A Juve a negyedik vagy az ötödik helyre ugrana • SportTV

A Juve a negyedik vagy az ötödik helyre ugrana

2022. 11. 10. 12:29    
Olvasási idő: 3 perc

A 14. forduló befejező napján két élcsapat igyekszik őrizni, illetve javítani pozícióját: a vasérnapi két derbi győztese, a Lazio és a Juventus. Mi a rekordbajnok veronai vendégjátékával foglalkozunk részletesebben, amely győzelemmel a másik meccs eredményétől függően a negyedik vagy az ötödik helyre ugorhat előre.

A Juve egyik legújabb tehetsége, a 21 éves Nicolo Fagioli a Lecce után az Inter kapujába is betalált… (Fotó: Getty Images)

Miután megszerezte egy zaklatott szezon legnagyobb győzelmét, a Juventus célja, hogy továbbra is az élboly tagja maradhasson, ehhez az aktuális ellenfele csütörtökön a sereghajtó Hellas Verona lesz.
A Derby d’Italia győzelme ellenére a vb előtti utolsó fordulót megelőzően a Juve csak az 5. helyet foglalta el a bajnoki táblázaton. Vendéglátója viszont eddig csupán 5 pontot szedett össze, ezzel utolsó a tabellán.
A rangadót kiváló védekezésének (is) köszönhetően nyerte meg az öreg hölgy, amely lecsúszott a BL-ről, s most inkább a Serie A-ra összpontosít. (Az olasz nagyklubok sosem „hajtanak” igazán a második kupára, ez évek óta tapasztalat. 1999, az utolsó olasz UEFA-kupa-győzelem óta 23 év alatt csupán egyetlenegy döntőjük volt, az Inter a 2021–20-as Covid-szezonban kapott ki a fináléban a sorozat rekorderéről, a Sevillától.)  Sikerült is kapott gól nélkül befejezni a derbit, a másik oldalon Rabiot duplázott és a primavera-korú Faglioli tette fel a csúcsdíszt a fenyő tetejére.  A fiatalember október végi, Lecce elleni brilliáns gólja után Allegri tanítványai két egymást követő idegenbeli 1–0-val állnak, s 2018 óta előszür fejezte be sorozatban három mérkőzést kapott gól nélkül, négy éve pedig még a Serie A egyeduralkodói voltak. Európa tíz legmagasabbra rangsorolt bajnokságában csak a Barcelona és a Juvét BL-csoportjukban maga mögé utasító Benfica kapott csupán kevesebb gólt a fehér-feketéknél. Ez a védelmi szilárdság teszi lehetővé, hogy akár ötös nyerősorozatot érjenek el, először a 2020-ban távozó Sarri regnálása óta. A csapatnak az Európa-liga-folytatás (februárban a Nantes-tal csapnak össze a negyeddöntőért) még több lehetőséget kínál, hogy tapasztalatlan, de roppant tehetséges fiataljai – Fagioli, Miretti és társaik – nemzetközi rutinra tegyenek szert. Előtte azonban még befejezik a bajnokság első harmadát, a venetói utazás után még megküzdenek a közvetlen rivális Lazióval is.
A Hellas hazai mérlege az utóbbi időben pozitív a Juvéval szemben (lásd stat. 1. pont), de a közelmúlt bajnoki eredményei csekély esélyt jósolnak csütörtök estére a házigazdáknak.
A feljutó Monzától elszenvedett vereség – az abszolút ligaújonc a torinóiakat is sokkolta korábban – előtt a Milantól és a Romától kapott ki a Hellas, no meg előtte még kétszer, azaz masszív ötös vesztősorozattal csúszott le a táblázat legaljára. A csapat 8 meccsen mindössze 5-ször talált a kapuba, azaz roppant nehéz feladat elébe néz. Annak ellenére, hogy a vezetőség Gabriele Cioffit felálltotta a kispadról és a „nullakilométeres” Bocchettit ültette a helyére, a nyomorúság nem csökkent a Bentegodiban. A Verona első hat meccséből ötöt elvesztett, miközben élvonalbeli históriájában először 10 vereséget szenvedett az idény első 13 meccsén.
A Juvéban Paredes és Kean már visszatért a csapathoz és tejes értékű edzésmunkát végzett, Allegri sérültlistáján még mindig ott szerepel McKennie, De Sciglio és Vlahovics, akik kimaradtak az Inter elleni diadalból is. A sokáig hiányzó Chiesa a múlt héten tért vissza a PSG ellen,  most vélhetően ismét a kispadon kezd, de Pogba továbbra is bevethetetlen, kimard a vb.-címvédésre aspiráló francia keretből is. Vlahovics szereplése továbbra is erősen kétséges, valószínűbb, hogy Milik kezd ékként és a fiatalok, Fagioli és Miretti is megtartják helyüket a kezdőben.
Eközben a másik oldalon Salvatore Biocchettinek többdéle védelmi variáns közt kell választania, ugyanis Dawidowicz, Ceccherini és Depaoli is visszatérhet. Magnaninak azonban eltiltását kell töltenie, mert a múlt héten a Monza ellen kiállították, így a vb-aspiráns Dawidowicz szinte biztosan bekerül a védőtrióba. Ilics és Faraoni sérülés miatt nem játszhat, utóbbit a másik visszatérő, Depaoli válthatja a veronai középpályássor jobb oldalán.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Verona hármat megnyert legutóbbi 5 Juve elleni mérkőzéséből (1 d., 1 v.), éppen annyit, amennyit az azt megelőző 12 összecsapásból (5 d., 4 v.). A sárga-kékek összesen 12 győzelmet arattak hazai pályán a zebrák ellen, ez holtversenyben klubrekordjuk. 2. Ha nyer, a Juventus ötmeccses győzelmi sorozatot épít fel, először a 2020 február-június közti időszak után (közte volt egy kis Covid-szünet is…), amely 7 egymás utáni sikert ölelt fel. A fehér-feketék legutóbbi 5 meccses kapott gól nélküli szériájáig 2018 decemberéig kell visszalapozni (6 mérkőzéses sorozat volt). 3. Arkadiusz Milik három meccsen 4 gólt ért el a Hellas ellen, csak a Parma és a Bologna (5-5) kapujába talált be többször. Emellett a sárga-kékek ellen szerezte legutóbbi dupláját az olasz élvonalban 2019 októberében még a Napoli játékosaként.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

