Milánó „piros fele” is a negyeddöntőbe készül • SportTV

Milánó „piros fele” is a negyeddöntőbe készül

2023. 01. 11. 11:40    
Olvasási idő: 2 perc

A Coppa Italia nyolcaddöntőjében a két milánói együttes egy héttel korábban lejátssza a magyar meccsét, hogy jövő héten egymással döntsék el Rijádban az olasz Szuperkupa sorsát. Az Inter kedden este ha túlórával is. de teljesítette a a kötelező feladatot, szerdán az AC Milanon a sor – ugyancsak a San Siróban.

Tavaly a negyeddöntőben szerzett legutóbb gólt a Milan a Coppa Italiuában a azio ellen, négyrt is. Két gólszerző, a duplázó Giroud és az egy gólos Théo Hernendez ünnepli a csatár második találatát – néhány hete együtt szereztek ezüstöt a katari világbajnokságon a francia válogatottal (Fotó: Getty Images)

A milánói vörös-feketék ugyanannyi finálét játszottak eddig a kupában, mint városi riválisaik (14), csak jóval kisebb győzelmi hatékonysággal – ötször nyertek az Inter 8-ával szemben.  A Torino csupán eggyel kevesebbszer döntőzött, ugyanúgy öt sikerrel, azaz minimálisan hatékonyabban döntőzött.
A felállás azonos a keddivel – itt bajnokként a Milan a kiemelt, azaz a hazai csapat, amely csak most kapcsolódik be a kiírás küzdelmeibe. A bikák pedig a vendégek, akik már két körön túl vannak. Az elsőben a 64 között otthon 3–0 győzték le a másodosztályú Palermót két későbbi vébés, Lukics és Radonjics, valamint Pellegri góljával. Az októberi második körben ugyancsak otthon léphettek fel a szintén másodosztályú Cittadella ellen, a Radonjics és Pellegri akkor is betalált, mellettük a holland Schaars és a cseh Zima is, azaz az eddigi 7 góljukkal szemben egyetlenegyet sem kaptak.
A két együttes kisebbfajta jubileumhoz érkezik a Coppa Italiában: 25. alkalommal csapnak össze az 1938. áprilisi első találkozásuk, a hosszabbításban 2:2-re végződő elődöntő óta, amelyet egy újabb hosszabbítás követett, amelyet már megnyert a Torino 3:2-re Aldo Cadario 118. perces találatával. (Érdekes, hogy a két hónappal később világbajnok squadra azzurrába egyik csapat sem adott játékost. Nem mellesleg  a májusi döntőt a Toro kettős vereséggel elbukta a Juventusszal szemben, amelyben a későbbi világbajnok hátvédpár, Foni és Rava is játszott.) Még ennél is nagyobb tétű sorozat volt az 1971-es három találkozójuk. Akkoriban négyes, oda-vissza körmérkőzéses döntőt játszottak, abban mindkét együttes nyert otthon, a táblázaton azonos pontszámmal végeztek és a kiírás szerint játszaniuk kellett egy abszolút döntőt. Erre Genovában került sor, gól nélkül végeztek és  11-es párbaj döntött a trófea sorsáról. Az akkori szabályok ugyanannak a játékosnak több lövése is lehetett, a Torinóból Cereser kibázott, de Maddé öt (!) kísérlete is sikerült. (A csatár csereként állt be a 77. percben.) A túloldalon Gianni Rivera is ötször lőtt, az első háromból betalált, a másik kettőt kihagyta! Azzal nyerte meg a Torino 8. döntőjén a 4. trófeáját. (A 24 eddigi meccs összmérlege egyébként a Toro száma kedvező: 10 győzelem a 8 Milan-sikerrel szemben, 6 remi mellett.)
De vissza a jelenbe! Ebben az idényben egyszer már megmérkőzött a két csapat, október 22-én a torinói Olimpiai Stadionban a hazaiak 2–1-re győztek, Koffi Djidji és Mirancsuk, illetve Júnior Messias góljával.  A táblázaton ettől függetlenül a Milan áll jobban: 17 forduló után a harmadik 37 ponttal, a bordó mezesek 23 pontja egyelőre csak a 10. helyre elegendő. Az előző játéknapon mindektten megosztoztak két ponton ellenfelükkel, a Milan a Romával ikszelt otthon 2–2-re úgy, hogy már 2–0-ra is vezetett, a Torino Salernóban játszott 1–1-et, szintén vezetést kiengedve a kezéből.
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport1 21:00  AC Milan–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor)