A rómaiakon a sor a BL-versenyfutásban • SportTV

A rómaiakon a sor a BL-versenyfutásban

2023. 02. 11. 12:20    
Olvasási idő: 4 perc

A Serie A jelen nagy versenyfutásának nem a scudetto a tétje – csaknem bizonyosra vehető a Napoli befutása – , hanem az az ötcsapatos küzdelem, amely a maradék három BL-helyért folyik. Az ötök közül a Milan pénteken kicsikarta a három pontot, a két római és az Atalanta szombaton lép pályára, s mivel éppen Rómába utazik a Lazióhoz – csakis ez lehet a nap mérkőzése.

Felipe Anderson mind a 21 bajnokin pályára lépett a Lazióban, Maurizio Sarri egyik alapemberének számít, a középpályán és a csatársorban is kiemelkedő teljesítményre képes (Fotó: Getty Images)

Noha Pedro kiváló lövéssel előnyt szerzett a múlt héten a Lazio Veronában, de végül kiengedett kezéből két pontot a Bentegodiban, s ezzel eljátszotta az esélyt, hogy már akkor megelőzze régi vetélytársát. Egy héttel korábban sem sikerült nyernie Maurizio Sarri legénységének, akkor az Olimpicóban szintén a Lazio szerzett vezetést Casale révén, de Nico González egyenlítő góljára nem volt viszontválasza, s ott is elment két pont. Ha szombaton szintén osztoznia kellene a sasoknak két ponton, a hármas döntetlensorozat miatt egyre nehezebbé válna a nagy cél, a négybe jutás elérése júniusban. Mielőtt a jövő héten megmérkőznének a kolozsvári CFR-rel, most arra kell összpontosítania, hogy legyőzze egyik közvetlen riválisát az „ötök csatájában”.
A legutóbbi eredmény a Laziót „támogatja” – ősszel 2–0-ra nyert Bergamóban – , de ez a ritka sikerek egyike volt, egy híján egy tucat legutóbbi meccsükből ez csak a második győzelme volt a fővárosiaknak. Viszont a legutóbbi két alkalommal gólt sem kaptak Gasperini csapatától. Rómában egyébként nem igen remek a bergamóiak lába, a legutóbbi 2017-.es vereségük óta háromszor győzött, kétszer remizett az Olimpicóban a fővárosi kékek ellen.
Ez az eredménysor inspirálhatja a Gasperini-gárdát, hogy feledtesse a múlt heti Sassuolo elleni vereség csalódását – az az eredmény vetett véget 2023-as jó sorozatuknak. Igaz, Joakim Maehle már félóra múltán piros lapos levonulási parancsot kapott, s hiába a majdnem tükéletes védekezés, a hazaiak csak-csak szereztek egy gólt, s  ez elég volt nekik a győzelemhez – a Gasperini-gárda pedig visszacsúszott az 5. helyre. A fekete-kékek  a múlt hónap végén a kupából is kiszálltak a nagyobb fekete-kékek (Inter) otthonában, oztt is „csak”0–1 lett a vége, de a címvédő jutott a legjobb négy közé – az Atalanta-gólzápor apadása azzal a meccsel kezdődött el. Mivel ebben az idényben kimaradt az európai kupaszereplés,  az ABC célja csak az Európába visszajutás lehet, nyilván elsősorban a BL-be.

