Felzárkózó esély az Atalantának • SportTV

Felzárkózó esély az Atalantának

2023. 03. 17. 01:03    
Olvasási idő: 3 perc

A pénteki játéknap két meccséből a legrangosabb résztvevő az Atalanta, amely tartós mélyrepülésben van. Ha most sem nyer, végleg lemondhat egyre halványuló BL-indulási reményeiről.

Ademola Lookman és Rasmus Höjland együtt 18 gólt szereztek az Atalanta 42-jéből (Fotó: Getty Images)

Pierluigi Gasperini összes tapasztalata csak annyira volt elég a múlt héten, hogy csapata egy óráig visszatartsa a Napoli félelmetes támadógépezetét, ami több mint amennyire a legtöbb Serie A-együttes képes, mielőtt megadta volna magát a feltartóztathatatlan Kvaracheliának, aztán a Napoli végleg felülkerekedett s végül 2–0-ra simán nyert.
A bergamói csapat legutóbbi 7 meccséből 5-öt elvesztett, négy és fél órája nem szerzett gólt, legutóbb 2014-ban fordult elő, hogy négy egymást követő meccsen ne szerzett volna egy gólt sem. Pedig tízmeccses veretlen sorozattal kezdte az idényt, öt mérkőzés után a második helyen állt, ám utána öt meccsből négy bukással fejezte be a vb előtti töredék szezont (az egyetlen világos pont éppen az Empoli elleni győzelem volt). 2018 és 2021 között háromszor egymás után a dobogón végzett, de a legutóbbi idényben a 8. helyre csúszott vissza, ls továbbra sem látszik szerves kapcsolat az egykori gólszóró alakulat és mai fiatalabb társulat között. Bár a mostani együttes is még a hatodik, de hat ponttal elmaradva a negyedik helytől.
Gasperini az elmúlt hétben többször is folyamatosan emlegette, hogy a riválisok mennyivel jobban állnak gazdaságilag, de az Empoli lényegesen kisebb költségvetésből gazdálkodik, mint a La Dea.
Az Empoli még rosszabb formában van az Atalantánál, az előző hét mérkőzése mindegyikén nyeretlen maradt, ez a Serie A leghosszabb aktív nyeretlen szériája. A kétségbeejtő sorozat előtt Zanetti még januárban a top 8-ba vezette a csapatot debütáló edzői szezonjában, ám azóta a 14. helyre visszacsúszott, s csupán 9 ponttal áll a legjobb kieső fölött. Zanetti játékoskarrierje csekély részét töltötte az Atalantában, 2010 januárjában debütált a La Deában a Genoa ellen, amelyet éppen Gasperini irányított, 2–0-ra kikaptak (egy órán át volt a pályán), s utána már csak egy meccset játszott abban a csapatban. Az Atalanta kapu előtti szerény teljesítménye újdonság, de az Empoli már korábban is megtalálta ellenfele megfékezésének módját, amikor Bergamóba utazott – az ABC kettejük legutóbbi négy hazai meccsükből háromszor nem szerzett gólt.

Hans Hateboer nyitotta meg a gólok sorát legutóbbi októberi találkozójukon, de most nem ismételhet, mert februárban elszakadt a keresztszalagja. A La Dea második legjobb gólszerzője, Teun Koopmeiners várhatóan nem hagy ki olyan sokat, mint csapat- és honfitársa, de combizomproblémája miatt pénteken ő sem játszhat. Az Atalantát ebben a szezonban védőinek sérülései is gátolták, Djimsiti például erőnléti aggodalmak miatt kénytelen volt kiszállni az első félidő után.
Kétséges az Empoli két Bergamóból kölcsön kapott játékosa szereplése is, Cambiaghi combizomprobléma miatt mard ki, Piccoli viszont éppen izomsérülésből tér vissza, hogy megmérkőzzön nevelőegyesületével. A toszkánok 31 éves támadója, Mattea Destro novemberben vádlisérülést szenvedett, s még nem léphetett újra pályára csapatában, amelyből kétségbeejtően hiányzik egy igazi góllövő. Tommaso Baldanzi, a csapat legeredményesebb játékosa csupán négy találatnál jár…

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Huszonegy élvonalbeli meccsükből 15-ben az egyik vagy mindkét csapat gól nélkül maradt, hatszor is 0–0-ra végződött a mérkőzés. 2. Az Atalanta hat legutóbbi meccséből 4-et elvesztett, ez ugyanannyi kudarc, amennyit az első 20 fordulóban elszenvedett. 3. Francesco Caputo három legutóbbi meccsén nem vett részt közvetlenül gólban, az Empoli mezében pedig még sosem volt négy olyan meccse egymás után, amikor ne vett volna részt gól megszerzésében.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK  MÉRKŐZÉSÉRŐL

SASSUOLO–SPEZIA

+ A Sassuolo a Spezia elleni ötből négy meccsén veretlen maradt (2 gy., 2 d.), a ligúriaiak egyetlen győzelmüket a Mapei Stadionban aratták 2021. február 6-án (gólok: Erlivc és Gyasi, Caputo gólja után fordítva). o A Spezia kapta a legtöbb gólt a második félidőben ebben az idényben (25), ugyanakkor egy csapat sem kapott több gólt a Sassuolónál (5, ugyanennyit kapott a Cremonese is).  = Armand Laurentié vett részt közvetlenül gólban márciusban az öt topbajnokságban (3-3 gól és gólpassz 2 meccsen, 166 perc alatt). + Mbala Nzola a Spezia góljainak 52%-át szerezte (12/23), ez is a legjobb az öt európai topbajnokság adatait összevetve.

SERIE A, 27. forduló. Sport1 18:30 Sassuolo Calcio–Spezia Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Atalanta BC–Empoli FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)