Triplára készül Nápolyban a Liverpool • SportTV

Triplára készül Nápolyban a Liverpool

2022. 09. 07. 14:38    
Olvasási idő: 6 perc

Keddhez hasonlóan öt élő (négy tévés, egy AMC Mikrós) élő meccsel jelentkezünk a BL alapköre 1. fordulójának második versenynapjáról is. Ezt még megfejeljük egy „bevezető” ifi BL-találkozóval) és persze nem maradhat el a bevezető é az összefoglaló műsor sem. Azért persze a főműsoridőre igazi csemegét választottunk – ez az A-négyes, az egyik „halálcsoport” első nagy rangadója, az olasz bajnoki bronz- és az angol ezüstérmes összecsapása.

Victor Osimhen és Hvicsa Kvarachelia: vajon mire lesz képes a nápolyiak új nigériai-grúz sztárcsatárduója Van Dijkék ellen? (Fotó: Getty Images)

INTER–BAYERN MÜNCHEN (Ifjúsági BL)

A szisztéma nem változott tavaly óta. A ”nagy” BL-ben szereplő klubok U19-csapatai megvívnak egy szabályos csoportkört, a felnőttcsapatokkal azonos sorsolással. A UEFA-tagállam bajnokcsapatai több körös, kiesése rendszerben eljutnak a legjobb nyolcig. A BL-ág nyolc csoportgyőztese kiemelt, a másodikak megküzdenek a kieséses ág legjobb 8-ával oda-vissza párviadalban. A 16 csapat utána szabályos kieséses, oda-visszavágós rendszerben jut el az egymérkőzéses döntőig.
Az elmúlt esztendőket ebben a sorozatban többnyire a latin klubok uralták, a kivételt a kétszeres győztes Chelsea  és az egyszer nyerő Salzburg jelenti. Összesen nyolc csapat vívott csak eddig döntőt, azaz igencsak ismétlődnek a klubnevek. A mi mai nyitó meccsünk két résztvevője közül egyik sem jutott még az elődöntőig sem. M tübb, a legjobb négy közé összesen csupán két másik olasz (Roma, Juve) és egy német (Hoffenheim) tudott bekerülni – mindez persze nem jelenti azt, hogy a fekete-kékek és a piros-kékek U19-ese ne tudnának jó kis meccset összehozni. (A magyar bajnok MTK Budapest a lett FK Jelgavával játszik az első körben, a jövő szerdai budapesti találkozót természetesen mi közvetítjük, a visszavágót október 5-én rendezik a balt államban.)

AJAX–RANGERS (A-csoport)

Négy alkalommal játszottak egymással a nemzetközi színtereken, egy-egy nem hivalos és egy hivatalos párharcot vívtak. A nem hivatalos volt a rangosabb: a holland Daily Telegraaf vezettet fel annak idején, éppen egy fél évszázaddal ezelőtt, hogy az országos szuperkupák (Charity Shield, Challenges des Champions) és a már több mint egy évtizede működő Interkontinentális vagy Világkupa mintájára mérkőzzön meg az akkor két legrangosabb európai kupaküzdelem, a BEK és a KEK győztese egy külön trófeáért. Összes is hozták az akkori két győztest, az Ajaxot és a Rangerst, amelyek 1973 januárjában összecsapatk, az Ajax Glasgow-ban 3–1-re, otthon 3–2-re győzött, meg is kapta a trófeát, ezt az UEFA nem ismert el, hiszen akkor az ő rendezvényeiről a skótok egy évre éppen ki voltak tilva, szurkolóik éppen a KEK-győzelem idején Barcelonában elkövetett garázdálkodásai miatt. Így ez a párviadal nem hivatalos maradt – noha minden statisztika máig is beszáítja mind a klubok, mind a játékosok dicsőséglistájába…

A második, hivatalos két összecsapás már BL-csoportkörös volt, 1996 pősén az egy évvel korábban győztes, abban az évben döntőbeli vesztes Ajax újra kettős sikert aratott, Amszterdamban 4–1-re, az Iboxban 1–0-ra bizonyulva jobbnak.
A pillanatnyi formákat tekintve az Ajax akár folytathatja is a sorozatát, legutóbbi öt térmérkőzését ugyanis egyaránt győzelemmel fejezte be, igaz, előtte 5–3-ra elvesztette a PSV-vel szemben a Johan Cruyff Schaalt, azaz a holland szuperkupameccset. Nem mellesleg a Rangers éppen a PSV-t ütötte ki a BL-playoffban, a hazai 2–2 után Eindhovenben aratott 1–0-s sikerrel. Persze, ez egészen más mérkőzés lesz, s noha az Ajax komoly erőket vesztett a nyáron szokás szerint legjobbjai egy részének eladásával, de hát Amsterdamban ehhez már hozzá vannak szokva a szurkolók. Akik a Cruyff ArenA-t – a stadion is a helyi ikon nevét viseli – 56 120 helyének nagy részét alighanem megtöltik, a BL-idénynyitó három pontja otthon tartásának reményében…

