Kiesőjelölthöz megy az Inter • SportTV

Kiesőjelölthöz megy az Inter

2023. 03. 10. 12:10    
Olvasási idő: 2 perc

A múlt heti botlás ellenére elérhetetlen a Napoli, a 15 pontos hátrányban virtuális ezüstérmes Inter feladata most úgy elhozni a három pontot La Speziából, a kieséssel fenyegetett házigazdától, hogy az a legkevesebb energiába kerüljön.

Romelu Lukaku három meccsen egy gólt szerzett a Spezia ellen az Interben. Meglehet, péntek este a Piccóban is megkapja a bizalmat Inzaghi mestertől (Fotó: Getty Images)

A Spezia nem kapta meg azt a lendületet, amelyt az edzőcserétől remélt, a menesztett Luca Gotti helyére érkező Leonardo Sempicivel sem győzött a csapat. Igaz, ki sem kapott – az új mesterrel két meccsből két döntetlen a mérleg.
A SPAL korábbi edzője a múlt hónapban írt alá féléves szerződést La Speziában, amely meghosszabbítható, ha az immár közvetlenül a kieséstől fenyegetett együttes benn marad az élvonalban. De kemény küzdelem kell ahhoz, hogy ez meg is valósulhasson. Az aquilaiak a január 15-i, Torino elleni 1–0-siker után hétmeccses nyeretlen sorozattal zuhantak vissza egészen a 17. helyig. Ezek közül négyes sorozatvereség mellett egy döntetlen született még Gottival, az említett két remi meg Sempicivel. Különösen a Hellas Verona elleni vasárnapi eredmény fájdalmas, mert győzelem esetén hatpontos előnybe kerülhettek volna vendégük előtt, a gól nélküli végállás miatt azonban maradt csak az egy forduló alatt behozható hárompontos fór. Ha péntek este a Stadio Alberto Piccóban Simone Inzaghi Interje nyer, a Verona a Monza elleni esetleges sikerrel már el is tünteti a Spezia előnyét.
Ez azonban nem lesz olyan könnyű a milánóiaknak, mint amilyennek elsőre látszik, az Inter az idényben ugyanis hektikusan teljesít idegenben, hajlamos sima vagy nehéz győzelmek mellett botladozni, sőt elbukni is. Mióta még januárban Cremonában 2–1-re győzött, legutóbbi idegenbeli mérkőzésein nem tudott nyerni, ikszelt Genovában a Samppal és kikapott Bolognában 1–0-ra. Utóbbi éppen az ugyancsak 1–0-s Porto elleni hazai győztes BL-nyolcaddöntő után történt, ami arra késztette Inzaghit, hogy felismerje, csapata három naponta nem képes egyenletesen jó teljesítményt nyújtani. Csak a 7. az idegenbeli eredmények alapján számolt táblázaton a ligában, ez jelentősen gyengébb az elémúlt idényhez képest, akkor csupán a bajnok Milan és a Napoli volt jobb a neroazzurrinál a San Sirótól távol. A múlt heti eredményekkel viszont átvette az irányítást a Napoli mögötti, három BL-helyért folyó ötcsapatos versenyfutásban, ezt az előnyt szeretné Inzaghi megtartani csapatával pénteken este. Ötnapos pihenőideje volt, hogy kész legyen őszi 3–0-ás sikere megismétlésére Ligúriában.

Arkadiusz Recát a 89. percben állította ki a bíró a Verona ellen, így a lengyel válogatott hátvéd eltiltása miatt nem szerepelhet a Piccóban. Emiatt Caldara lesz a középhátvéd és Nikolaunak kényszerből balhátvédet kell játszania. A szokásos középpályáskvartett, Bastoni, Zoet, Joao Moutinho és Holm kisebb sérülések miatt nemhogy teljes egészében nem áll rendelkezésre, hanem kérdéses bármelyikük kezdőbe állítása is. Marchetti sem védhet, a cserekapust a kispadról állították ki korábban.
Inraghinak a jövő heti portói BL-utazás változtathat a tervein a kezdőcsapatot illetően. Elöl például Lukaku kezdhet Lautaro mellett a másik csatárhelyen, mert a kevésbé dianamikus, de az összjátékban jobban használható és a védekezésben is jobb veterán Dzekónak inkább a Dragaóban juttat induló helyet kedd este. Correa szereplése is szóba kerülhet, az argentin csatár már teljesen fitt, de aligha lesz kezdő, inkább a cserepadon ül a nyitó sípszó pillanatában. Könnyen lehet, hogy Skriniar is pihenőt kap, Acerbi helyettesítheti a háromtagú védősor centrumában.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter még veretlen a Spezia ellen: eddigi öt bajnokijukból négyet megnyert egy döntetlen mellett, a fekete-kékek összesen 11 gólt szereztek és hármat kaptak a ligúriaiaktól. 2.  A Spezia az egyetlen csapat az öt európai topbajnokságban, amelynek a cserejátékosai még egyetlen gólt sem szereztek. Ugyanakkor a Napoli (11), a Fiorentina (10) és az Udinese (8) után az Inter (7) következik a becserélt játékosok gólszámának listáján a Serie A-ban. 3. Lautaro Martínez  6 gólban volt közvetlenül részes a Spezia ellen (3 gól, 3 assziszt), ez több mint bármelyik más Serie A-csapat ellen, csak a most B-ligás Cagliari ellen jegyez 9-et (8 gól, egy gólpassz).

 SERIE A, 26. forduló. Sport1 20:30 Spezia Calcio–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)