A Juve és a Milan a középpontban • SportTV

A Juve és a Milan a középpontban

2022. 03. 12. 12:35    
Olvasási idő: 5 perc

Mind a négy szombati találkozó két csatornánk valamelyikén látható lesz a Serie A-ból – a figyelem elsődlegesen a dobogósok nyomában loholó Juventus idegenbeli és a listavezető Milan hazai mérkőzésére összpontosul.

Scamacca lés Raspadori, a zseniálisan működő Sassuolo támadótrió kéát tegja most is sikat tehet Salernóban a három pont hazaviteléért (Fotó: Getty Images)

SALERNITANA–SASSUOLO

Alessio Dionisi alatt a Sassuolo a liga legstílusosabb csapatainak egyikévé nőtte ki magát. Három egymást követő győzelme, közte az Inter és a Fiorentina elleni egyenesen kiválónak minősíthető, s egyben nagy esélyessé teszi a salernói vendégszereplés előtt. Legutóbb 4–1-re győzte le a Veneziát, a négy találkozón elért hat gólja mellett utolsó féltucat meccséből ötön legalább három gól született. Még ennél is meggyőzőbb, hogy idegenbeli gólátlaguk meghaladja a meccsenként kettőt, csak a Milan (32) ért el több találatot házon kívül a zöld-feketéknél.
A Salernitana kiváló ellenfélnek tűnik a pozitív sorozatok folytatására a Sassuolónak, Legutóbb 5–0-ra kapott ki a bajnok Intertől, de már csak „kötelező” résztvevője a ligának, esélye a bentmaradásra szubminimális. Tíz pontnyira van a kiesővonaltól, legutóbbi 17 bajnokijából egyetlenegyet sikerült megnyernie. Öt utóbbi meccsükön 6 gólt ért el, ez ugyanannyi, mint a megelőző egy tucaton.
A hazaiaktól Schiavone izomprobléma, Mazzocchi bokasérülés, Strandberg lágyéksérv miatt nem szerepelhet. A Sassuolo hiányzói: Djuricic (izomprobléma), Romagna, Obiang és Toljan (meg nem nevezett sérülés), Rogério (bokazúzódás).
Kicsit „túl erősnek” tűnik a délieknek a Sassuolo.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Salernitana 61 gólt kapott eddig, csak 10 csapat volt eddig az olasz élvonal történetében, amely 26 forduló után 60-nál több gólt szedett be, legutóbb az elmúlt idényben a Crotone (64). Közülük 8 ki is esett az idény végén, csak a Casalének (1932–33) és a Livornónak (1929–30) sikerült bent maradnia. 2. A Sassuolo lehet az első csapat, amely ellen Davide Nicola négyszer nyer a Serie A-ban; a Salernitana edzője 7-ből négyszer nyert már csapatával a fekete-zöldek ellen (2 d., 2 v.), 1.57 pont/mérkőzés átlagot elérve – ez alegjobb rátája azon csapatokkal, amelyek ellen legalább hétszer meccselt az élvonalban. 3. Domenico Berardi 23 gól közvetlen részese volt az idényben (12 gól, 11 assziszt). Ennél több „pontja” a top 5 európai bajnokságban csak Benzemának (30), Lewandowskinak (29), Szalahnak (29) és Mbappénak van (26) – közülük a Sassuolo kapitányának van a legtöbb gólpassza.

Kapcsolódó

Salernitana–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés–1 Salernitana-győzelem–0 döntetlen–4 Sassuolo-győzelem/ 4–9-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 1–0–0–1 / 0–1. Salernóban:  2–1–0–1/ 1–4. Salernóban a Serie A-ban: még nem játszottak.  A párosítás legjobb gólszerzői: Alessandrio Novelli és Andy Selva (Sassuolo) 3-3 gól, Daniele Quadrini (Sassuolo) 2.
A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Salernitana 1–0 (0–0). Gól: Berardi (2021. 9. 26.). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: 1–0 (2008. 8. 30., a  Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: még nem volt; a legutóbbi Sassuolo-győzelem: 0–1 (2021. 9. 26.). Házi gólkirály: Federico Bonazzoli 6, ill. Domenico Berardi 12 gól