FRANKFURT–SPORTING (D-csoport)

62 éve járt legutóbb az Eintracht a csúcskupában, akkor sporttörténeti rekorddal (3:7) szenvedett vereséget a Realtól. S a legutóbbi európai kupameccse is finálé volt, idén májusban a 120 perc utáni 1–1-et követően győztes 11-es párbajt vívott meg a Rangersszel az El legutóbbi döntőjében Sevillában.
A két csapat még sosem találkozott Európában.
A bajnokságban a németek árulnak el némileg jobb formát, bár a Bundesliga nyitányon nagy verést kaptak a Bayerntől (1–6), azóta két döntetlen után két győzelmet arattak, szombaton 4–0-ra győzték le a kupagyőztes Leipziget, bár nehéz eldönteni, mennyit ér a négygólos siker a lipcseiek mélyrepülése tükrében.
Összességében a 10. helyen állnak, négy ponttal elmaradva a vezető Freiburgtól, öt ponttal az osztályozós helyen álló Augsburg előtt.
Az SCP bajnoki mérlege (2–1–2) hasonló ellenfeléhez, a megszerzett 7 pontjuk egyelőre a 9. helyre rangsorolja a gyíkokat a Primeira Liga mezőnyében, amely összességében jóval alacsonyabb színvonalú a Bundesligáénál. A legutóbbi meccsüket a zöld-fehérek is megnyerték, 2–0-ra Praiában a hazai Estoril ellen St. Juste és Edwards góljával, de az ő hátrányuk sokkal nagyobb, már 8 pontnyi bajnokságuk éllovasával, a százszázalékos Portóval szemben.
A fogadóirodák mindenesetre hazai sikert szimatolnak, a SGE győzelme kb. 2-szeres pénzt fizet, a lisszaboniak sikere alig van 4-szeres alatt, a döntetlené mintegy 3.75-szörös.

 NAPOLI–LIVERPOOL (A-csoport)

Az olasz bronz- és az angol ezüstérmes csatája már akkor is különleges meccset ígér, ha nincs „nevesítve’. De így, hogy a két helyezést az előző idény végén a Napoli és a Liverpool foglalta el, még ígéretesebbé teszi a csatát. Mert mindkét együttes, mindkét edző az attraktív, lendületes támadójáték híve, ezért talán nem kell tartanuk egy óvatoskodó, minimális kockázatot is alig vállaló játéktól a Maradona-stadionban. Ahol a vörösök még gólt sem szereztek, az El-ben és a BL-ben vívott, egyaránt csoportkörös meccseiken egy gól nélküli döntetlen mellett egy-egy 1–0-s és 2–0-s nápolyi siker született. Cserében az Anfielden is két hazai győzelmm mellett ugyancsak egy, 1–1-es döntetlen volt az eredmény, így a két csapat tüökéletes egyensúlyban áll, mindháromm eredményfajtából 2 született, 5–5 gól került indkét oldalon a kapukba. (Megjegyzendő: a csoportkörben a Liverpool akkor is kikapott Nápolyban, amikor az idény végén elhódította a serleget, azaz a 2018–19-es kiírás őszén, 1–0-ra, méghozzá Insigne 80. perces góljával – a gólszerző azonban idén nyáron elhagyta a Partenopeit.
A Napoli lendületesen, a Liverpool döcögősen kezdte a bajnoki idényt. Luciano Spalletti együttese öt fellépésből kettőt adott döntetlenre, egyszer maradt gólképtelen, viszont másik 4 meccsén 13 gólt rámolt be ellenfelei kapujába. Ebből az ifjú grúz csillag, Hvicsa Kvarachelija egymaga   öt meccsen négyet szerzett, s az eddigiek alapján nemsokára félelmetes duót alkothat majd a nigétriai Victor Osimhennel.
Klopp legénysége viszont elmúlt évekbeli önmagához képest igen rapszodikusan szerepl. Csak egy példa: augusztus 22-én kikapott a finoman szólva is pocsékul, két vereséggel rajtoló ManUnitedtől 2–1-re – öt napra rá 9–0-s gólzáporral árasztotta el a Bournemouth-t. Aztán szűk 2–1 otthon a Newcastle ellen, az Evertonnal pedig csalódást okozó gól nélküli iksz a Mersey-parti derbin…
Tavaly százszázalékos őszt zárt a BL-ban a Klopp-gárda, hatból hatot nyert úgy, hogy közben a Milant 2–1-re verte meg a San Siróban, majd idén februárban ugyanott 2–0-ra győzte le az Intert. Ha tíz hónapon belül a harmadik olasz gigászt is meg tudná verni Itáliában, a német mester akár megkaphatná az „olasz klasszisölő” melléknevet. Ezt azonban a nápolyiak minden erővel szereznék megakadályozni szerda este. (Olasz-angol csatáról lévén szó, erősen reménykedünk benne, hogy  stadionon kívül összecsapások nem lépik túl a kriminalitás határát…)(

