A Leverkusen ezúttal érvényesítené a papírformát • SportTV

A Leverkusen ezúttal érvényesítené a papírformát

Sport TV avatar Sport TV 2022. 07. 30. 12:38    
Olvasási idő: 5 perc

A kissé elhúzott programú, négynapos Német Kupa-nyitófordulóból szombaton 11 mérkőzést rendeznek, összesen négy bundesligás együttessel. Mi – maradva pénteki „hagyományunknál” egy 3. Ligás és egy élvonalbeli csapat találkozóját választottuk, azaz a Leverkusen elvesbergi vendégjátékát közvetítjük. Este pedig folytatjuk felkészülésimeccs-sorozatunkat, ezúttal egy-egy patinás angol és olasz klubbal, a 2018-as BL-döntős Spurs az új kupa, az Európa-konferencialiga első győztesével, az AS Romával csap össze

Patrik Schick góljaira a kupában is szüksége lesz a Bayernek (Fotó: Getty Images

ELVERSBERG–LEVERKUSEN  

Pénteken nem vesztett élvonalbeli klubot a DFB-kupa. A Stuttgart nehezebben, a Dortmund egészen könnyedén lépett át harmadosztályú ellenfelén. Szombaton a egyszeres kupagyőztes (1993), háromszoros döntős (legutóbb 2020) Leverkusen kísérli meg végrehajtani ugyanezt a feladatot.
Vendéglátója, az SV Elversberg a regionális sorozat, a Saar-vidéki Kupa megnyerésével jutott az országos főtáblára, a döntőben hosszabbításban aratott 2–1-es győzelmével az FC Homburg felett. A normál játékidőben Carlo Sickinger szerezte az SVE gólját, a ráadásban Valdrin Mustafa érte el a kupasikert jelentő találatot.
Az együttes egyébként triplázott, 2020-ban és 2021-ben is megnyerte a kupát, s ezzel története során először szerepelhet az egymást követő harmadik kiírásban is a DFB Pokal főtábláján. Ez lesz a 9. alkalom, hogy rajtolhat az országos kupasorozatban. Tavalyelőtt az első körben 4–2-re legyőzte a St. Paulit, mielőtt 4–0-r kikapott volna a Mönchengladbachtól.  Tavaly viszont már az első akadály vehetetlennek bizonyult: kiesett – igaz, csak nagy küzdelemben, 11-es párbaj után az élvonalbeli Mainztól. A második körnél még sosem jutott tovább a Német Kupában.
A Leverkusen még sosem nyert német bajnokségot, de két kupaküzdelemben már a legjobbnak bizonyult: 1988-ban az UEFA-kupát hódította el, 1993-ban pedig a Német Kupa trófeáját vehette át. Utóbbi óta – amikor a Hertha II csapatár verte meg a berlini Olimpiai Stadionban – nem szerzett több címet a csapat, pedig volt olyan idény is, az 1991–92-es, amikor minden sorozatban, amelyben elindult, a második helyen végzett. Összesen 5 Bundesliga-ezüstje van, három vesztes DFB-kupa-fináléja és egy elbukott BL-döntője is.
A Byayer többnyire elbírt alacsonyabb osztályú ellendeleivel a kupában, azért akad néhány kivétel is. Tavaly például a másodosztályú Karlsruhe által esett ki a második körben elszenvedett 2–1-es vereséggel. 2016-ban szintén a második akadályban bukott fel, a harmadosztályú Lotte verte ki, tavalyelőtt még alacsonyabb ligás, ekkor éppen negyedosztályú Essen buktatta el, a negyedik körben, hosszabbításban 2–1-re. Többször is felbukfencezett előnyből is, Essenben és Heidenheimben is, de volt ennek egy extrém változata is. 11 éve az akkor másodosztályú Dynamo Dresdentől úgy szenvedett hosszabbításban 4–3-as vereséget, hogy előtte 3–0-ra is vezetett a mérkőzésen!
A két klub első csapata most csap össze először tétmeccsen, ugyanakkor az SVE korábban 12-szer is meccselt a leverkuseniek II. csapatával a negyedosztályban, 6–1–5-ös eredménymérleggel. (A Bayer második csapatát 2014-ben megszöóüntették.)

