A Torino a felsőházban maradna • SportTV

A Torino a felsőházban maradna

2022. 09. 17. 10:48    
Olvasási idő: 3 perc

A jövő hét közepén nemzetközi kupaforduló nem lévén az olaszok vasárnapra „telepítették át” nagycsapataikat, szombatra középmezőnybeli és alsóházi együttesek maradtak. A választékból kicsit csak, de kiemelkedik a hat közül egyetlen felsőházi gárda, a Torino és az általában az első tízben végző, most ettől aktuálisan csak egy ponttal elmaradó Sassuolo összecsapása az északi iparvárosban.

A paraguayi válogatott csatár Antonio Sanabria már öt gólt szerzett excsapata, a Sassuolo ellen. Képünkön az ötödik után gratulálnak jelenlegi torinói csapattársai idén januárban, miután megszerezte a vezetést – más kérdés, hogy a fekete-zöldek a hajrában egyenlíteni tudtak (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes elvesztette múlt heti bajnokiját. A házigazdák az Intertől utolsó előtti perces góllal szenvedtek vereséget, a vendégek is a hajrában, a normál játékidő utáni hosszabbításban kaptak két (!) gólt is, négymérkőzésesre nyújtva nyeretlen szériájukat.
A torinóiak pedig remekül tartották magukat, sőt a nyáron szerződtetett Vlasic révén veszélyes helyzeteket is kialak0tottakm csak éppen a pontos befejezés hiányzott, s végül egy kiváló Barella-Brozovic akció révén a bajnoki ezüstérmes otthon tudta tartani mindhárom bajnoki pontot. Az idény második vereségével – az elsőt az Atalantától szenvedték el a hónap elején – a Toro a 9. Helyet foglalja el, pontszámban holtversenyben a veretlen, de már négy döntetlennél járó városi rivális Juventusszal. Ivan Juric, aki kisebb betegség miatt távol maradt a vesztes mérkőzéstől  (másodedzője, Matteo Paro meccselt a San Siróban), sokkal nehezebben legyőzhetővé alakította erre az idényre csapatát, amely a legutóbbi két hazai találkozóján gólt sem kapott.
Bár a Sassuolo sokszor szenvedett vereséget a Torinótól, a legutóbbi meccsüket döntetlenre tudta menteni januárban, Raspadori (azóta már Napoli) a 88. percben szerezte meg a döntetnt jelentő gólt az Olimpico Grande Torinóan, ahol szombat este is összecsapnak.
Alessio Dionisi csapata mindössze egy gólra és két pontra volt képes legutóbbi három mérkőzésén, múlt vasárnap otthon 3–1-re kapott ki az Udinesétől, noha a 90. percben még 1–1 volt az állás. Pedig Frattesi révén ők szerezték meg a vezetést, de Ruan Tressoldi első félidő végi kiállítást követően Beto negyedórával a vég előtt egyenlített és a véghajában összeomlott a fekete-zöld csapat. Ezzel lett négymeccs nyertlen sorozata, ilyen rossz szériája 2021 eleje óta nem volt a klubnak. Ebben az idényben egyetlen győzelmét az újonc Lecce ellen aratta – még a kupából si kiszállt, másodosztályú ellenféllel szemben – , 0gy Dionisi mesteren nagy a nyomás, hogy pozitív eredményt produkáljon a csapattal a válogatott szünet előtt.
A Torinóból csupán Mirancsuk és Ricci hiányzik majd sérülés miatt, Ivan Juricnak tehát kellemes összeállítási kérdéseket kell megoldania, hogy kedvenc 3-5-2-jében küldje ki csapatát a pályára. Singo és Ola Aina is szívesen visszakerülne az együttesbe a középpálya két szélén, ahol jelenleg Vojvoda és Lazaro játszik.
Eközben a Sassuolo súlyos sérüléshullámmal küszködik, az állandó hiányzók mellett legjobbja, Berardi szereplése is kérdéses combizomproblémái miatt. Valószínűleg Hamad Traoré és Defrel is kimarad, Ruan Tressoldinak meg a kiállítás miatti eltiltását kell letöltenie.
Jelentős a támadóhiány, a kölcsön kapott Pinamonti góljára még várni kell, Frattesi az eredményesség záloga, ő szerezte a csapat góljainak felét, ez azonban csupán két találat… A középpályás Maxime Lopezzel és a norvég Thorstvedttel alkotja a vendégek középső sorát Dionisi 4-3-3-as felállásában.

