Latin rangadó a negyeddöntőért • SportTV

Latin rangadó a negyeddöntőért

2023. 03. 14. 09:52    
Olvasási idő: 3 perc

Igazi latin rangadót vívnak a Stadio Dragaóban kedden este: a tavalyi portugál bajnok fogadja a Serie A legutóbbi ezüstérmesét, a tét a legjobb nyolcba kerülés. Az euróoópai futball jövője után érdeklődőknek adunk délutáni előzetesnek egy UEFA Ifjúsági Liga-negyeddöntőt is, nagy0nevű klubok U19-es csapataival.

Lukaku csereként beállva szerezte a párharc első meccsének egyetlen gólját a San Siróban. Az előzetesek szerint a belga center a Dragaóban is a kispadon kezdi a mérkőzést… (Fotó: Getty Images)

A múlt hónapban erősen frusztráló éjszakán esett át a Porto a San Siróban. Az Interbe csereként beálló Romelu Lukaku szerezte az egyetlen gólt a10 emberre fogyatkozó portugál bajnok ellen, Sérgio Conceicao legénysége elvesztette a csatát az olasz élvonal tavalyelőtti bajnoka, tavalyi másodikja ellen.
A kapu előtti újkeletű szerencsétlenségén túltéve magát, a belga cserecenter belőtte a saját kapufája után a kipattanót a 85. percben, nem sokkal azután, hogy Otáviót második sárgával kiállították  a portugál középpályás első kártyáját szövegelés, a másodikat Hakan Calhanoglu elleni szabálytalanság miatt kapta meg.
A portugál bajnok összes kísérletét André Onana hatástalanította, de nem biztos, hogy ugyanilyen verhetetlennek bizonyul a visszavágón is a Dragao Stadionban,
A vereség szinte ismeretlen fogalommá vált a „sárkányok” számára ebben az idényben, hiszen amellett, hogy legutóbbi négy mérkőzésüket megnyerték, a téli szünet előtt az első helyen végeztek a B csoportban, mielőtt a milánói stadionban „elcsúsztak” volna.
Mindössze négy nappal a kudarc után következett egy újabb, ezúttal 2–1-es vereség a Gil Vicentétől, aztán újra visszazökkent minden a rendes kerékvágásba, a Chaves és az Estoril Praia elleni hazai és idegenbeli győzelemmel, hat gólt elérve közben. Az utóbbi eredmény egy kicsit szűkre sikeredett, pénteken csak Mehdi Taremi sikeres büntetője osztotta el véglegesen a pontokat (3–2), ezzel együtt öt ponttal vannak elmaradva a már a BL-nyolcaddöntőbe bejutott, könyörtelen nyerőformában lévő Benficától. Az Inter ugyan megszakította 22 meccses veretlen sorozatát, ám legutóbbi kér BL-nyolcaddöntőjét egyaránt sikerrel vette 2019-ben és 2021-ben. Bár annak idején 2004-ben BL-címe megvédését éppen az Inter akadályozta meg ugyanebben a fázisban 4–2-es összesítéssel, a vendégek közelmúltbeli kudarcait látva a „sárkányok” bíznak a fordításban.
Az Inter egymás után másodszor jutott el a nyolcaddöntőbe az elitkupában, a tavalyi kísérlet a Liverpool ellen kudarccal végződött (0–2, 1–0). Simone Izaghi csapata az ősszel a Barcelonát megelőzve második lett a B csoportban, s most 90 percnyire van a negyeddöntőtő. Előző tíz kísérletéből csupán másodszor nyerte meg a párharc első meccsét, ugyanakkor 7 legutóbbi idegenbeli mérkőzéséből négyet megnyert a kieséses szakaszban, mindannyiszor továbblépve a következő körbe.
Onana védéseinek és Lukaku egyre ritkuló góljai egyikének köszönhetően a fekete-kékek megnyerték az első meccset, de azóta egyre tönn kiábrándító eredményt értek el, a Samp ellemi gól nélküli összecsapást vereség követte Bolognában, a múlt hét vén végén meg következett az újabb kudarc La Speziában.
A Serie A éllovasa, a Napoli 18 pontos, hatalmas előnnyel vezet a 2020–21-es bajnok előtt, amely nyolcadik vereségét szenvedte már el az idényben – a hatodikat házon kívül –, ezzel mindössze hetedik a liga idegenbeli meccsek alapján számolt táblázatán.
Az előzmények sem a neroazzurit erősítik, hiszen portugálok elleni 8 legutóbbi európai kupamérkőzésükből csupán egyet sikerült megnyerniük, legutóbbi két látogatásukkor egyaránt kikaptak, igaz 2006 szeptemberében legyőzték a Sportingot.
A következő idén BL-szerepléséért a Napoli mögött ötös versenybe keveredtek három hely egyikéért, az olasz kpa elődöntőében az örök rivális Juventusszal kell megküzdeniük, de előbb szeretnének helyet foglalni a BL legjobb nyolc csapata között.

Mivel Otávio milánói pirosa miatt kiesik, Franco és Eustaqio küzd megüresedett helyéért a kezdő csapatban, Sérgio  Conceicaónak meg így minimum egy helyen változtatnia kell milánói együttesén.A Chaves ellen kiesbb saroksérülészt szenvedő Eustaquio beállítása a konzervatívabb megoldás, Franco – vagy apmteken a cserepadra már visszatérő Galeno – szerepeltetése offenzívabb lehetőség. A másik brazil, Evanilson továbbra is combproblémákkal küszködik. A mesternek kedden vissza kell térni a a korábbi felálláshoz, Taremi és Uribe, akik pénteken a kispadon kezdtek, mindketten nagy valószínűséggel ott lesznek a kezdőben.
Az Inter kapzusa, Onana  is visszatér a csapatba, elődje, a korábbi csapatkapitány Handanovic kemény kritikákat kapott La Spezia-i teljesítményéért. Az Int9zaghi által kedvelt 3-5-2-es felállásban Calhanoglu és Dimarco bekerül az induló 11-be, de Martínez mellé alighanem ismét Dzekót állítja be az elején a mester és Lukaku ül beállásra készen a kispadon. Joaquín Correa beállítása is alternatíva, de legutóbb is a tartalékok közt kezdett. Skriniar meg hátproblémái miatt nem is kerülhetett a keretbe – a vasárnapi Derby d’Italiára azonban már állítólag bevethető lesz a szlovák hátvéd.

 

UEFA YOUTH LEAGUE, negyeddöntő. Sport1 16:00  AC Milan–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Gyulai Miklós)
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ. Sport1 20:00 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Kéri András); Sport1 20:45 FC Porto–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Kéri András); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Kéri András)