Kihasználja a Milan az Inter adta ziccert? • SportTV

Kihasználja a Milan az Inter adta ziccert?

2023. 01. 24. 13:20    
Olvasási idő: 2 perc

Bár a Supercoppa Italiát tükörsimán megnyerte az Inter, a rijádi „kaland” után egy héttel a rossonerók hívei érezhetik jobban magukat. Feltéve, ha a rangadón legyőzik a Laziót, amelynek ugyancsak roppant fontos a mérkőzés – ha nyer, felugrik a harmadik helyre, s pontszámban egyre kerül vendégétől.

Felipe Anderson és Zaccagni is betalált a legutóbbi két Lazio-meccsen. Összejön-e valamelyiküknek, vagy mindkettőnek a "mesterhármas"? (Fotó: Getty Images)

Az Inter fejreállása kedden az üldözött Napolinak örömet szerzett, a közvetlen vetélytársaknak meg feladatot adott. A hivatalos „félidényzáró” rangadón mindkét együttes sokat nyerhet – de veszíthet is. Milan-siker eseténaz ördögök négy pontnyira elhúznak az Intertől és „csak” 9-cel lesznek lemaradva a Napolitól (a jelenlegi tendenciák alapján ez nehezen behozhatónak tűnik. A  hazai győzelem viszont ismét BL-helyre repítené a sasokat. (Nem mellesleg drámaian összetömörítené az elitligára hajtókat: a második Milan és az ötödik Roma között egyetlen pont lenne a különbség!) Az iksz egyiküknek sem igazán jó: a Milan messzebbre kerülne az éllovastól a forduló előttinél, a Lazio meg továbbra is örök városi riválisa és a BL-vonal alatt maradna.
Maurizio Sarri első szezonjában ötödik lett a sasokkal, így érthető a klubvezetők célkitűzése: eggyel javítva BL-helyen végezni. Ehhez a reményhez most nagy tápot adott a Juve jelentős pontlevonása, amelynek révén az égszínkék csapat úgy került az áhított negyedik helyre, hogy pályára sem lépett. A Bologna ellen aratott 1–0-s nyolcaddöntős kupasikerrel – Felipe Anderson talált a kapuba – éppen a Juventus ellen kell majd mérkőznie, hogy elérje a legjobb négyet. A Napoli exedzője tudja, annál jobb csapatjátékra lesz szükség, hogy megverjék a Milant, amelytől mindhárom alkalommal kikaptak az előző szezonban. Erre most talán nagyobb is az esélye, mert a labdabirtoklásra jobban építő futballt játszik, a rossoneri viszont némileg halványabb mint az előző idényben. Persze csak a Napoli mindent elsöprő formája és néhány elkeserítő döntetlen akadályozza meg Pioli együttesét, hogy érdemi versenyben lehessen a címvédésért. Nem tehet mást: magára koncentrál, bár a négymeccses nyeretlen széria – két remi a bajnokságban, két kudarc a kupákban – aligha nevezhető önbizalomnövelőnek. Februárban 9 év után BL-párviadal vár a gárdára – Pioli szerme alighanem a továbbjutáson lesz, hogy aztán próbáljon meg minél többet lefaragni a hátrányból Spalletti együttese mögött.
A Lazio aligha vetheti be combsérülése miatt talizmánját, Ciro Immobilét, Gila izomproblémák miatt marad ki. Felipe Andersonnak a legutóbbi meccsen hamis 9-est kellett játszania, most alighanem ugyanez jut az ex WHU-játékosnak, aki a Bologna ellen a győztes gólt szerezte. A Milan viszont Ballo, Maignan, Florenzi és Ibra nélkül utazik a fővárosba, egyikük sem térhet vissza a következő hetekben. A kisebb izomsérüléséből visszatérő Rebic és Krunic a cserepadon kezdhet. Kalulu viszont elfoglalhatja a helyét az angol válogatott Tomori mellett, Simon Kjaer most kimarad a kezdőből.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio ellen játszotta a legtöbb döntetlenjét a Milan a Serie A-ban (59-et 158 meccsből, 69 vörös-fekete és 30 égszínkék győzelem mellett). Ugyanakkor legutóbbi 10 mérkőzésükből csak egyetlenegy remi született: 2018. november 25-én egy 1–1, emellett a rómaiak hármat, a milánóiak hatot nyertek meg. 2. Andrea Zaccagni és Felipe Anderson egyaránt gólt szerzett a legutóbbi bajnokin, az olasznak még sosem volt három egymást követő meccses gólsorozata, a brazilnak legutóbb 2014 decembere és 2015 januárja között már igen. 3. Rafael Leao a Lazio elleni legutóbbi két találkozón egyaránt közvetlen részese volt gólnak: a Meazzában 2021. szeptember 21-én ő talált a kapuba, az Olimpicóban meg gólpasszt adott tavaly április 24-én. Összességében a portugál 21 gól közvetlen részese volt az ezt megelőző 23 Serie A-mérkőzésén (11 gól, 10 assziszt).

SERIE A, 19. forduló. Sport1 20:30 SS Lazio­–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Nyilasi Tibor)