Napoli, Inter: folytatódik az üldözőverseny • SportTV

Napoli, Inter: folytatódik az üldözőverseny

2022. 03. 13. 12:13    
Olvasási idő: 6 perc

A Milan megnyerte a 29. fordulós bajnokiját, most a Napolin és az Interen a sor, hogy ne tévesszenek lépést. Mindketten idegemben lépnek fel és egyioküóknek sem lesz könnyű dolga…

Krzysztof Piontek most a Bologna ellen bizonyíthatja, hogy jó "Vlahovics-pótló" (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–BOLOGNA

Első számú góllövője, Vlahovics elvesztése után tiszteletet érdemel a Fiorentina, hogy tudja tartani magát az első nyolc között. Ám a Sassuolótól és a Veronától elszenvedett vereség kettős csapás Vincenzo Italiano és csapata számára. Bár az Atalanta elleni 1–0 friss emlék, az összes tétmeccsen elért hárommeccses nyeretlen sorozat megakasztotta a lendületet. A Fiorentinának ezzel együtt csupán 5 pont a hátránya a Roma mögött, a vasárnapi győzelem akár fordulatot is jelenthet. A Vlahovics alternatívájának szerződtetett Piatek a Verona elleni ikszes meccsen is betalált, januári érkezése óta 9 meccsen 6 gólt szerzett.
A Bologna decemberig esélyes volt akár a 7. helyre is, de december óta csak küszködik.  Most csak 12., az elmúlt három mérkőzésen szerzett 5 ponttal, amely az elmúlt három hónap legjobb sorozata. Ám az utolsó Salernitana elleni remi iksz nem tekinthető jó eredménynek, ellentétben az azt követő torinói pontszerzéssel. A csapat négy találkozó óta nyeretlen idegenben, legutóbb 2021 végén Sassuolóban sikerült győznie.
Italiano valószínűleg módosítja csapatát a Verone elleni döntetlen után. González visszatérhet a bal szélre, Bonaventura is letöltötte büntetését, elfoglalhatja helyét a középpálya közepén. Odraizola térdérülése még nem jött rendbe, Cabral alighanem a cserék köt marad.
A Bolognának az eltiltott Theate-ot kell nélkülöznie, így Mbaye másodszor is felléphet a Serie A-ban. De Silvestriu szívesen hátrahagyná vádliproblémáját, de Arnautovic ismét elétrhető koronavírus-fertőzése után.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina legutóbbi 9, Bologna elleni meccsén összesen egy gólt kapott (7 gy., 2 d.), ezen időszak, 2011–12 óta egyetlen csapat egyetlen másik ellen sem gyűjtött több clean sheetet. 2. A Bologna ebben az esztendőben négyszer maradt gólképtelen. Az év kezdete óta csak a Genoának volt több (6) eredménytelen mérkőzése. 3. A Fiorentina öt szélső játékosa (Callejón, González, Ikoné, Saponara, Sottil) együtt 8 gólt szerzett az idényben, eggyel kevesebbet, mint a Bologna  Barrow, Orsolini duója.

Kapcsolódó

Fiorentina–Bologna bajnoki örökmérleg

Összesen: 141 mérkőzés–57 Fiorentina-győzelem–46 döntetlen–38 Bologna-győzelem/ 185–144-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 139–55–46–38 / 179–142. Firenzében:  2–1–0–1/ 1–4. Firenzében a Serie A-ban: még nem játszottak.  A párosítás legjobb gólszerzői: Kurt Hamrin (Fiorentina) 11 gól, Ettore Puricelli és Giuseppe Savoldi (Bologna) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Fiorentina 2–3 (1–1). Gólok: Barrow, Hickey, ill. Maleh, Biraghi, Vlahovics-11-es (2021. 12. 5.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 3–2 (2021. 12. 5., Bolognában); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2021. 5. 2.); a legutóbbi Bologna-győzelem: 1–2 (2013. 2. 26., Bolognában). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 17 (már Juventus), ill. Marko Arnautovic 9 gól

VERONA–NAPOLI

Lorenzo Insigne akár már a Bentegodiban elérheti 250. győztes meccsét a Serie A-ban (Fotó: Getty Images)

