Rómaiak harca a kupahelyekért • SportTV

Rómaiak harca a kupahelyekért

2023. 01. 15. 12:13    
Olvasási idő: 4 perc

A BL-ért hajtó első négy már lejátszotta aktuális meccsét a Serie A 18. fordulójából pénteken és szombaton, vasárnap az őket üldöző, jelenleg a második és harmadik európaikupa-helyeken álló együtteseken a sor. Közéjük tartozik a két fővárosi csapat is, s mivel a Romának van „előkelőbb” ellenfele, azzal a párosítással foglalkozunk egy kicsit részletesebben.

Dybala ismét kulcsember lehet egy esetleges Fiorentina elleni sikerben (Fotó: Getty Images)

A Roma és a Fiorentina egyaránt könnyedén bejutott a hét közben a kupanegyeddöntőbe. A violák csak két hellyel állnak hátrébb, de nyolc ponttal vannak elmaradva a farkasoktól.
Folytatva a téli szünetről a sikeres visszatérést, a farkasok előbb pontot raboltak a Milantól a San Siróban, majd kiverték a másodosztályú Genoát a Coppa Italiából. Eközben a Fiorentina – mindhárom meccsét hazai pályán játszva – két győzelmet és egy döntetlent könyvelhetett el az új esztendőben.
A múlt heti pazar pontmentésre épülve a kupában a Roma egy körrel továbbjutott, és a negyeddöntőben a bajnoki listavezető és a Cremonese keddi csatájának győztesével küzd meg. A Milan elleni iksszel a farkasok hat ponton belül maradtak a bajnoki címvédővel és egy varázslatos lövés a világbajnok Dybalától elég volt a kupasikerhez.
A bajnoki döntetlensorozat – három remi – után Mourinho szeretné teljes sikerrel zárni a hazai meccset az Olimpicóban. Az ő csapata szerezte a legtöbb gólt rögzített helyzetből az egész bajnokságban (remek arány, 48%, 10 gól a 21 beívelésből), minden bizonnyal ez most is hatásos fegyver lehet a kapitány Pellegrini renek beíveléseivel, a remekül fejelő védők, Smalling és Ibanez fejjátékával, Dybala precíz szabadrúgásaival. A legutóbbi 10-ből 8 hazai győzelem a violák ellen, a szerzett 26 gól, az elmúlt 8-ból 7 veretlen meccs a párosításban – mind-mind a farkasokat erősíti – a „párharctörténet” mellettük áll…
A Fiorentine egyetlen nyert meccse az utóbbi időben a legutóbbi májusi firenzei összecsapás volt (2–0). A kupában a Sampdoria ellen Antonin Barak egyetlen góljával sikerült a negyeddöntőbe kerülés. Az új esztendőben a döntetlen a jó formában lévő Monzával és a Sassuolo legyőzése jobb folytatást ígér.
Vincenzo Italiano tanítványai több mint két évtized után a kupagyőzelmet veszik célba, és továbbra is versenyben maradnának az El-ben is, de most a Serie A-helyzet stabilizálása, és némi javítása az az első számú prioritás. A múlt heti győzelem a 9. helyre hozta fel őket a táblázaton, bár a Roma és az Atalanta 8 ponttal áll előttük a jelenlegi El- és Ekl-helyeken.  Jose Mourinho további híreket vár a Roma kapitányának, Lorenzo Pellegrininek az erőnlétéről, aki combhúzódász szenvedett, és a Genoa elleni a félidőben le kellett cserélni. Egyedül Georginio Wijnaldum bevetjühetetlen sérülés miatt a nagyobb nevek közül. Roger Ibaneznek el van tiltva, így Chris Smallingnak vissza kell térnie a védelem közepére, Marash Kumbulla pedig megtarthatja a helyét a társaként. Többek között Bryan Cristante, Zeki Celik és Paulo Dybala a kezdőben kaphat helyet; Edoardo Bove és Stephan El Shaarawy egyúttal vélhetően a kispadon kezd.
A Fiorentinának súlyos gondja adódott a Coppa Italia-meccsen, mivel Lucas Martinez Quarta egy súlyos rúgást kapott a térdére, és lehet, hogy a brazil középhátvédnek, Igornak kell helyettesítenie. Arthur Cabral, Rolando Mandragora és a szélső, Riccardo Sottil mind kihagyják a római utat, míg Nicolás González a jelek szerint a Leicester Cityhez igazol, ha sikerül megállapodást kötni a Premier League-klub és a violák elnöke, Rocco Commisso között. A hét közepén győztes találatot jegyző Antonin Barak reméli, hogy megtartja helyét Luka Jovics vagy Christian Kouamé támogatójának posztján.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma veretlen 7 meccsén a legutóbbi 8 meccséből a Fiorentina ellen (5 gy., 2 d.), az egyetlen kivétel a legutóbbi találkozójuk, amelyet a violák 2–0-ra nyertek meg tavaly májusban. A Fiorentina ezáltal most két egymást követő meccset nyerhet meg a farkasok ellen, ami legutóbb 2011. decemberben és 2012. májusban sikerült neki 2. Andrea Belotti 5 bajnoki gólt szerzett a Fiorentina ellen, beleértve a 2017 februárjában még a Torino színeiben elért duplát is. Már 16 meccs óta nem talált kapuba, ennél hosszabb gólaszálya még sosem volt (éppen ekkor meg 2016 febrouárja és májusa között). 3. Antonin Barak legutóbbi két Roma elleni mérkőzésén egyaránt gólt szerzett, miután előtte 6 találkozón sem sikerült betalálnia a fővárosiak kapujába. Miután gólt szerzett a Milan ellen a San Siróban, most két egymást követő idegenbeli találkozón lehet eredményes másodszor (hármas ilyen sorozata már volt 2001 szeptember-októberében a Verona színeiben.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK NÉGY  MECCSÉRŐL

