A felsőházba igyekszik a Bologna • SportTV

A felsőházba igyekszik a Bologna

2023. 01. 27. 12:58    
Olvasási idő: 3 perc

A nagy múltú Bologna áll a legjobban a Serie A „tavaszi” fele első fordulójának négy pénteki együttese közül. Azonos pontszámmal, kevésbé pozitív gólkülönbséggel áll csak a megbüntetett Juventus és a Fiorentina mögött – esetleges győzelem és a vetélytársak pontvesztése esetén akár a tabella felsőházába is előre törhet. Az est második találkozója igazi alsóházi pozícióharcnak ígérkezik, a veszteshez azonban közelíthetnek a kiesőjelöltek.

A sérült bolognai házi gólkirályt, Arnautovicot Musa Barrow (jobbra) helyettesítheti a Spezia ellen (Fotó: Getty Images)

Napokkal azután, hogy a nyolcaddöntőben kizúgott az Olasz Kupából, a Bologna kénytelen volt döntetlenre menteni bajnokiját a Cremonese ellen, miután Okereke büntetőjét Chiriches öngólja egyenlítette ki. Ennek ellenére a csapat hazai mérlege kiváló: 10 mérkőzésen 16 pontot szerzett, a legutóbbi ötből hármat is megnyert, de az Atalanta és a Cremonese ellen is kiengedett 2-2 pontot a kezéből ebben a hónapban.  Idegenben viszont csak egyszer győzött, amióta 2022 végén visszatért a pályára, Udinében, így péntek este szeretne egy kis reményt is nyújtani szurkolóinak a firenzei utazása előtt. Még ha a szezon fele hátra is van, aligha elérhető az első 7 hely valamelyike a piros-kékek számára, azaz a kitűzendő cél csakis a táblázat első felébe kerülés lehet.  A Spezia elleni siker elősegítené ennek a célnak az elérését, de a bolognai edző Thiago Motta érdekes időpontban találkozik exklubjában, éppen, mikor az feljövőben van.
A két csapat őszi meccsén 2–2- játszott a Piccóban, Marko Arnautovic duplája vezetést, majd egyenlítést ért, mivel közben Bastoni betalált a kapuba és Schouten is öngólt ért el. Öt hónap telt el azóta, s a múlt héten a Spezia ötmeccses veretlen sorozattal maga mögött utazott Rómába, az utolsó kettőn gólt sem kapott. Mourinho együttese azonban a szünet mindkét oldalán betalált, 00gy a La Spezia-i gárda feljutása óta ötödik meccséből a negyediket is elveszette a farkasok ellenl. Legutóbbi kilenc idegenbeli fellépéséből hétszer kikapott, majd Jakub Kiwior a Premier League listavezetőjéhez, az Arsenalhoz igazolt, az érte kapott pénz pedig komoly összeg egy ilyen kis költségvetésű klub életében. Gotti edző így néhány erősítésben is reménykedhet, mielőtt lezárulna a téli átigazolási időszak. Mert az ördög nem alszik: hatpontnyira van a kiesési vonal, de sok mérkőzés van a júniusi zárásig…
A Bologna sérüléshulláma nem akar csillapodni, Bonifazi (térdsérülés), Sansone (lábujj) és De Silvestri (vádli) csatlakozott a partvonalon kívülre szoruló gólsztárhoz, Arnautovichoz, és Medel továbbra is bevethetetlen. Az osztrák támadót Barrow-nak vagy Zirkzeének kell helyettesítenie a Spezia ellen, de Motta bevethet esetleg egy hamis 9-est is. Likojannoisz balhátvédben folytathatja, de új szélsőhátvédet is szerződtetnie kellene Marco Di Vaio sportigazgató csapatának, mert Kasius rövid időn belül a bécsi Rapidba igazol.
Eközben a Londonba távozó Kiwior és Nikolau eltiltása miatt a Speziának be kell vetnie a védelemben Caldarát, a Milan kölcsönjátékosát. Bastoni térdsérülése miatt a hónap végéig semmiképpen sem játszhat, a holland kapus Zoet is hosszabb ideje hiányzik, a 9 gólos házi gólkirály, Mbala Nzola szereplése pedig kérdéses, neki a római utat is ki kellett hagynia legutóbb. Ha a csatár mégis pályára léphet, Agudelo vagy Verde szorul a kispadra.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Legutóbbi két idegenbeli meccsét idegenben megnyerte a Spezia a Verona és a Torino ellen. Három egymást követő győzelme házon k0vül csak egyetlenegyszer volt, 2021. december és 2022. január között, még Thiago Motta edzőségével. 2. Csak Mario Pasalic talált többször (6) a Spezia kapujába Marko Arnautovicnál (5, három mérkőzésen), az osztrák csatár a Bologna góljainak 46%-át szerezte a ligúriaiak ellen.  3. Emmanuel Gyasi (11) lehet a Serie A negyedik legeredményesebb ghánai játékosa, noha ebben az idényben 17 fellépése során csak egyszer talált a kapuba.

NÉGY STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉG A MÁSIK MECCSRŐL

+ A pugliai csapat kettőt megnyert legutóbbi három campaniai együttes elleni csatájából (a Napoli és a Salernitana ellen) egy döntetlen mellett, ez annyi, amennyire az azt megelőző 19 meccsen összesen volt képes. =  A Lecce legutóbbi 17 mérkőzésén egyszer sem végzett kapott gól nélkül a Via del Marban az élvonalban, ez a leghosszabb ilyen sorozata, a legutóbbi clean sheetjét 2020. február 2.án érte el, a Torino elleni 4–0 alkalmával. o 2018–19-es itáliai kezdése óta Krzysztof Piatek 5 gólt szerzett 3 meccsen a Lecce ellen az összes tétmeccsen (beleértve egy mesternégyest 2018. augusztus 11-én az Olasz Kupa-meccsen), csak az Atalanta kapujába talált be többször (6 gól 6 meccsen). +  Antonio Candreva ha pályára kerül, 452 mérkőzéssel behozza Roberto Baggiót a Serie A-szereplési lista 35. helyén – egyszer szerzett csak gólt a Lecce ellen, 2019 augusztusában az Inter színeiben.

SERIE A, 20. forduló. Sport1 18:30 Bologna FC–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:45  US Lecce–US Salernitana 1919  (kommentátor: Fülöp László)