Az Inter három pontért megy a Marassiba • SportTV

Az Inter három pontért megy a Marassiba

2023. 02. 13. 11:26    
Olvasási idő: 3 perc

A 22. forduló harmadik játéknapján mindkét mérkőzés adásba kerül, beékelődve az elemző-beszélgető magazin és a gólösszefoglaló közé. A nap legrangosabb fellépője a második helyezett Inter, amely ha nyer, ötpontos előnyre tesz szert a riválisok előtt az ezüsttel járó BL-helyért zajló versenyfutásban.

Ha igazából működni kezd a "Lu-La" duó (Lukaku és Lautaro),. annak gyakran gólöröm a vége… (Fotó: Getty Images)

Lautaro Martínez nem csupán a győztes gólt szerezte meg a múlt héten a Derby della Madonninán, hanem a mérkőzés legjobbjának is bizonyult, emellett egyéni csúcsot is döntött idénybeli gólszerzésben Inter-játékosként. Nem mellesleg a világbajnok argentin érte el csapata legutóbbi öt bajnoki gólját is. A rivális rossoneri nyomorát tovább növelte Inzaghi együttese, amely nemcsak kétszer verte meg a Milant (szuperkupa, Serie A), hanem a Napolit is egyedüliként tudta legyőzni a mezőnyből. Inzaghinak jelentős idejébe telt orvosolni csapata védelmi gyengélkedéseit, az idei hat meccsből elért három clean sheet ezt bizonyítja, de talán későn jött az a javulás, a neroazzurri éppúgy bottal ütheti a Napoli nyomát, mit a liga másik 18 együttese. Feladatból azért lesz bőven a következő hetekben is: BL-nyolcaddöntő a Porto ellen, kétmeccses Coppa Italia-elődöntő a kuparekorder Juve ellen – de mindenekelőtt stabilizálni kellene a már pontelőnnyel elfoglalt második helyet a Serie A-ban.
A Samp elleni legutóbbi 11 meccsből 9 győzelem imponáló, ugyanakkor a csapat mér négyszer veszített idegenben az idényben, ezeken kettőnél több gólt kapott átlagban. Legutóbbi 8 meccséből hármat viszont megnyert a Luigi Ferrarisban (amelyet a szurkolói nyelv csak Marassiként emleget időtlen idők óta), legutóbb ikszelt ott, de a friss forma azt sugallja, ismét elviheti onnan mindhárom pontot.
A Sampdoria utolsó előtti a táblázaton, 8 ponttal áll a kiesővonal alatt, miután múlt hétfőn a Monza elleni találkozón is sikerült elbuknia a győzelmet, pedig kétségbeesetten harcolt a pont(ok) ért. Kétszer is vezetést szerzett Gabbiadini, de Murru a hosszabbítás végén egyenlíteni tudott. Igaz, a 2–2-vel legalább sikerült megállítani a négymeccses vereségsorozatot, s ha valahogy tartani tudja az Intert, tavaly április óta először marad veretlen két egymást követő bajnokin. Amúgy ha nem következik be sürgős javulás, Sztankovics – és elődje Marco Giampaolo – irányításával a Samp alászáll a B-ligába, először 2011 óta. (Akkor egy évet töltött csak a purgatóriumban, azonnal visszakerült a legjobbak közé.)  A mérkőzéslista cseppet sem könnyű: az Inter után következik a jó formában lévő Bologna, majd a Lazio…

Simine Inzaghi csaknem teljes keretből válogathat, csak Joaquín Correa combproblémája teszi kétessé, hogy helyet foglalhat-e a kispadon. Persze ott van a bombaformába lendülő másik argentin, Lautaro Matínez, aki valósággal kivirágzott a vb-győzelem óta (statisztikáiból ld. néhányat a lentiekben). Lukaku is újra egészséges, lassan ismét működhet a „Lu-La” duó, amely korábban oly sok örömet szerzett a neroazzurri szurkolóinak, a veterán Dzeko pedig kaphat egy kis pihenőt, ha Inzaghi is úgy akarja.  Francesco Acerbi nem kevesebb mint hat gólban játszott a Samp ellen közvetlen szerepet (gól-gólpassz), a legutóbbi meccsen is, ennél többször egyetlen más csapat ellen sem volt ennyire gólveszélyes. A bluecherchati nem mellesleg Stefan de Vrij kedvenc ellenfele is (négy gól, közte egy legutóbb a San Siróban).
Eközben a Sampnak nélkülöznie kell Mehdi Lerist, aki már másodszor érte el az ötsárgás eltiltási határt az idényben, emiatt a Napoliból kölcsön kapott Zanoli kerülhet a középpályássor jobb szélére. Pussetto térd- és Szabiri combsérülése miatt szintén kimarad, de legalább a kiváló formában lévő Gabbiadini játszhat. Ő már három gólt lőtt az idén, miután a sérülésekkel teli 2022-es esztendőben összesen csupán 4 sikeredett neki. Társa a januárban érkezett Sam Lammers lehet a támadóduóban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter legutóbbi 11 meccsükből 9-et megnyert a Sampdoria ellen (1 d., 1 v.), egyformán 3–0-ra a legutóbbi kettőt, ennél hosszabb shutoutos sorozata legutóbb 1949–50-ben volt a genovaiak ellen. 2. Dejan Sztankovics – aki 2004 és 2013 között az Inter játékosa volt, valamint 1999 és 2003 között játékostársa a Lazióban Simone Inzaghinak – 0.62 pontot szerzett edzőként a Samp élén az általa vezényelt 13 mérkőzésen, ez a leggyengébb teljesítmény a legalább 10 mérkőzésen irányító edzők közül a klubban a hárompontos győzelmi rendszer bevezetése óta. 3. Lautaro Martínez 12 gólt ért el az idény első 21 meccsén, ez eddigi legjobb teljesítménye, amióta az Interben játszik. A legutóbbi öt meccsen egyaránt betalált, ha hétfőn este is sikerül, ő lesz az első Inter-játékos, aki hatos bajnoki gólsorozatot ér el Alessandro Altobelli 1983-as szériája óta („Hosszú tű” akkor 7-ig jutott).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

VERONA–SALERNITANA

+ A Hellas csupán három élvonalbeli meccset vívott a salernóiakkal, ebből kétszer legyőzte őket, egy döntetlen mellett, mindhárom mérkőzésen három vagy több gól született. o A legutóbbi 8 bajnokiból a Salernitana 6-ot vesztett el, holtversenyben a Cremonesével és a Sampdoriával ez a leggyengébb teljesítmény a ligában. = Noha csupán 85 percet játszott, néhány kategóriában a Hellas legjobbjai közé tartozik az elmúlt két játéknapon Cyril Ngonge. Holtversenyben ő lőtte a legtöbbet (6, ugyanennyi van Lasagnának) a kapura, találta el a kaput (egyszer), és hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt (12). + Krzysztof Piatek mindhárom Hellas elleni bajnokiján gólt szerzett, három különböző csapat tagjaként: 2019 szeptemberében a Milan, 2022 márciusában a Fiorentina, októberben pedig a Salernitana színeiben talált a veronaiak kapujába.

SERIE A, 22. forduló. Sport1 17:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport2 18:30 Hellas Verona FC–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:45 UC Sampdoria–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 23:00 a forduló összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Gyulai Miklós)