Az Elversberg az előző idényben 36 meccsen szerzett 80 pontjával megnyerte a Regionalliga Südwestet, bajnokként jutva fel a 3. Ligába. Másodszor szerepel ott, az előző k0séelt egy idényen át tartott, 2013–14-ben 18.-ként zuhant vissza a tiszta amatőrük közé.
A Bayer mestere, a svájci Gerado Seoane második idényét tölti a gyógyszergyáriak kispadján. Az előző évadban gyorsan kiesett csapata a DFB-kupából, az El-ben továbbment a csoportkörből (ki ne emlékezne: a Celtic, az Espanyol és a Fradi volt az ellenfele, utóbbitól ki is kapott a Groupama Arénában), a nyolcaddöntőben az Atalanta állta az útját. A bajnokságban viszont az elmúlt hat év legjobb eredményét elérve a dobogón végzett, amely egyszersmind BL-indulást is jelent erre a kiírásra.  Az elért 64 pont a legjobb az elmúlt 9 évben, a 80 szerzett gól egyenesen klubrekord.
Az Elversberg edzője, Horst Steffen Krefeldben született, s három csapatban szerepelt az élvonalban játékosként az Uerdingenben, a Mönchengladbachban és a Duisburgban (összesen 151 meccsen 16 gólt elérve, ebből négyet a Leverkusen ellen szerzett).
Az SVE eddig egyetlenegyszer vert ki élvonalbeli csapatot a kupából: 2010-ben a Hannover 96-ot búcsúztatta, 120 perc gól nélküli csata után 11-esekkel – aztán a következő körben 3–0-ra kikapott a Nürnbergtől.
Az elvesbergiek spanyolja, Israel Suero Fernández 15 góllal és 13 gólpasszal kiemelkedett bajnok csapatából. A 28 éves játékos 2018 óta szolgálja a klubot, számos évet töltött korábban a Real Madrid utánpótláscsapataiban. Sokat látta idoljait, Beckhamet, Ronaldót és Zidane-t testközelből az edzéseken játszani. „Sokat láttuk a nagyokat edzeni és többször is kaptunk jegyeket a nagy meccsekre”– mondta. Végül nem léphetett feljebb, igencsak kis növésű volt, többek közt ezért sem sikerült tovább kerülnie. A is spanyolnak akadt mesteri fellépése is a DFB-kupában: , 2020-na két gólpasszt is adott a St. Pauli eleni 4–2-es győztes meccsen, igaz, közben kihagyott egy 11-est.
A hazaiak új igazolásai közül Marcel Correiára érdemes odafigyelni, aki ingyen érkezett a nyáron a Paderbornból. A védő 2013-14-ben 19 meccset játszott az élv onalban a Braunschweig színeiben, többek közt egy 1–1-en a Bayer ellen is, négy klubban 188 másodvonalbeli találkozón lépett fel.
A Leverkusen az előző bajnokságban ugyanannyi pontot gyűjtött idegenben, mint a BayArenában (32–32), sőt idegenben több gólt szerzett, mint otthon (41–39, előbbi szintén klubrekord).
Házi gólkirálya, Patrik Schick a Bundesliga vicególkirálya lett 24 góllal, ennél többet csak Lewandowski ért el. Ezzel csak eggyel maradt el Stefan Kiessling klubrekordjától, amelyet 9 éve ért el úgy, hogy mind a 34 bajnokin játszott, míg az Eb-n berobbanó cseh csatár sérülések miatt csak 27-szer léphetett fel a bajnokságban, Schick a Német Kupában még csak egygólos, 2020 szeptemberében talált be az Eintracht Norderstedt eleni 7–0-s mérkőzésen