SASSUOLO–LAZIO

+ A Sassuolo elvesztette legutóbbi három Serie A-meccsét, utoljára ennál több, négy vereséget sorozatban 2016-ban bukta el, még Eusebio Di Franesco szakvezetésével. o A Lazio legutóbbi két meccsén egyformán pontokat  veszített, pedig vezetett. Legutóbb 2018-ban frdult elő, hogy egymást követő három mérkőzésen nem sikerült nyernie, amelyen nála volt az előny. = Domenico Berardi csak a Milan (10) ellen szerzett több gólt, mint a Lazio ellen (13 meccsből 9), ezekből hat volt 11-es, több mint bármely más élvonalbeli együttessel szemben. + Ciro Immobile egyetlen gólra van attól, hogy 190 találattal Kurt Hamrinnal holtversenyben a Serie A történetének 8. legeredményesebb játékosa legyen – ugyanakkor nyolc gólt ért el a Sassolo ellen anélkül, hogy abban dupla vagy mesterháras lett volna.

UDINESE–BOLOGNA

+ Az Udinese 10 legutóbbi Bologna elleni mérkőzéséből 9-szer veretlen maradt (4 gy., 5 d.), az egyetlen vereségét 2018. szeptemberében a Dall’Arában szenvedte el, 2–1-re. o Sorozatban elért hat győzelem után az Udinese a legutóbbi 9 mérkőzése egyikét sem tudta megnyerni (3 d., 6 v.), ennél hosszabb nyeretlen sorozata (14) 2018-ban volt a fruiliaiaknak.  = Az Udinese legutóbbi 7 bajnoki gólját 7 különböző játékos szerezte: Nehuén Pérez, Deulofeu, Beto, Lovric, Nesztorovszki, Samardzic és Pereyra. o Riccardo Orsolini (32 gól, 18 gólpassz) az egyike az 1997 után született három olasz labdarúgónak, akik 50 vagy több gól megszületésében közvetlenül részt vettek, Federico Chiesa (62) és Nicolo Barella (52) társaságában.

TORINO–SPEZIA

+ A Torino három legutóbbi mérkőzésén egyaránt remizett (egyaránt 1–1-gyel), ennél hosszabb döntetlensorozata 2021 februárjában volt (5). o A Spezia legutbbi négx mérkőzéén veretlen maradt, ötös vereség nélküli egymást követő szériája még sosem volt az élbvonalban. = Antonio Sanabria legutóbbi négy Serie A-gólját idegenben szerezte (hármat ebben az idényben), legutóbbi hazai pályán tavaly január 23-án talált be a Sassuolo kapujába. o Október közepe óta csak Victor Osimhen (12) és Lautaro Martínez (9) vett részt közvetlenül több gólban Mbala Nzolánál (6, egy gól, öt gólpassz). A Spezia csatára két gólt szerzett eddig a Torino ellen, az egy dupla volt 2021. május 15-én a Piccóban.

ATALANTA–SALERNITANA

+ Az Atalanta 18 gólt kapott eddig az idényben – ennél kevesebb gólt 17 játéknap után 2000–2001-ben szedett be (15) o A Salernitana nyeretlen maradt legutóbbi 5 mérkőzésén (2 d., 3 v.), csak egyszer akadt ennél hosszabb győzelem nélküli sorozata Davide Nicola edzőségével – az első hét meccsén a trénerrel, tavaly február és április között. = Teun Koopmeiners 5 gólt szerzett a 16-oson kívülről az Atalanta színeiben. Amióta a klubnál van (2020–21) csak Ruszlan Malinovszkij és Fabián Ruiz (6-6) lőtt többet a bajnokságban. Mindezekfelett ebben az idényben (5 gól 17 meccsen) a holland már eredményesebb volt, mint az előző teljes idényben (4 gól 30 találkozón). o Az Atalanta Krzysztof Piatek kedvenc ellenfele a Serie A-ban: a lengyel válogatott csatár 4-szer talált be a bergamóiak kapujába 4 mérkőzésen, közte a Milan színeiben 2019. február 19-én szerzett duplával.

SERIE A, 18. forduló. Sport2 12:15 Sassuolo Calcio–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 14:45  Udinese Calcio–FC Bologna (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); AMC Mikro 15:00 (ism. Sport2 23:00) FC Torino–Spezia Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 17:45  Atalanta BC–US Salernitana 1919 (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 AS Roma–ACF Fiorentina (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)