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Torino csupán hármat vesztett el a Sassuolo elleni 18 Serie A-meccseiből, a legutóbbit 2020 januárjában, a gránátvörösök 7-szer ikszeltek és 8-szor nyertek, s a legutóbbi 11 összecsapásuk mindegyikén szereztek gólt a fekete-zöldek ellen. 2. Antonio Sanabria a Sassuolóban mutatkozott be az olasz élvonalban 2013–14-ben, összesen kétszer játszott a fekete-zöldek első csapatában – az emiliaiak ellen két gólt és egy gólpasszt jegyzett 5 mérkőzésen, beleértve a legutóbbi találkozó szerzett gólját is idén januárban. 3. Karol Linettynek két gólja és egy asszisztja van a Sassuolo ellen, mindhárom találatot a Mapei Stadionban jegyezték fel; a Torino középpályása legutóbb 2020. október 6-án talált a kapuba, éppen a fekete-zöldek ellen (az volt eddigi egyetlen gólja a Toro mezében).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSRŐL

 

BOLOGNA–EMPOLI

Denso Kasius, a holland „ifi csúcstartó” Rafael Leaóval , a bajnok Milan klasszisával küzd a labdáért (Fotó: Getty Images)

+ Az Empoli legutóbbi 9 meccséből csak egyetlenegyet vesztett el a Bologna ellen (1–2, 2019. április 27-én, 5 győzelem mellett (3 d.). o A Fiorentina elleni 2–1 után kétszer egymás után nyerhet a Bologna, első ízben 2021 decembere óta, akkor a Speziát és a Romát győzte le egymást követően. + Marko Arnautovic lehet az első Bologna-játékos, aki ötnál több gólt szerez az első 6 fordulóban Giuseppe Savoldi 1970-es hasonló teljesítménye óta, és a második külföldi, aki ezt megteszi ugyanezt a dán Harald Nielsen (1963) után a BFC színeiben o Denso Kasius, a Bologna hollandja a legfiatalabb játékos, aki legalább két gólpasszt adott ebben az idényben a Serie A-ban és a legfiatalabb védő a top5 európai bajnokságban, akinek két asszisztja van a 2022–23-as idényben.

SPEZIA–SAMPDORIA

+ A Spezia veretlen legutóbbi 8 liguriai rangadóján (5 gy., 3 d.), a legutóbbi két ilyet a hazai csapat nyerte meg, kapott gól nélkül (1–0 a Speziának a Sampdoria ellen idén januárban, és 1–0 a Sampnak a Genoa ellen április 30-án). o A Sampnak mindössze két pontja van, ez a legrosszabb rajtja 6 mérkőzés után az élvonalban 2013–14 óta, akkor a 7. napon szerezte meg első pontját első pontját egy Torino elleni 2–2-es döntetlennel. + A Spezia idénybeli mind az öt gólját hazai pályán érte el (beleértve egy öngólt is); Simone Bastoni háromban is közvetlenül benne volt ezekből (2 gól, egy assziszt). o Fabio Quagliarella legutóbbi idegenbeli góljáig 2021. május 16-ig kell visszamenni, azóta a Samp csatára 18 mérkőzésen szerepelt házon kívül anélkül, hogy a kapuba talált volna, ez a leghosszabb ilyen sorozata, amióta az olasz élvonalban szerepel.

SERIE A, 7. forduló. Sport2 14:45 Bologna FC–Empoli FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 17:45 Spezia Calcio–UC Sampdoria (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 Torino FC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)