A Napoli fontos meccsen szenvedett vereséget otthon a Milantól a múlt héten. Spalletti csapata keményen küzdött, de nem talált rész a vörös-feketék védelmén, így mindkét milánói csapat mögé szorult a táblázaton. Mivel a Juve is rohamléptekkel közelít, a Napoli nem engedhet magának meg egy újabb kudarcot, ha komolyan gondolják, hogy három évtized után visszaviszik a scudettót Campanába.
A Verona elleni találkozón a fordított párosításban 1–1-et játszottak, most viszont le kellene győzniük a liga egyik legszórakoztatóbb csapatát.
A Hellas veretlen legutóbbi három hazai meccsén a nápolyiak ellen, az elmúlt hetek formájában játszva akár meg is hosszabbíthatja ezt a sorozatot. 2022-ben a Verona szerezte a negyedik legtöbb bajnoki pontot – 8 meccsen 17-et – , csak a Juve, a Milan és a Napoli szerzett többet, s holtversenyben az övé a legtöbb gól is az évben. Tudor csapata 14 mérkőzésen 26 pontot gyűjtött össze otthon, ugyanannyit, mint a bajnoki címre hajtó Napoli, meccsenként több mint két gólt szerezve. Ezzel már többet értek el, mint a legutóbbi teljes idényben a Bentegodiban. 1995 óta a legtöbb pontját szerezte a Hellas, senkitől sem tart, vállalva az esélytelenebb szerepét vasárnap. Antonin Barak ismét a pályán lehet, hogy 9. hazai győzelméhez segítse csapatát. Ehhez teljesen rendbe kell jönnie a fájós csípőjének, ami miatt múlt héten nem játszhatott. Veloso szereplése kérdéses, Lazovics szereplése viszont combhúzódás miatt nem lehetséges. Emiatt Depaoli kerül a csapatba a bal szélen a Tudor által kedvelt 3-4-2-1-es szisztémában. A házi gólkirály Simeone 15 góljából 11-et hazai pályán szerzett.
A Napoli sérüléshulláma enyhülni látszik, Spallettinek csak a kapus Meret-t, a tartalék védő Malcuit-t és Tuanzebét kell nélkülöznie a mérkőzésen. Lorenzo Insigne lehet az első támadó 2010 óta, aki 250. Serie A-győzelmet ér el csapatával, ha győzelemre vezeti együttesét a támadó Osimhen oldalán. A csatársor jobb oldalán Unasz és Lozano is versenyben van Politano helyéért.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A legutóbbi döntetlent a Verona és a Napoli között a Bentegodi Stadionban játszották 1988-ban (1–1), azóta négyszer győztek a sárga-kékek, 7-szer a Partenopei; a Verona megnyerte legutóbbi hazai meccsét a párosításban (3–1), ha netán újból nyer, 2001 óta először tud egymást követő találkozókon ismételni.  2. A Napoli egyetlenegyet vesztett el legutóbbi 18 idegenbeli bajnokijából (13 gy., 4 d.) az Inter ellen 2021 novemberében, 36 gólt szerezve, amely éppen 2 gólos meccsenkénti átlagnak felel meg. 3. Giovanni Simeone 11 mérkőzésen 4-szer talált a nápolyiak kapujába, beleértve első mesterhármasát a bajnokságban (2018 áprilisában, a Fiorentina színeiben). Ráadásul 11 gólját a 15-ből a Bentegodi-stadionban érte el, csak Vlahovics szerzett többet nála, 13-at  két csapata hazai mérkőzésein.

Kapcsolódó

Verona–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 69 mérkőzés–17 Verona-győzelem–26 döntetlen–36 Napoli-győzelem/ 62–122-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 57–12–15–30 / 43–93. Veronában: 39–13–13–13 / 48–50. Veronában a Serie A-ban: 28–10–8–10 / 29–31. A párosítás legjobb gólszerzői: Giuseppe Savoldi (Napoli) 7 gól, Diego Maradona (Napoli) 6, José Callejón (Napoli) 5.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Verona 1–1 (1–1). Gólok: Di Lorenzo, ill. Simeone (2021. 11. 7.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 3–1 (2021. 1. 24.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 11. 7., Nápolyban); a legutóbbi Napoli-győzelem: 0–2 (2020. 1. 23.). Házi gólkirály: Giovanni Simeone 15, ill. Dries Mertens, Lorenzo Insigne és Victor Osimhen 7-7 gól.

