Szökésben az Inter, kapaszkodna a bajnok • SportTV

Szökésben az Inter, kapaszkodna a bajnok

2023. 09. 24. 10:57    
Olvasási idő: 3 perc

A scudetto védője és jelenleg legerősebbnek látszó várományosa egyaránt szerepel az ötödik forduló második felének öt meccsén a Serie A-ban. Az összes találkozót megmutatjuk a Sport2-n, illetve az AMC Mikro applikációnkon.

Ha Yann Sommer megőrzi ismét kapuját a góltól, az Inter egymás után kilencedik shutoutját produkálja az Empoli ellen (Fotó: Getty Images)

A szokásos utolsó-első párosítás következik Toszkánában. Méghozzá  egy reménytelen sereghajtó fogad egy szárnyaló, egyelőre százszázalékos listavezetőt az Empoli–Inter összecsapáson.  Az Empoli egy hete megsemmisítő vereséget szenvedett Rómában, a nerazzurri óriási rangadósikert aratott a Derby delle Madonninán. Ráadásul az üldözők közül a Juve elvesztette veretlenségét, s most az Inzaghi-csapat abban a teljesen abszurd esetben is az élen maradna, ha veszítene vasárnap a déli matinén. Igaz, a tökéletes hibátlanság szertefoszlott San Sebastiánban, de egy remek hajrával a baszkok ellen is sikerült az egyenlítés, azaz az idényveretlenség megmaradt. Bár az Inter mestere  is tudja, hogy a sűrű program miatt nem ártana egy-két rotációs csere, az előzetesek szerint egy helyen kényszerból változtat – Calhanoglunak izomproblémai vannak, s csak egy veteránt hagy ki, Mhitarjant, vagyis a középpályán Asllani és a derbi utolsó gólját szerző Frattesi kerülhet be a kezdőbe. A házigazda felállást is változtathat, előtérbe kerül a 4–3–1–2-es szisztéma és bekerülhet az együttesbe az exinteres Ranocchia, aki eddig egy percet sem játszott az idényben.  Persze, a római 0–7 után kirúgott Paolo Zanetti helyett az új mester, Aurelio Andreazzoli állítja már össze az együttest. aki korábban három szakaszban összesen 87 bajnokin irányította már a toszkán együttest.

Ezután következik az Atalanta–Cagliari mérkőzés – újabb élcsapat-kiesőjelölt összecsapás. Már ha a bergamói együttest élcsapatnak tekinthetjük, győzelem esetén a többi eredmény számukra kedvező alakulása esetén akár a negyedik helyre is előretörhet Gian Piero Gasperini együttese. A szárdok állnak egyelőre a legrosszabbul a három újonccsapat közül, kieső helyen, s csak pontszerzéssel tudnának elmozdulni onnan.
Gasperininek csak két hiányzója van, El Bilal Touré is hasznos lehetne, de még fontosabb lenne Scamacca bevethetősége. Az Angliából visszatérő csatár izomsérülése miatt egyetlen percet sem játszhatott még új csapatában, s az előrejelzések szerint egy hónapot is igénybe vehet, míg debütál Bergamóban. A Cagliariban Lapandula és Rog a tartós sérült, Wieteska piros lapja miatt el van tiltva, Petagna is kénytelen kihagyni a lombardiai utat, de Pavoletti már újra bevethető.

Az Udinese–Fiorentina csatát az AMC Mikrón láthatják élőben, ezt 23-kor megismételjük. A friuliaknak égetően szükségük van a pont(ok(ó)ra, hiszen az utolsó bent maradó helyet foglalják el, ugyanakkor Vincenzo Italiano embereinek a kettős terhelés ellenére is az élcsoportba kerülés a céljuk, a titkos vágyuk pedig egy BL-hely elcsípése. Mindenesetre a Dacia Arenából hazavitt esetleges három ponttal a Juventusszal kerülnének holtversenybe a violák, éppen a még csúcsligát jelentő 4. helyen…

A bajnok Napoli két Serie A-pontvesztés után Bragában a BL-ben visszatért a győzelem útjára, amelyen Bolognában szeretne tovább járni. Ugyanúgy 10 pontra érhet be, ha nyerni tud a Dall’Arában, mint amennyi a Torinónak, és az Atalantának is meglehet a Juvén kívül a forduló után. Ehhez persze az egyetemvárosiak kiváló hazai eredménymérlegét kell lerontania a Rudy Garcia irányítása irányításával a tavalyi szuperrajtnál visszafogottabban kezdő bajnokcsapatnak. A Bologna a Milantól kölcsönbe kapott  Saelemaekers nélkül kénytelen kiállni, a régebben sérült Soumaoro visszatérését már csak a jövő évre predesztinálják az orvosok. Meglehet, Thiago Motta a mát heti, Verona elleni gól nélküli meccshez képest változatlan kezdőcsapatot küld a pályára.
Garciának nincsenek hiányzói, a cserekapus Collini kivételével. A francia mester kevésbé „terheli agyon” állandó kezdőit, mint elődje, Spalletti, a bragai kezdőhöz képest Rrahmani, Lobotka és Kvarachelia helyére Östigaard, Elmasz és Raspadori léphet pályára a kezdő sípszókor.

