme bizony igencsak sebezhető.
Múlt vasárnap Mourinho meglepetésre Felix Afena-Gyanzt a kezdőbe vezérelte, kérdés, kitart-e  bizalma s most szombati meccsig is.  Valószínűbb, hogy Zaniolo visszatér támadásban a csapatba (a Sassuolo ellen eltiltás miatt nem játszott), El Shaarawy is játszhat, ha az orvosok „átengedik” a fittségi teszten. Mint mindig,  Tammy Abraham vezeti a sort elöl. Hátul viszont változtatni kell, Mancini el van tiltva, így Kambulla szerepeltetése kerül előtérbe.
Caprari  – aki 2011 és 2013 között 4-szer a Roma nagycsapatában is pályára lépett –  a másik két ásszal alkotja a támadóhármast a Hellasban. Miguel Veloso játéka erősen kétséges, de Tamaze és Ilics ismét bevethető a középpályán.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma az elmúlt 24 hazai meccsén veretlen a Verona ellen, 1973–74 óta (19 gy., 5 d.); a sárga-pirosak 33 gólt lőttek a legutóbbi 12 római meccsükön a sárga-kékek ellen, ez 2.8-as meccsenkénti gólátlag.  2. A Verona az egyetlen az öt európai topbajnokság csapatai közt, amelynek három játékosa is 9 vagy több gólt szerzett az idényben (Simeone 12, Barak és Caprari 9-9), meglehet, két játékosa is 10 fölé juthat, amelyre még nem volt példa a klub történetében.  3. Tammy Abraham lőtte a legtöbb gólt (7-et a 11-ből) a 18. forduló óta a Serie A-ban. Ő lehet az első angol, aki eléri a 12 gólos határt Garry Hitchens 1962–63-as tucatnyi gólja óta az olasz élvonalban.

Kapcsolódó

Roma–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 65 mérkőzés–33 Roma-győzelem–20 döntetlen–12 Verona-győzelem/ 91–59-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 61–31–19–11 / 87–55. Rómában: 32–23–7–2 /56–22. Rómában a Serie A-ban: 30–21–7–2 /52–21. A párosítás legjobb gólszerzői: Roberto Pruzzo (Roma) 6 gól, valamint  Francesco Totti (Roma) 5, Gabriel Batistuta és Luigi Di Biagio (Roma) 4-4
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Roma 3–2 (0–0). Gólok: Barak, Caprini, Faraoni. ill. Pellegrini, Ilics-öngól (2021. 9. 19.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 3–1 (2021. 1. 31.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2016. 1. 17.); a legutóbbi Verona-győzelem: 2–3 (2021. 9. 19., Veronában). Házi gólkirály: Tammy Abraham 11, ill. Giovanni Simeone 12 gól.

SALERNITANA–MILAN

Ibrahimovic hiányában Giroud-ra hárul a vezérszerep a csatársorban a Milanban. Csak éppen megjönnének az idegenbeli gólok is a világbajnok csatártól (Fotó: Getty Images)

Megérdemelt, de szűk múlt heti győzelmével a Milan egy pont előnyre tett szert a címvédő Inter előtt (nem feledve, hogy egy mérkőzéssel többet játszott), s nemsokára kupaelődöntőt is dupláz városi riválisával. Mivel Ibrahimovic továbbra sem játszhatott, másoknak kellett magukra venni a győzelem kiharcolásának terhét – az utóbbi időben Oliver Giroud és a fiatal Rafael Leao tündököl ebben a szerepben. Utóbbi a legutóbbi 8 Milan-gólból 5-ben is közvetlenül részt vett (3 gól, 2 gólpassz), összesen pedig már az 50-en is túl jár, Pioli mester idegenbeli győzelmi rátája jobb mint bármely edző hasonló adata 2019 eleje óta. Ezek együtt vitathatatlan favorittá teszik a Milant a klasszikus utolsó-első párviadalban.  Ráadásul a fordított pályaválasztással is legyőzték a délieket 2–0-ra.
A Salernitana fennállása során egyetlenegyszer tudta csak legyőzni a Milant – az is 74 évvel ezelőtt történt. Az azóta eltelt idő nagy részét a salernóiak az élvonalon kívül töltötték, ez még inkább kiemeli a kontrasztot a két csapat között. Ebben az idényben a táblázat első felében szereplő csapatoktól csak 4 pontot sikerült szerezniük. Persze, a labda sincs náluk, a  legalacsonyabb  százalékérték (38) virít a nevük mellett a ligában, egyedül az utolsó előtti Genoával vívott csatában volt náluk többször a labda. Összességében jobban alakul az idényük, mit amire számítani lehetett, de a pályán kívüli okok (Covid. sérülések) nagyon visszavetették őket.
A Milanban továbbra sem gyógyult meg Ibra Achilles-ina, Gabbia és az új szerzemény Lazetics egyénileg edzett a héten, Kjaerre tudvalevőleg az idény végéig nem számíthat Pioli – ettől eltekintve legjobbjaival állhat fel az „ördögsereg”.  Theo Hernández is visszatérhet, akit a derbin kiállítottak. Ibra távollétében Giroud a vezető ék, aki 9 gólja mindegyikét otthon szerezte a San Siróban, idegenben még nem sikerült betalálnia.
A házigazdák sérülés miatt Mamadou Colulibalyt, Ruggerit és Verdit sérülés miatt nem használhatják, utóbbi kiválása miatt Perotti a nemrég érkező Djuriccsal küzd egy helyért a kezdőben. Ribéryt is be kell vetnie előbb utóbb Nicola mesternek, a vb-ezüstérmes 22 meccs óta, több mint egy éve nem talált be a Serie A-ban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan Stefano Pioli irányításával 33-at megnyert 46 idegenbeli bajnokijából, többet, mint akármelyik edző az európai 5 topligából 2019. október 9., Pioli hivatalba lépése óta.  2. Franck Ribéry legutóbbi Serie A-gólját a Milan ellen szerezte 2021 márciusában, 22 mérkőzést játszott gól nélkül, csak egyszer volt ennél hosszabb góltalan sorozata (24) 2020 júliusa és 2021 januárja között a Fiorentinában.  3. Oliver Giroud mindössze 9-szer kezdett, ebből 7-szer is a kapuba talált de csak kétszer „idegenben” – az is a San Siróban volt, mert az Inter ellen szerezte.

Kapcsolódó

Salernitana–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés–1 Salernitana-győzelem–0 döntetlen–4 Milan-győzelem/ 7–12-es gólkülönbség. Salernóban: 2–1–0–1 /5–5. A párosítás legjobb gólszerzői: Oliver Bierhoff és Riccardo Carapallese (Milan) 3-3 gól, Pietro Degano (Milan), valamint  Federico Giampaolo és Adalberto Sifredi (Salernitana) 1-1
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Salernitana 2–0 (0–0). Gólok: Kessié, Staelemaekers (2019. 12. 4.). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: 4–3 (1948. 6. 20.); a legutóbbi döntetlen: még nem volt; a legutóbbi Milan-győzelem: 0–2 (2021. 12. 4., Milánóban). Házi gólkirály: Federico Bonazzoli 5, ill. Zlatan Ibrahimovic 8 gól.

SERIE A, 26. forduló. Sport2 14:45  UC Sampdoria–Empoli FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); 17:45  AS Roma–Hellas Verona (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 US Salernitana 1919–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kéri András Dániel)