UDINESE–ROMA

RTammy Abraham, az új római angol kedvenc egyre több első és győztes gólt szerez, néha meg egyetlent, amely egyszerre az előző kettő… (Fotó: Getty Images)

Néhány nappal a fontos bajnoki győzelem után a Roma a holland Vitesse-t is legyőzte az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjének első meccsén 1–0-ra, tovább növelve veretlenségi sorozatát. A gólt a januárban a Portóból szerződtetett tapasztalt Sérgio Oliveira szerezte az első félidő végén, a másodikban azonban kiállították. Ezzel esélyesei a negyeddöntőbe jutásnak, hogy ismét versenybe szállhassanak egy trófáért 32 év urán, amikor az Interrel játszottak – és vesztettek – UEFA-kupa-döntőt. A bajnokágban egymást követő döntetlenek után legyőzték a Speziát, majd az Atalantát, utóbbiakat Abraham egy-egy góljával. Most hatodikak a tabellán éppen a nagy városi rivális Laziót megelőzve, hat pontra vannak a BL-helyes 4. Juvétól. Hét legutóbbi bajnokiján veretlen, a leghosszabb ilyen szériát él meg 2020 augusztusa óta. Bár otthon eredményesebb, idegenben sem nyuszi – esélyesként utazhat Udinébe. A szeptemberi fordított pályaválasztású meccsen 1–0-ra nyertek a fővárosiak, akik legutóbbi 17 meccsüket kettő kivételével megnyerték vasárnapi ellenfelükkel szemben.
A szezon elején elszenvedett római vereséggel együtt az udineiek 282 perce nem szereztek gólt a farkasok ellen, s 7-szer kaptak ki 8 legutóbbi meccsükön. Miután múlt szombaton legyőzték a rivális Sampdoriát, Gabriele Cioffival először van esélyük két egymást követő mérkőzést megnyerni. Deulofeu és Udogie góljai segítették a csapatot a Dacia Arenában a 2–1-es győzelemhez, amúgy 7 ponttal állnak a kiesővonal felett. A legutóbbi Covid-halasztások miatt még mindig egy mérkőzéssel kevesebbjük van a vetélytársak zöménél – Cioffi mester biztos benne, hogy május végén meg tudják őrizni a friuliaiak élvonalbeli tagságukat. A Roma után jön nekik a Napoli elleni csata, azaz kellenek a bravúrpontok is a bentmaradási terv végrehajtásához.
José Mourinho 7 piros lapot látott csapata legutóbbi meccsein, amelyek az övéit é az ellenfeleket együttesen érintették. Oliveira eltiltása csak Európára szól, Mhitarjan viszont bajnokin kapott pirosat, ezért Udinében nem szerepelhet. Kumbulla viszont sárgái miatt van eltiltva, Smalling helyettesíti. Zalewski kisebb bokasérülése miatt Arnhemben már leülhetett a cserepadra, a védelem bal oldalára ő is alternatíva Vina és Maitland-Niles mellett. A nyitógól-specialista Abraham természetesen marad a csúcsék posztján.
Noha Success sérülés, a brazil Walace eltiltás miatt nem szerepelhet, a keret túlnyomó többsége Cioffi rendelkezésére áll. Jajalo pótolhatja Walace-t, a múlt hetikezdő ezt kivéve változatlan maradhat. Udogie az elmúlt két meccsen is betalált, a nemrég vállsérüléséből visszatérő Pereyra pedig két gólpasszt is adott. Nuytinck is bevethető, alighanem a kispadon kezd.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Udinese legutóbbi 8 hazai meccséből 7-et elvesztett a Roma ellen, mindössze két gólt szerezve. Az egyetlen kivétel a 2018. november 28-i összecsapás, amit a friuliaiak Rodrigo de Paul egyetlen góljával nyertek meg. 2. A Roma holtversenyben a legtöbb gólt szerezte a második félidő utáni hosszabbításokban (5, az Atalantával), az Udinese rögtön mögöttük követezik, 4-gyel.). 3. Tammy Abraham szerezte a legtöbb első vezető gólt nemcsak a Serie A-ban (8), hanem az öt európai topligában is; a sárga-pirosak a legutóbbi két meccsükön az Atalanta és a Spezia ellen 1–0-ra nyertek, mindkétszer az angol csatár góljával.