A nap záró mérkőzésének, a Torino–Roma meccsnek az a kérdése, hogy a múlt heti 7–0-val Mourinho csapata áttört-e egy határt, vagy csak az Empoli kirívó gyengesége okozta ezt az extrém eredményt. A farkasok az Európa-ligában csütörtökön elvitték a három pontot Tiraspolból a Sherifftől, s ami a legfontosabb, Lukaku a Serie A után az El-ben is betalált, mi több, a győztes gólt jegyezte. Ez a római szurkolók merész álmait látszik igazolni, mely szerint a belga és a világbajnok Dybala olyan félelmetes támadó duót alkothat, mint tavaly a Napoli nigériai-grúz kettőse, és akkor a fővárosiak hamar üldözőbe vehetik az élcsoportot, amelytől a csapnivaló rajt miatt még jócskán el vannak maradva. S emellett még tovább is erősödhet a gárda, ha a tekintélyes sérültlistáról olyan nevek térnek vissza, mint Abraham, Kumbulla, Renato Sanches és Pellegrini, no meg Chris Smalling, aki lehet, hogy már a csütörtöki bajnokin a Genoa ellen már bevethető lesz.
Ivan Juric masszív harcosai nem biztos, hogy beérik az egy ponttal, a legutóbbi két, kapott gól nélküli  győzelem után lehet, hogy nekifutnak egy „mesterhármasnak” is…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 24.)

EMPOLI–INTER

Az Empoli elvesztett 23 bajnokiját az Inter ellen vívott 30-ból (4 gy., 3 d.), egyetlen csapattól sem szenvedett ennél több vereséget (ugyanennyit, 23-at a Romától). + Az Inter legutóbbi 8 Empoli elleni mérkőzésén egyetlen gólt sem kapott, ilyen hosszú hasonló sorozata egyetlen más csapat ellen sem volt a Serie A-ban – a toszkánok legutóbbi gólját a Castellaniban a nerazzurri ellen Marco Materazzi öngóljából érték el 2006 áprilisában. + Azon játékosok közül, akik az elmúlt 20 évben debütáltak az Interben, csak Diego Milito (6) és Daniel Osvaldo (5) volzt több gól közvetlen részese, mint napjainkban Marcus Thuram (4, két-két gól és gólpassz) az első 4 meccsükön a Serie A-ban. A francia legutóbbi két bajnokiján egyaránt eredményes volt és egyszer volt csak háromnál több egymás utáni meccsen gólszerző az öt európai topligában: négyszer 2022 októberében a Borussia Mönchengladbach színeiben.

ATALANTA–CAGLIARI

Egyetlen döntetlen sem született az Atalanta és a Cagliari legutóbbi 16 bajnokiján (9l, 7 szárd győzelem), a legutóbbi remiig (1–1) 2013-ig kell visszalapozni az eredménykrónikákban.  + Egyetlen csapat sem ért el tönnn góltz a 16-poson kívól az európai öt topligában az elmúlt öt éveben az Atalantánál (55), ugyanannyit is csak egy, a Manchester City. + Egyetlen játékos sem hajtott végre több sikeres szerelést (17) a Serie A-ban az idényben Roberto Gagliardininál (Monza), őt  az Atalanta két játékosa, Éderson (16) és Scalvini (14) követi a sorban.

UDINESE–FIORENTINA

Az Udinese legutóbbi öt bajnokijukból hármat is megnyert a Fiorentina ellen, ez éppen annyi, mint amennyit az azt megelőző 18  Serie A-meccsen elért a violák ellen (4 d., 11 v.). + A Fiorentina 7 pontot gyűjtött az idényben, győzelemmel elérheti a 10-et, annál többet a hárompontos győzelmi érában (1994 óta) csak két ízben szerzett (12-t, 2015–16-ban és 1998–99-ben). + Nyolc különböző játékos (Pérez, Success, Lovric, Pereyra, Massina, Zegelaar, Nesztorovszki és Szamardzsics) szerezte az Udinese 8 legutóbbi ligagólját, közülük csak a legutóbbi, a szerb támadó  talált be ebben az idényben a kapuba.

BOLOGNA–NAPOLI

A Bologna ellen érte el legtöbb élvonalbeli gólját a Napoli (194-et 128 meccsen) – a Napoli 49 győzelmet ért el ezeken, a Bologna 41-et, 38 döntetlen mellett. + A Bologna veretlen marad 9 legutóbbi hazai meccséből 8-szor (3 gy., 5 d.), ezt megelőzően 2–1-re győzött a Cagliari ellen, két egymást követő hazai meccsen először nyerhet 2022 novembere óta, akkor hárommeccses sorozatot ért el. + Victor Osimhen 5 gólt szerzett a Bologna ellen, csak a Sassuolo ellen ért el többet (6); viszont eredménytelen a legutóbbi két mérkőzésén, ennél hosszabb, három mérkőzéses gólcsendje ezt megelőzően idén áprilisban volt. 

TORINO–ROMA

A Roma 68-at megnyert 156 Torino elleni bajnokijából (41 d., 47 v.), ez több mint bármelyik más csapat ellen a Serie A-ban. Ugyanakkor a Toro éppen a Roma ellen szerezte legtöbb gólját a bajnokságban, 193-at.+ A farkasok egyet nyertek csak meg 10 legutóbbi idegenbeli bajnokijukból (3d., 5 v.), éppen a Torino ellen áprilisban (1–0-ra Paulo Dybala góljával). + Romelu Lukaku 7 gólban volt közvetlen részes a Torino ellen (4 gól, 3 assziszt), több találatban csak a Genoa ellen (8) volt része, átlagban tehát 51 percenként működött közee egy-egy találatban a Toro ellen.

SERIE A, 5. forduló. Sport2 12:15 Empoli FC–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:45  Atalanta BC–US Cagliari (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport2 23:00)  Udinese Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 17:45  FC Bologna–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)­; Sport2 20:30 Torino FC–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)­