TOTTENHAM–ROMA

José Mourinho személye örömteli és fájdalmas emlékeket is ébreszt a Spurs szurkolóiban, hiszen előző menedzserük most az ellenfél csapatát fogja irányítani a formálisan az I-Tech-kupáért kiírt, valójában felkészülési mérkőzésen Izraelben. A Tottenham legutóbbi tesztmeccsén 2–1-re győzte le a Rangerst az Ibrox Parkban, a horvát Colak vezető góljára Harry Kane pazar duplával válaszolt. Mourinho Romája is játszott a hét közben felkészülési találkozót, a Nice ellen 1–1-re végzett, Barahini vezető góljára a farkasok Lemina öngóljával egyenlítettek.
Korábban a Spurs megverte a dél-koreai ligaválogatottat és 1–1-t játszott a Sevillával, mindkét találkozót a Sport TV-n is közvetítettük.  A rómaiak elleni ütközet a felkészülési időszak utolsó mérkőzése lesz, a Premier League-ban augusztus 6-án kezd a gárda a Southampton ellen.
Special One aligha melenget szentimentális emlékeket, a Spurs edzői karrierje azon ritka csapatai egyike, amellyel egyetlen címet, trófeát sem sikerült szereznie. A Romával a nyári időszakban négy tesztmeccset is játszott hazájában, vegyes eredményekkel. Előbb legyőzte a Sunderlandet  és a Portimonensét egyaránt 2–0-ra, majd kikapott a Sporting CP-től 2–1-re, ezt követte az említett Nice elleni 1–1. Hazatérve sor került még egy „félhivatalos”, nézők nélküli találkozóra is, amelyet az Ascoli megnyert 1–0-re a Konferencialiga-győztes ellen. A szombati edzőmeccs után két hete lesz Mourinhónak, hogy felkészítse csapatát az „éles” rajtra, a Serie A nyitó fordulójában augusztus 14-én kezd a Salernitana ellen, előtte vi. Mindenesetre a sárga-bordó klubé volt a nyári átigazolási időszak legnagyobb „durranása”: Dybala szerződtetése a Juvétól.  Az argentin elképesztő fogadtatásban részesült a római tifosóktól, s reméli, most egy olyan csapat tagja lehet, amely revánsot vesz a Spursön a  2018-as Nemzetközi Bajnokok Kupája (ICC, laza szervezésű amerikai tesztmeccsorozat) keretében elszenvedett 4–1-es vereségért.
Közvetlenül azelőtt, hogy 2015-ig tartó szerződéshosszabbítását bejelentették volna, Conte elárulta, hogy walesi balhátvédje, Ben Davies bokasérülése miatt nem játszhat a haifai Sammy Ofer Stadionban sorra kerülő találkozón. Skipp is ápolgat egy kisebb sérülést, de úgy véli, játszhat a meccsen, Richarlison nagy valószínűséggel a pályán lesz, noha ő eltiltás miatt nem játszhat az első PL-meccsen. Bissouma, Spence, Langlet és Perisic is a kispadon kezdett az Ibroxban, meglehet, Conte nem változtat, ami elsősorban Perisic esetében meglepő, mert a vb-ezüstérmest mindenki állandó kezdőnek gondolta korábban.
Eközben a Roma már elvesztette egy embert a nyáron, az ifú Ibrahima Darboe keresztszalag-szakadást szenvedett a nyáron. Nicola Zaniolo, a kreatív középpályás szinte egészen idáig kacérkodott, hogy éppen a Tottenhambe szerződjön-e, most mégis az olaszok kezdői közt lesz a találkozón. Tammy Abraham, Nemanja Matics, Chris Smalling és Rui Patrício is ismerős ellenféllel találkoznak, hiszen valamennyien hosszú ideig szerepeltek korábban a Premier League-ben. Paulo Dybala már bemutatkozott társainak a pályán is az Ascoli ellen, most először kezdhet a farkasok mezében.

NÉMET KUPA, 1. FORDULÓ. Sport2 15:30 SV 07 Elversberg 07–Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Faragó Richard)
Felkészülési mérkőzés. Sport2 20:00 Tottenham Hotspur FC–AS Roma (kommentátor: Fülöp László)