Kapcsolódó

Udinese–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 127 mérkőzés–26 Udinese-győzelem–37 döntetlen–64 Roma-győzelem/ 123–205-ös gólkülönbség. Genovában: 63–21–18–14 / 73–77. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Roma) 16 gól, Antonio Di Natale (Udinese) 12, Walter Pedro Manfredini (Roma) 11.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Udinese 1–0 (1–0). Gól: ill. Abraham (2021. 9. 23.). A legutóbbi bajnoki Udinese-győzelem: 2–0 (2020. 7. 2., Rómában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2013. 9. 23.); a legutóbbi Roma-győzelem: 0–1 (2021. 9. 23., Rómában). Házi gólkirály: Beto és Gerard Deulofeu 8-8, ill. Tammy Abraham 13 gól.

TORINO–INTER

Simone Inzaghi csapatának kötelező a győzelem, hogy a városi rivális Milan közvetlen nyomában maradjon (Fotó: Getty Images )

Az Internek természetesen nyernie kell, hogy két pontra újra megközelítse a Milant s fenntartsa virtuális elsőségét – már ami a vesztett pontok kisebb mennyiségét illeti. A hét közbeni hősies liverpooli helytállást követő kiesés a BL-ből már csak két frontra korlátozza a bajnok harcait: a Serie A-ra és a Coppa Italiára. Inzaghi és csapata egy meglehetős gödörből kecmeregtek ki a múlt heti Salernitana elleni 5–0-val, most azt a lendületet vinnék tovább Torinóban.
A bikák csapata azonban nem könnyű ellenfél: remek védekezésére jellemző, hogy  a Juve és a Lazio támadójátékát is meg tudták ölni. Vereségeik nagy része is csupán egygólos, a kapott gólok táblázatán csak a Napoli és a mostani Inter áll jobban náluk (20 és 22 gól, a 28-cal szemben). Az Inter is csupán 1–0-ra tudta legyőzni őket, egy védő, Dumfries góljával tudta legyőzni őket a karácsony előtti záró fordulóban a San Siróban.
Lehet, hogy Praettel nem számolhat Ivan Juric, viszont Milinkovics-Szavics leküzdve erőnléti gondjait, helyet foglalhat a kapufák közt, Berisha kárára. A hazaiak persze továbbra is Belottiban reménykednek a gólszerzést illetően, de Pjaca és Brekalo is sokat tehet a hatékony kontrákért. A középpályán változtathat a horvát mester, a védekezőbb felfogású  Linetty és Pobega kerülhet a csapaba Mandragora és Ricci helyén.
Inzaghi kénytelen lesz a sérült De Vrijt nélkülözni, így  D’Ambrosio vagy a veterán Ranocchia kerülhet a kezdőbe. Perisicet már helyettesítheti a friss igazolás, a végre egészséges Gosens, a német szélső középpályás főleg remek keresztlabdái is indításai teremtenek veszélyt az ellenfelek kapuja előtt. Brozovic feladata továbbra is a közelharc és a labdaszerzés, a középpályán Barella és Calhanoglu a támadások motorja. Nekik kell labdákkal ellátniuk a két éket, a csatárduó valószínűleg a megszokott Dzeko, Lautaro Martínez páros lesz.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino csupán kettőt nyert meg az Inter elleni legutóbbi 17 hazai meccséből (3 d., 12 v.), ebből 10-szer gólt sem tudott szerezni. 2. Az Inter szerezte a legtöbb pontot (17) vesztett helyzetből, a Torino a legkevesebbet (4) hátrányból visszatérve. 3. Andrea Belotti az Inter ellen játszotta a legtöbb hazai meccset (7) anélkül, hogy gólt szerzett volna. Mind a négy élvonalbeli gólját a San Siróban érte el a fekete-kékek ellen.

SERIE A, 29. forduló. Sport2 14:45  ACF Fiorentina–FC Bologna 1909 (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Fülöp Marcell); Sport2 14:45 Hellas Verona–SSC Napoli (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 Udinese Calcio–AS Roma (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 20:30 Torino FC–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel)