Negyeddöntős csaták, első felvonás • SportTV

Negyeddöntős csaták, első felvonás

2023. 05. 10. 16:34    
Olvasási idő: 2 perc

A hölgyek már túl vannak a final four sorsolásán is, az urak most csapnak a húrokba a kézilabda Bajnokok Ligájában. A szerda a „felvezető nap” – nekünk, hiszen a magyar részvevő, a Veszprém csütörtökön lép pályára. Ám szerdán jó lesz figyelni a reményeink szerint a veszprémiekkel Kölnben randevúzó csapatok (egy vagy több alighanem fellép közülük) vélhetően parázs csatáit…

Három éven belül már ötödször játszik mérkőzést a final fourért a Kiel és a Paris Saint-Germain (Fotó: Getty Images)

PLOCK–MAGDEBURG

A csapatok a tavalyelőtti Európa-ligában az elődöntőben találkoztak, akkor a Magdeburg győzött, s végül elhódította a trófeát is.
A Plock kiejtette a HBC Nantes-ot, első ízben 7 m-es párbajba bonyolódva a final fouron kívül. (Megjegyzendő: a kézilabdában a labdarúgás mintájára szintén eltörölték az idegenben szerzett több gólt előnyét.) A Magdeburgnak nem volt szüksége playoffra, mivel az alapszakaszban második lett a B csoportban, éppen a Veszprémet megelőzve.
Ez lesz a Plock bemutatkozása BL negyeddöntőjében, a Megdeburgnak már a negyedik ilyen évada, ám 2004 óta az első.
A német bajnoknak pótolnia kell talán legjobb két játékosát, a 2022-es Eb gólkirályát, Ómar Ingi Magnussont és a 2023-as vb legjobb játékosát, Magnus Saugstrupot, hosszan tartó sérülésük miatt. A két fél házi gólkirályát egy gól választja el egymástól, Tin Lucin (Plock) 76-szor volt eredményes, Gisli Kristjánsson 75 találatot ért el a Magdeburg színeiben.
A német együttes a Bundesligában vasárnap 23–21-re legyőzte a Bergischer HC-t, így továbbra is a Kiel legnagyobb vetélytársa a bajnoki címért, a Plock a lengyel bajnoksáhg élén áll, három ponttal megelőzve a csütörtökön éppen a Veszprémmel meccselő Kielcét.
„Ez nagyon különleges meccs lesz nekünk, a szurkolóinknak és a klubunknak is. Tudjuk, hogy közel vagyunk álmunk megvalósulásához, hogy a final fourban játszhassunk, de egy nagyszerű csapat áll előttünk, amellyel már a csoportkörben is megmérkőztünk. Nagyon jól ismernek bennünket, ez minden bizonnyal olyan meccs lesz, amit apró részletek és szurkolóink támogatása dönthet el, akik a nyolcadik játékosunk lesznek ezen az estén. Azzal az erővel, amit adnak nekünk, megpróbáljuk megszerezni a győzelmet”  – nyilatkozta az EHF BL-honlapjának Gonzalo Pérez Arce, a lengyelek spanyol jobbszélsője.

KIEL–PSG

A Paris-SG közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe az A-csoport megnyerésével. A Kielnek viszont játszania kellett a playoffban, amelyben 72–60-as összesítéssel múlta felül a bukaresti Dinamót. Ez a szezon sorozatban a harmadik, amikor a két csapat összecsap egymással a kupa ezen szakaszában. A PSG 2021-ben (63–59-es összesítéssel), a Kiel 2022-ben (53–62-vel) bizonyult jobbnak, s jutott a final fourba.
Ez lesz az utolsó meccs a Wunderino Arenában a Kiel klasszisjátékosai közül Miha Zarabec, Niklas Landin és Sander Sagosen számára is. A PSG továbbra is nélkülözi Nikola Karabaticot, a világklasszis balátlövő vénagyulladással egészen az idény végéig kimarad.  Három párizsi játékos szerzett már eddig 70 gólnál többet a BL-idényben (Kamil Syprzak, Elohim Prandi és Dainis Kistopans), míg a Kiel két legjobb gólszerzője Harald Reinkind és Niclas Ekberg 58-58  alkalommal  talált a kapuba.
Mindkét csapat hétvégi győzelme után továbbra is vezeti hazai bajnokságát, a PSG Limoges-ban 38–31-re nyert, a Kiel a Hannover-Burgdorfnál bizonyult jobbnak 33–23-ra.
„Ez két brutális meccs lesz. Párizsnak hihetetlenül erős csapata van, a franciáknak négy napjuk volt arra, hogy intenzíven felkészüljenek ránk. Szerdán a szezon leghangosabb és legérzelmesebb „fehér falára” van szükségünk, hogy az első meccs után jó érzéssel induljunk Párizsba” – mondta Domagoj Duvnjak, a Kiel horvát csapatkapitánya.

FÉRFI KÉZILABDA BL, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 18:30  Wisla Orlen Plock–SC Magdeburg (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Kopornyik Zsolt); Sport1 20:20  THW Kiel–Paris St.-Germain Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)