LAZIO–MONZA

Az  őszi szezonban ötgólos Mattia Zaccagni csak egy találatra van saját idényrekordjától, amelyet a 2021–22-es évadban ért el (Fotó: Getty Images)

+ Beleértve a Serie B-t és a Coppa Italiát is, 18-szor találkozott a két együttes, 5-5 győzelem született mindkét oldalra, 8 döntetlen mellett. Legutóbbi összecsapásuk több mint 16 éve, 2006 augusztusában zajlott az Olasz Kupában, 1–1-es döntetlent követően a fehér-égszínkékek nyertek 11-esekkel. o A Lazio egyetlenegyszer sem vesztett legutóbbi 15 újonc elleni mérkőzéséből (12 gy., 3 d.), a legutóbbi hármon gólt sem kapott. A sasoknak egyszer sem volt még 16 mérkőzéses hasonló sorozatuk. + A Monza legutóbbi 10 gólját 9 különböző játékos érte el, az egyetlen duplázó Carlos Augusto volt ebben az időszakban. o Mattia Zaccagni 13 forduló után 5 gólnál jár ebben a szezonban, eddigi idényrekodja hat találat volt 2021–22-ben a Hellas Verona és a Lazio színeiben.

SERIE A, 14. forduló. Sport1 18:15  Hellas Verona–Juventus FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János); Sport1 20:45  SS Lazio–AC Monza (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János)