A Lazio támadóegysége továbbra is Immobile helyzetbe hozását erőlteti, pedig a négyszeres gólkirály már négy meccs óta gólképtelen, saját negatív rekordját semmiképpen sem szeretné elérni vagy „megdönteni”. Őkezdhet közepén, két oldalán Pedróval és Zaccagnival. Feklipe Anderson is jelölt lehet a támadótrióbam de ha Sarri mester az előző trió mellett dönt, a brazilnak akkor is helye van a csapatban, adott esetben egy sorral hátrébb. A Cataldi kisebb sérülése miatti apró aggodalmaktól eltekintve Sarri teljes kerettel számolhat, a téli átigazolási időszakban szerződtetett Luka Pellegrini is növeli variációs lehetőségeit.
Ezzel szemben az Atalanta két eltiltottját – Maehle és Muriel – is hiányolhatja (utóbbit is a Sassuolo-meccsen állították ki, a találkozó hajrájában), Zappacosta combizomsérülés miatt nem bevethető, Palomino is combproblémákkal küzd. A dán középpályást alighanem Ruggeri helyettesíti, a középpályán az újonnan összeálló duó Höjlund és Lookman egyre jobban teljesít. Duván Zapata ismét a kispadon foglalhat helyet, a kolumbiai hosszú pályafutása során négyszer talált a Lazio kapujába, de csak egyszer az Olimpicóban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio csak kettőt nyert meg legutóbbi 11 Serie A-mérkőzéséből az Atalanta ellen (5 döntetlen, 4 vereség), az egyiket éppen ebben az idényben a fordított párosításban októberben 2–0-ra, ha most nyer, először dupláz a bergamóiak ellen 2016–17 óta (az volt Gasperini első idénye az ABC kispadján). 2. A Lazio (16.1%) és az Atalanta (14.3%) kettő a három klub közül, amelyek a legmagasabb részarányban értékesítik lövéseiket – a Napoli a második (14.5%). 3. Ciro Immobile nem szerzett gólt a legutóbbi négy meccsén, s ha így marad, ötre nő a negatív sorozat először 2021. április óta (akkor 8 lett a vége) – a Lazio-csatár 7-szer talált be első 16 meccsén az idényben, ez a legkevesebb találata ugyanennyi mérkőzésen 2012–13 óta, amikor még a Genoa színeiben szerepelt (16 meccsen 4 volt akkor).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

EMPOLI–SPEZIA

+ A két csapat három élvonalbeli meccsén toszkán játékos nem talált kapuba. Igaz, volt egy 1–1-es döntetlenjük, de akkor, 2021 decemberében a góljukat Machizza öngóljából szerezték, ezen kívül meg a ligúriaiak 1–0-ra nyertek tavaly augusztusban és volt egy góltalan remijük is (2022. április). = A Spezia nem játszott döntetlent legutóbbi 12 idegenbeli bajnoki mérkőzésén (3 győzelem, 9 vereség), a legutóbbi remiig tavaly áprilisig kell visszamenni, azt éppen a Castellaniban játszotta az Empolival. o Miután első két Serie A-meccsén három gólban volt közvetlen részes, a következő hármon Francesco Caputo gólt és gólpasszt sem ért el a ligúriaiak ellen. Ha gólt szerez, utoléri Antonio Di Natalét és 18 találattal együtt lesznek ötödikek az Empoli örök góllövőlistáján. + Azon a három meccsen, amelyet Mbala Zola nélkül játszott le, a Spezia egyformán vesztett, méghozzá szerzett gól nélkül. Nzola klubja góljainak legmagasabb részarányát mondhatja magáének az egész Serie A-ban a 2022–23-as idényben (8 a 17-ből – 53%).

LECCE–ROMA

+ A Roma csupán kettőt vesztett el 33 Lecce elleni meccse közül (23 gy., 8 d.), 3–2-re 1986. április 20-án és 4–2-re 2012. április 7-én – egyetlen olyan csapa sincs, amellyel 20-nál többször játszott és alacsonyabb lenne a győzelmi részaránya (6%) a farkasok ellen. = 21 meccs után a Romának 8-cal van több pontja, mint egy éve hasonló fordulószámot követően (40 a 32-vel szemben), noha 7-tel kevesebb gólt szerzett (28 – 35), a sárga-vörösök védekezése erősödött meg, a tavalyi 28 után csak 18-szor kapuituláltak. o Gabriel Strefezza a Lecce legjobb gólszerzője az idényben, 7-szer talált a kapuba, ez hárommal több bármely más csapattársánál. 33%-át szerezte csapata góljainak, ennél csak Nzola (53%) és Gabbiadini (40%) részaránya a magasabb. + A Lecce ellen játszotta legtöbb élvonalbeli meccsét Paulo Dybala úgy, hogy mindegyik találkozóján gólt szerzett (3 meccsen 3 gól) azon csapatok közül, amelyek ellen egynél többször pályára lépett. Az argentinnak a legjobb a Lecce ellen a perc/gól átlaga (72 percenként egy gól).

SERIE A, 21. forduló. Sport2 14:45 Empoli FC–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 UC Lecce–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor);
Sport2 20:30 SS Lazio–Atalanta BC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)