BL, El, Ekl: a Serie A uralja a nemzetközi kupákat • SportTV

BL, El, Ekl: a Serie A uralja a nemzetközi kupákat

Sport TV avatar Sport TV 2023. 05. 19. 10:53    
Olvasási idő: 2 perc

A Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és az Európai-konferencialigában is kialakult a döntő párosítása. A nagy nemzeti bajnokságok közül egyedüliként a Serie A-nak lesz három képviselője a finálékban. Az Inter, a Roma és a Fiorentina nyerhet nemzetközi kupát 2023-ban. A három érintett és a több olasz sztárcsapat Serie A- és Coppa Italia mérkőzéseit kizárólag a Sport TV-n követhetik a nézők.

Az Inter és a Roma odahaza is hatalmas csatákat vív (Fotó: Getty Images)

A héten játszották a nemzetközi kupák elődöntőinek visszavágóit, és az eredmények a Serie A-nak kedveznek, hiszen mindhárom sorozatban kvalifikálta magát a döntőre olasz csapat. A Bajnokok Ligájában az Internazionale a Manchester City, az Európa-ligában a Roma a Sevilla, míg az Európa-konferencialigában a Fiorentina a West Ham ellen vívja a finálét. Ebből

jól látszik, hogy három résztvevővel a Serie A uralja a nemzetközi kupákat 2023-ban, és csak az olaszoknak van esélye bezsebelni mindhárom trófeát.

A Premier League kettő, míg a LaLiga egy csapatot küld a döntő mérkőzésekre.

Ilyen legutóbb csaknem 30 éve, 1994-ben fordult elő, akkor a Milan a BL-ben, az Inter az UEFA-kupában, a Parma pedig a Kupagyőztesek Európa-kupájában döntőzött.

Az olasz labdarúgás erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az olasz bajnoki címet egy negyedik csapat, a jelenleg 83 pontos Napoli nyerte meg, a BL-döntős Inter csak a tabella harmadik helyén áll pillanatnyilag 66 ponttal, a Roma hatodik 59 ponttal, a Fiorentina pedig nyolcadik 49 ponttal. A nemzetközi kupákban indulási jogáért óriási a küzdelem, a Napoli természetesen már biztosan BL-induló, de a hátralévő három forduló alapján matematikailag rajta kívül még a Juventusnak (69 pont), az Internek, a Laziónak (65 pont), a Milannak (61 pont), a Romának (59 pont) és az Atalantának (58 pont) van esélye kvalifikálni a legrangosabb nemzetközi kupa mezőnyébe. Így rájuk kulcsfontosságú csaták várnak a következő hetekben. Ne feledjük azonban, hogy akár öt olasz csapat is lehet a BL-ben! Ehhez a Romának Budapesten meg kell nyernie az Európa-liga-döntőt.

A nemzetközi kupák döntői és a bajnokság finisében az Inter és a Fiorentina még a Coppa Italia trófeáért is játszik a május 24-én, a római Stadio Olimpicóban. A következő szezonra vonatkozó El-indulást a firenzeiek így az olasz fővárosban és a prágai Ekl-döntőn is biztosíthatják.

Az előző szezonban a Roma nyert nemzetközi kupát az olasz klubok közül, a tiranai Ekl-döntőben a Feyenoordot múlta felül. Aki látta, milyen ünneplésben volt része José Mourinho tanítványainak, az elképzelheti, mi történne idén akár Milánóban, akár Firenzében, akár ismét Rómában, ha BL-t, El-t vagy Ekl-t nyerne valamelyik csapat.

A Serie A mérkőzéseit és a Coppa Italia döntőjét is kizárólag a Sport TV-n követhetik a magyar nézők.

Serie A, 36. forduló:

Sassuolo–Monza: május 19., péntek 20:30, Sport1 (élő)

Cremonese–Bologna: május 20., szombat 14:45, Sport1 (élő)

Atalanta–Verona: május 20., szombat 17:45, Sport1 (élő)

Milan–Sampdoria: május 20., szombat 20:30, Sport1 (élő)

Lecce–Spezia: május 21., vasárnap 12:15, Sport1 (élő)

Torino–Fiorentina: május 21., vasárnap 15:00, AMC Mikro (élő); május 22., hétfő 1:30, Sport2 (felv.)

Napoli–Internazionale: május 21., vasárnap 18:00, Sport1 (élő)

Udinese–Lazio: május 21., vasárnap 20:30, Sport1 (élő)

Roma–Salernitana: május 22., hétfő 18:15, Sport2 (élő)

Empoli–Juventus: május 22., hétfő 20:45, Sport2 (élő)

Nyerő SzériA: május 23., kedd 19:30, Sport1 (élő)

A Coppa Italia döntője:

Fiorentina–Internazionale: május 24., szerda 20:15, Sport1 (élő)