SPEZIA–CAGLIARI

Rey Manaj az albán-olasz 25 esztendős csatár a La Speziai-ak egyik kedvence, ő rohamozhat az élről a Cagliari ellen szombat délután (Fotó: Getty Images)

Amolyan „menekülő mérkőzést” játszik a két együttest, hiszen a kiesést jelző vonal feletti két helyen állnak, egymás mögött. Ezzel együtt a házigazdáknak négy, a vendég szárdoknak három pont az előnye a legjobb kieső helyen álló Venezia előtt (igaz, mindketten eggyel több mérkőzést játszottak), Gyakorlatilag amelyikük győz, jelentősebben elrugaszkodik a „félelmetes” vonaltól.
A Spezia több játékossal megerősödött e szombati meccsre, Nzola és Colley felépült sérüléséből, Kiwior és Amien eltiltása pedig lejárt. Bár Sala római sérülése miatt még mindig egyedül edz és aligha kezd, Thiago Motta csaknem teljes választékból jelölheti ki csapatát. Tekintettel arra, hogy legutóbbi csapata roppant közel került a Juventushoz, megtarthatja azt a felállást, amelyben Manaj az ék, Verde és Gyasi a fő támogatói.
Caglariban végre teljes értékű edzésmunkát végzett a kolumbiai támadó, Ceter, aki akár kispados is lehet a meccsen, de a klub legértékesebb játékosa, Nández továbbra is bevethetetlen térdsérülésnek lassú gyógyulása miatt. Baselli bokaproblémái viszont szűnőben, akár kezdhet is a középpályán, Marin vagy Deiola maradna ki akkor az együttesből. Az ék Joao Pedro véget vetne már csaknem két hónapos gólaszályának, a Spezia amúgy is kedves ellenfeleinek egyike, az augusztusi cagliari meccsen kétszer is betalált a kapujába.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Spezia négy meccset vesztett sorozatban, először élvonalbeli históriájában. Eközben február eleje óta négy meccsen mindössze egyetlen pontot gyűjtött, csak a Rayo Vallecano és az Angers (mindkettő 0) szerzett kevesebbet ezen időszakban a topligákból. 2. Mindössze három 2000 után született hátvéd készített elő 20-nál több gólhelyzetet beadásaival az öt nagy bajnokságban: Jeremie Frimpong a Leverkusenben (30), Alphonso Davies a Bayernen (25) és Raoul Bellanova a Cagliariban (21). 3. Joao Paulo három meccsen három gólt szerzett a Spezia ellen, beleértve a duplát, amelyet a fordított párosításban ért el. Összesen kétszer duplázott, mindkétszer liguriai csapat ellen: a Spezia kapujába 2021. augusztus 23-án, a Sampdoriáéba október 7-éán talált be kétszer.

Kapcsolódó

Spezia–Cagliari bajnoki örökmérleg

Összesen: 15 mérkőzés–8 Spezia-győzelem–5 döntetlen–2 Cagliari-győzelem/ 28–18-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–1–2–0 / 6–5. La Speziában: 7–5–1–1 / 16–7. La Speziában a Serie A-ban: 1–1–0–0 / 2–1. A párosítás legjobb gólszerzői: Joao Pedro (Cagliari) 3 gól, Federico Melchiorri (Cagliari) és Emmanuel Gyasi (Spezia) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Spezia 2–2 (0–1). Gólok: Joao Pedro 2-egyik 11-es, ill. Gyasi, Bastoni (2021. 8. 23.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 2–1 (2021. 3. 20.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 8. 23., Cagliariban); a legutóbbi Cagliari-győzelem: 2–3 (2015. 11. 15., a Serie B-ben). Házi gólkirály: Daniele Verde 5, ill. Joao Pedro 10 gól.