BARCELONA–PLZEN (C-csoport)

A jelen és a jövő egy barcelonai gólörömképen. Pedri, Lewandowski és Gavi ünnepel együtt egy gólt – gyakran előforduló kép lesz ez a jövőben, talán a BL-ben is (Fotó: Getty Images)

Pár hét, négy bajnoki forduló után korai még bármiféle következtetést levonni, de a tavassszal szinte atomjaira széthullani  tűnő Barca mintha kezdene nem csupán összeállni, de ismét a csúcsokat ostromolni képes csapat érzetét kelteni. A nagy sztátigazolások vegyítve az újra a Masiából érkező ifjú klasszisjelöltekkel, egyre inkább kezdik felvenni a klub korábbi aranycsapatainak körvonalait.
A „Barcelona-DNS” beépítéséről pedig Xavi mester gondoskodik, aki következetes híve a labdabirtokláson alapuló, Cruyff által bevezetett,s éppen Messi, Iniesta és az  ő általa töléletesített, Guardiola-féle tiki-taka stílusnak, amelynek egyfajta tovább modernizált változatát játszatja a csapattal. Hogy aztán a zseniális Lewandowski meddig bírja majd a nagyüzemi gólgyártást, nem tudni, de a Gavi, Pedri, Ansu Fati képviselte ifjú kreatív vonal képes lehet újra a nemzetközi versenyképességig juttatni a katalán óriást, bizonyosnak tűnik.
Amúgy a két klub nem először találkozik a BL-ben. 11 évvel ezelőtt a H-csoportban is együtt szerepeltek. Plzenben Messi triplájával és Fabregas találatával 4–0-ra nyert a Barca, amely Cisovsky kiálltásával 70 percet emberelőnyben játszott. Xavi végigülte a kispadon a mérkőzést az akkor éppen címvédő együttesben. A visszavágón (2–0) Iniesta és David Villa talált a kapuba, Xavi akkor végig játszotta a 90 percet. Érdekes, mindkét csapatban akad játékosként is „utolsó mohikán” a keretben: a hazaiaknál Sergio Busquets, a plzeni oldalon pedig a 34. esztendejében járó Václav Pilar, aki azóta két évet töltött Németországban, majd újabb négyet lehúzott a sörvárosban, játszott Liberecben, Olomoucban és Jablonecben, ahonnan idén nyáron került vissza másodszor is a csapathoz, Miután a selejetzőn pályára lépett mindhárom ellenfél ellen az egyik találkozón, nem zárható ki, hogy a Camp Nouban is szerepet kap, ez esetben a pályán ismát összetalálkozhat Busquetscel. Hogy aztán a Viktoria megszerzi-e első gólját a Barca ellen – erősen kérdéses. Alighanem már azt is győzelemként ünnepelnék Plzenben, függetlenül attól, hogy előtte és/vagy utána hányszor kerül a labda az alighanem Jindrich Stanek által védett kapuba.

TOTTENHAM–MARSEILLE (D-csoport)

A Spurs három éve játszott döntőt a BL-ban, amelynek első kiírását éppen az OM nyerte meg. Az angolok 218., a franciák 242. európai kupameccsüket játsszák szerdán este, ellenfélként mégis először kerülnek egymás útjába. A londoniak 5 játéknap után jelenleg is BL-helyen állnak a Premier League-ben, harmadikok egy ponttal elmaradva a vezető Arsenaltól, kevésbé jobb gólkülönbséggel szorulva a címvédő Man City mögé. Az OM is jól hasít a Ligue 1-ben pontazonossággal második a PSG mögött a hatodik játéknap után. Érdekes lehet a két kispad vezérének a csatája, az olasz Antonio Conte és a horvát Igor Tudor edzőként egyszer csatázott csapatával egymás ellem, 2019 szeptemberében a Conte vezette Inter 1–0-ra győzte le a Serie A-ban a Tudor edzette Udinesét. Mostani találkozásuknak kicsit nagyobb lesz a tétje…

IFJÚSÁGI BL (UEFA YOUTH LEAGUE), CSOPORTKÖR, 1. forduló. Sport2 16:00 FC Internazionale–FC Bayern München (kommentátor: Fülöp Marcell).

BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTKÖR, 1. forduló. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport1 18:30 AFC Ajax–Rangers FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport2 18:30 SG Eintracht Frankfurt–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Petur András); Sport1 20:45 SSC Napoli–Liverpool FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 FC Barcelona–Viktoria Plzen (kommentátor: Fülöp László), AMC Mikro 21:00 (Sport2 23:00, felv.) Tottenham Hotspur FC–Olympique de Marseille (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp Marcell és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor)