Kézimaratoni matek: férfi klub-vb+női BL= 7 meccs! • SportTV

Kézimaratoni matek: férfi klub-vb+női BL= 7 meccs!

2022. 10. 23. 10:34    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap újabb meccsdömpinggel szolgálhatunk a kézilabda-rajongóknak: a klub-vb helyosztói mellett két női Bajnokok Ligája-találkozó is képernyőre kerül, és aki a beszélgetésekre is kiváncsi a sportágról, annak szokásos elemző műsorunk, a Harmadik Félidő is rendelkezésére áll.

Lesz-e Odensében is bietigheimi hgyőzelmi öröm? (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

KLUB-VB

Az 5. helyért zajló mérkőzés kivételével az összes találkozó a képernyőre kerül, a legérdekesebb természetesen a két éremmérkőzés lesz. A harmadik helyért az al-Ahli mérkőzik meg a BL-döntő s lengyel Kielcével. Az egyiptomi bajnok, amely az Afrikai Szuperkupa győzelmével kvalifikált a mezőnybe, a kettő közül az első nem európai együttes volt, amely a tornán európait le tudott győzni, még a csoportkör során 29–28-ra verte meg az Európa-liga-győztes Benficát. (A másik ilyen sikert szombaton a szaúdi Halidzs aratta, amekóly szintén a Benfica ellen nyert az 5-8. helyért vívott „elődöntőn” 35–32-re. Ezt a mérkőzést az SMC Mikrón követhetik nymon élőben, felvételről pedig a Sport1-en mutajuk, késő este.)
A döntőben a tavalyi finálé megismétlődik. Akkor a később német bajnokká avanzsáló Magdeburg meg tudta lepni a már ötszörös Superglobe-győztes Barcát, 33–28-ra győzött és 19 évvel ezüstérme után első ízben el is hódította a serleget. (A második és a harmadik tornán még körmérkőzéses formában döntötték el a trófea sorsát).
Az itteni elődöntőben  a BL- és Superglobe-rekorder katalánok tűntek a magabiztosabbnak, de hét mindenki annyit tud játszani, amennyit az ellenfele lehetővé tesz – meglátjuk, melyikük tudja jobban a másikra kényszeríteni akaratát. A kérdés: a Barca hatodszor vagy a Magdeburg másodszor viheti haza a kézilabdás játékost formázó trófeát.

KRIM–BREST

A szlovén bajnok csak egyet nyert meg az idénybeli öt BL-meccse közül, otthon kikapott a címvédő Viperstől és az FTC-től is.
Csak egy csapat lőtt kevesebbet a Brestnél (123), a Lokomotiva Zagreb (103), ami meglepő, mert korábban a francia csapaté volt az egyik leghatékonyabb támadójátéka ligában. A Krim gólkirálya, Darja Dimitrijeva és a jobbszélső Jovanka Radicsevics 29-29 gólnál jár, ezzel holtversenyben 9.-ek a BL góllistáján. Radicsevicsnek már csak 10 gól kell, hogy megdöntse Görbicz Anita örök BL-rekordját (1017 találat). A Krimnek ez lesz a 290. mérkőzése a sorozatban, csak egyetlen csapat, a Buducsnoszt érte elé eddig ezt a határt (295), de 153 összecsapást nyert meg eddig, 28-cal többet, mint a szlovén rekordbajnok.
A Krim még sosem nyert a Brest ellen, a 2020–21-es idényben mindkét meccsüket elvesztette, hazai pályán 29–26-re, idegenben 37–26-ra kapott ki a breton csapattól.

ODENSE–BIETIGHEIM

A megfogyatkozott Odensét újabb nagy csapás érte a múlt héten, a dán csapat elvesztette a magyar balátlövőjét, Háfra Noémit, aki térdérölést szenvedett és az idény hátralévő meccseit kénytelen lesz kihagyni. (Így nem játszhat az Eb-n a magyar válogatottban sem…)  Ez tovább növelte a dán együttes gondjait, amely már korábban sérülések miatt nem számíthatott Lois Abbingh, Mia Rej, Dione Hosheer és Larissa Nusser játékára.
A Német Kupában a Bietigheim 44–22-es győzelmével a Mainz ellen 64-re növelte veretlen tétmeccsei számát, a sorozat 2021 márciusáig nyúlik vissza és 63 győzelem mellett a CSM Bucuresti elleni egy döntetlent tartalmazza.
A Bietigheim a BL-mezőny legjobban támadó együttese, öt meccsen lőtt 176 góllal 72.7%-os lövési hatékonysággal, míg az Odense a 9. ebben a rangsorban 143 elért találattal.
Szikora Melinda, a német bajnok magyar válogatott kapusa egészen elképesztőn teljesített, leggyengébb védési hatékonysága 35%-os volt az öt BL-meccs közül…

KÉZILABDA IHF SUPER GLOBE (klubvilágbajnokság), Dammam. Sport1 8:30 Sydney University–Club Ministros a 11. helyért (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 10:15  Mudar–al-Kuvait a 9. helyért (műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attiila és Kopornyik Zsolt ); Sport1 12:15 SL Benfica–Handebol Taubaté a 7. helyért (műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita); AMC Mikro 17:00 (felv. Sport2 22:45) al-Ahli–KS Vive Lomza Industria Kielce a 3. helyért (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt); Sport1 19:15 SC Magdeburg–Barca döntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Császár Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila)
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör. Sport1 14:00 Krim Ljubljana–Brest Bretagne (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet; Sport1 15:45 Odense Handbold–SG BBM Bietigheim  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet; szakkommentátor-szakértő mindkét meccsen: Deli Rita és Tóth Tímea)
Sport1 17:30 Harmadik Félidő kézilabdamagazin (műsorvezető: Petur András)