SAMPDORIA–JUVENTUS

Rúg-e gólt Genovában is Vlahovics, hs a igen, lő-e más is a zebra csíkos mezben?  (Fotó: Getty Images)

A Juve parádés felzárkózási hadjárata folytatódik, igaz, nem gólzáporos diadalokkal, hanem afféle „energiatakarékos” módon – a Samp viszont egyre veszélyesebben sodródik lefelé, már csak négy pont az előnye a Venezie előtt, ráadásul eggyel több meccsből.
Allegri mesternek továbbra is állandóan harcolnia kell az elképesztő sérüléshullámmal, amely elsősorban csapata védelmét gyengíti állandó jelleggel. A „gyengélkedőről” azért érkeznek pozitív hírek is, két szélsőhátvédje, De Sciglio ás Alex Sandro állítólag bevethető lesz Genovában. Persze a hiányzólista továbbra is terjedelmes, igaz, a januárban szerződtetett Zakaria talán csstlakozhat Bonuccihoz és Chiellinihez a bevetésre álló tartalékok között, elképzelhető, hogy a Villarreal ellen szerdán akár már mindhárman játszhatnak. Dybala szereplése továbbra is kétséges, Chiesa, McKennie és Kaio Jorge szintén kihagyja a liguriai utazást. Dybala valószínű távollétében Morata lesz Vlahovics csatártársa, a szerb támadü korábban 5 gólt szerzett már a Samp ellen.
A hazaiakhoz is visszatérhet két korábbi tartós sérült, a norvég Askildsen és az ukrán Szuprjaha. Bár Damgaard ás Gabbiadini még néhány hétig nem használható, Ronaldo Vieira is visszatérhet, ha a kezdőben nem is, de a cserepadra igen, ha leküzdi hörghurutját. Morten Thorsby visszatérhet eltiltása után és egy régi Juve-játékos, a veterán Quagliarella is bizonnyal kezd egykori klubja ellen
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juve háromszor veszített Genovában 2013 óta a legutóbbi 9 alkalomból (6 gy.). Csak a Roma ellen (5 v.) és Nápolyban (4 v.) kapott ki ennél többször ebben az időszakban.  2. Az október 30-ai,  Verona elleni kudarc óta  a Juventus veretlen 8 idegenbeli mérkőzésén (5 gy., 3 d.), 9-es vagy ennél hosszabb sorozata még Massimiliano Allegri alatt volt, 2017 decemberétől 2019 márciuság (26 mérkőzés). 3. Sebastian Giovinco 2008 és 2015 között 89 bajnokin 12 gólt szerzett a Juvében. Korábbi csapata ellen 6 meccsen 4 gólt szerzett – mindet Parma-játékosként – , egy csapat sincs, amelyik ellen több gólt ért volna el (ugyancsak 4-et lőtt az Udinesének, de 13 mérkőzés kellett hozzá.)

Kapcsolódó

Sampdoria–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 127 mérkőzés–26 Sampdoria-győzelem–37 döntetlen–64 Juventus-győzelem/ 123–205-ös gólkülönbség. Genovában: 63–21–18–14 / 73–77. A párosítás legjobb gólszerzői: Omar Sivori (Juventus) 12 gól, Giampiero Boniperti (Juventus) 11, Roberto Bettega (Juventus) 9.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Sampdoria  3–2 (2–1). Gólok: Dybala, Bonucci-11-es, Locatelli, ill. Josida, Candreva (2021. 9. 26.). A legutóbbi bajnoki  Sampdoria-győzelem: 2–0 (2019. 5. 26.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2014. 12. 14., Torinóban); a legutóbbi Juventus-győzelem: 2–3 (2021. 8. 23., Torinóban). Házi gólkirály: Antonio Candreva és Francesco Caputo 7-7, ill. Paulo Dybala 7 gól.

MILAN–EMPOLI

A Milan háron 9.szer betaláló házi gólkirálya közül ketten stílszerűen gólt ünneplnek: Rafael Leao ölelgeti Olivier Goroud-t (Fotó: Getty Images)

