Roma: előzés a Derby della Capitale előtt? • SportTV

Roma: előzés a Derby della Capitale előtt?

2022. 10. 31. 11:11    
Olvasási idő: 3 perc

Az új módi szerint két mérkőzés maradt hétfőre a Serie A 12. fordulójából. Egy olyan résztvevővel, amelyik betörhet az élcsoportba. José Mourinho Romája ha elviszi mindhárom pontot a szerelmesek városából, felléphet a táblázat 4. helyére, letaszítva onnan az örök fővárosi vetélytárs, stadiontársbérlő Laziót hat nappal egymás elleni rangadójuk, a Derby della Capitale előtt.

Ha egészséges, kihagyhatatlan Tammy Abraham a Roma támadóegységéből. Az angol válogatott csatár ebben az idényben csupán két gólnál jár az élvonalban, de bármikor "beindulhat", hiszen az előző idényben 17-szer is betalált a kapuba a Serie A-ban (Fotó: Getty Images)

Miután 2019-ben visszajutott a Serie A-ba, három szezonban is a felsőházban végzett a Hellas, kevesen gondoltak rá, hogy a negyedik idény milyen küzdelmes lehet a sárga-kékek számára.  Amolyan közepesnek tűnt ez az idény is, mivel az első öt fordulóban 5 pontot szereztek, ám az utána következő sorban hat vereség a táblázat aljára, a kiesőjelöltek közé taszította őket. A kudarcsorozat Gabriele Cioffi állásba került, akinek a helyét az UEGA pro licenc nélküli Salvatore Bocchetti vette át. Ám az edzőcsere egyelőre nem érte el a kívánt hatást, az 35 éves mester első két mérkőzésén egyaránt 2–1-es vereséget szenvedett csapata a Milantól és a Sassuolótól.
Az új edző alighanem kétségbeesetten bizonyítani akar, hogy képes kikormányozni csapata szekerét a mély kátyúból a Roma ellen a Stadio Marcantonio Betegodiban, de vélhetően tisztában van vele, hogy a képességbeli különbségek és a csapatok formája nem az övéi mellett szól.
Az Európa-konferencialiga-győztes Roma ebben az idényben nyilván a jövő évi BL-szereplésért küzd az idényben, amelyet akár a bajnoki legjobb négybe kerüléssel, akár az El megnyerésével is elérhet.
José Mourinhónak Paulo Dybala szerződtetése nagy segítséget jelenthet a cél elérésében. Az argentin sztár sérülése és a Napoli elleni hazai 1–0-s vereség a múlt héten jelentő visszalépést jelentett, különösen, hogy az addig gól nélküli mérkőzést Victor Osimhen a 80. percben döntötte el a déliek javára.  A rómaiak csütörtökön életben tartották a kieséses szakaszba hutás reményét a HJK 2–1-es legyőzésével Helsinkiben, el is érhetik a C-csoport második helyét, ha három nap múlva legyőzi a bolgár Ludogorecet az Olimpicóban. S visszakerülhetnek a legjobb négybe a Serie A-ban is egy veronai sikerrel is.
A hazai csapat sérülés miatt továbbra sem számíthat Coppola, Doig, Ilic, Lazovics és Hrustic játékára, meglehet, a Sassuolótól elszenvedett vereség ellenére ugyanazt a kezdő tizenegyet küldi a pályára a Bentegodiban is, természetesen a gólszerző Cecchenivel a védősor bal oldalán.
A Roma eközben nélkülözi az izomhúzódást szenvedő Dybalát, Celik, Matics, Ibánez és Wijnaldum versenyt fut az időben, felépülnek-e a vb előtt, utóbbi három csapata ugyanis kint lesz a katari tornán és esetleg használhatja is őket. Mourinho Helsinlre négy helyen változtatta meg a Napoli elleni együttesét, könnyen lehet, hogy hárman közülük,  Karsdorp, Zaniolo és Spinazzola visszatérnek a Veronában pályára lépő kezdő tizenegybe.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma öt győzelmet és két döntetlent számlál legutóbbi 7 olyan meccsén, amelyen a kiesőhelyen, azaz a táblázat utolsó három helyén álló csapat ellen vívott. A legutóbbi ilyen találkozót éppen a Verona ellen vesztette el, 2021 szeptemberében a Bentegodiban. 2. A Verona 5 pontot szerzett eddig, ez tízzel kevesebb, mint amennyi tavaly ilyenkor volt neki. Egyszersmind két egymást követő szezon közt ez a legnagyobb különbsége is Serie A-története során. 3. A legutóbbi Hellas Verona elleni mérkőzésen két Roma-játékos, Edoardo Bove és Cristian Volpato is első s eddig egyetlen gólját szerezte az olasz élvonalban. Bove azóta 8 alkalommal kapott helyet a csapatban bajnokin, Volpatónak viszont csak egy mérkőzés jutott májusban, 7 percet játszhatott csereként.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MECCSÉRŐL

MONZA–BOLOGNA

+ Az utolsó oda-vissza mérkőzésig a két csapat közt közel két évtizedet kell visszalapozni az évkönyvekben, a Serie C A-csoportjában mérkőztek meg, az 1994–95-ös idényben (0–2 Brianzában és 1–1 Emiliában). A B-osztályban legutóbb 1993-ban találkoztak, akkor a Bologna 2–1-re győzött az utolsó bajnoki fordulóban. o A Monza legutóbbi két mérkőzését megnyerte az U-Power Stadionban a Juventus és a Spezia ellen, a legutóbbi újonc, amely három hazai mérkőzésén győzött, a Frosinone volt 2015 szeptemberébent. + Gianluca Caprari (2022. január 21-én a Veronában) és Andrea Petagna (2020. január 25-én a SPAL-ban) egyaránt gólt szerzett legutóbbi hazai mérkőzésén, amelyet a Bologna ellen játszott a Serie A-ban. o Marko Arnautovic öt gólt szerzett a legutóbbi 7 mérkőzésen, amelyet újonccsapat ellen játszott, beleértve legutóbbi három idegenbeli meccsét. Az osztrák csatár (21 gólnál jár), ha egy újabb góllal behozza Roberto Baggiót (22) a 30. legjobb gólszerző lesz a Bologna történetében.

SERIE A, 12. forduló. Sport1 17:30  Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport1 18:30  Hellas Bologna–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 20:45  AC Monza–Bologna FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 23:00 a forduló  összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Gyulai Miklós)