Az utolsó 9 fordulóban a Milan már nem veszíthet több pontot, ha vissza akarja hódítani a legutóbb 11 évvel ezelőtt birtokolt scudettót. Az Empoli ugyanakkor a Napoli elleni december 12-i siker óta elfelejthette a győzelem ízét a Serie A-ban, 11 mérkőzés óta nyeretlen (6 d., 5 v.), pedig korábban az ősszel a Napoli előtt a Juventus és a Fiorentina skalpját is az övére tűzhette. A remek ősz miatt bajban ugyan nincs, de a korábban dédelgetett európai álmokat el kellett felejteni –; legalábbis erre az idényre mindenképpen.
A bajnokjelölt védelméből egy-egy játékos kiesik, illetve visszatér. A roppant fegyelmezetlen Theo Hernández egymeccses eltiltását tölti, Romagnoli viszont már leülhet a kispadra. AS Napoli elleni győzelmet ugyan kihagyta a csapatkapitány – távollétében Kalulu és Tomori alkotta a belsővédőkettőst – remekül megoldva feladatukat. Elóöl a két center, Ibrahimovic és Giroud is bevethető – noha a hét nagy részében egyénileg edzettek – , de elképzelhető, hogy Pioli mester Rebicet küldi ékként a pályára. Rafael Leao támogathatja balról az éket – akár Rebic, akár Giroud lesz az – , a portugál mutatta be a legtöbbi sikeres cselt (67) az idényben, ugyanakkor az Empoli védője, a szlovén Stojanovic a legjobb hátvéd ugyanazon a listán (45).  A vendégek másik védője Ismajli is Adreazzoli mester rendelkezésére áll, mivel a múlt héten letöltötte egymeccses eltiltását, ám neki Lupertolival kell versenyeznie a kezdőbe kerülésért. Visszahívhatják a skót középpálást, Hendersont, aki a legutóbbi mérkőzésen a cserepadon kezdett, ha visszakerül, Verde szorulhat a tartalékok közé. Az ék szerepét továbbra is az Intertől kölcsön kapott házi gólkirály, Andrea Pinamonti tölti majd be.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan legutóbb 2019, febr. 22-én úszta meg hazai mérkőzését kapott gól nélkül (3–0, gólok: Piatek, Kessié, Castillejo) az Empoli ellen – előtte 5-ször mindig kapott gólt –, azt megelőzően viszont 7 meccsből 5-ször maradt érintetlen a hálója, és csupán Esposito (1998. febr. 22.) és Di Natale (2003. ápr. 19.) tudott gólt lőni nekik. 2. A Milan (252) és az Empoli (233) bent van abban a négy csapatban, amely a legtöbb kontrát vezette az idényben, az ellenfél kapujától 40 m-es távolságon belül szerzett labdával –  a Milannak volt a legtöbb (51) kapura lövési kísérlete ezek végén. 3. Olivier Giroud lehet a harmadik francia játékos, aki 10 vagy több gólt ér el a Milanban egy idény alatt (most 8-nál tart) Jean-Pierre Papin (13, 1992–93-ban) és Jérémy Ménez (16, 2014–15) után.

Kapcsolódó

Milan–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 27 mérkőzés–16 Milan-győzelem–8 döntetlen–3 Empoli-siker/ 49–20-as gólkülönbség.  Milánóban: 13–9–1–3 / 28–8.  A párosítás legjobb gólszerzői: Oliver Bierhoff, Franck Kessié, Gianluca Lapadula (Milan) és Alberto Gilardino (Milan és Empoli) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Milan 2–4 (1–2). Gólok: Bajrami, Pinamonti-11-es, ill. Kessié 2, Florenzi, T. Hernández (2021. 12. 12.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 4–2 (2021. 12. 12., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2018. 9. 17.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 1–2 (2017. 4. 23.). Házi gólkirály: Olivier Giroud, Zlatan Ibrahimovic és Rafael Leo 8-8, ill. Andrea Pinamonti 9 gól.

Azért a török bajnokságot sem „hagyjuk magára”: a 29. játéknapról a 15 pontos előnnyel vezető Trabzonspor hazai mérkőzését közvetítjük a legjobb kieső helyet, a 17.-et jelenleg elfoglaló izmiri Göztepe ellen.

SERIE A, 29. forduló. Sport1 14:45  US Salernitana 1919–US Sassuolo (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 15:00 Spezia Calcio–Cagliari Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 17:45 UC Sampdoria–FC Juventus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:30 AC Milan–FC Empoli (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván).
SÜPERLIG, 29. forduló. Sport2 17:00 Trabzonspor Kulübü–Göztepe Izmir (kommentátor: Fülöp Marcell)