Hogy áll a dartselit Óceániával? • SportTV

Hogy áll a dartselit Óceániával?

2023. 08. 03. 21:34    
Olvasási idő: 2 perc

A dartsport „vándorcirkusza” a World Series of Darts sorozat, amelyet már tíz éve hívtak életre. A cél a játék és a profi szervezet (PDC) további népszerűsítése volt, ezt azóta kiválóan teljesíti a széria. Már a harmadik évben ellátogatott a Series Új-Zélandra, három esztendő után megmaradt a szigetországban, de átköltözött Hamiltonba, s most már harmadszor rendezik meg a helyi Globox Arenában.

A címvédő Gerwyn Price (balra) összesen negyedik World Series-tornagyőzelmére hajt Hamiltonban. Nehéz dolga lesz, már az első körben a térség "királyával", a tavalyi csapatvilágbajnok Simon Whitlockon kellene túljutnia (Fotó: PDC)

A WSD kétnapos tornáinak rendszere már esztendők óta állandó. Az első napon a „PDC-válogatott”, azaz a nyolc sztár helyi illetőségű versenyzőkkel – itt aktuálisan hat úl-zélandival és két ausztrállal – mérkőzik. Csak a legutóbbi két hamiltoni versenyt figyelembe véve  2019-ben és 2022-ben is (a két köztes évben a szériát „elvitte” a Covid, csak egy, illetve két versenyt tudtak megrendezni) 7–1-re „nyert” a PDC Team, az egy-egy vereséget Simon Whitlock, illetve Fallon Sherrock szenvedte el. (A torna a második napon klasszikus kieséses rendszerben folytatódik tovább.)
Whitlock az idén is főszereplő lehet, a ausztrálok csapatvilágbajnoka pénteken az első körben a címvédő Gerwyn Price-szal meccsel.
Price több klasszistársával együtt korán kiszállt a World Matchplay-en Blackpoolban, most eltökélt, hogy visszatér a győzelem útjára. Tizenkét hónapja remekelt Hamiltonban, de most a térség dartskirálya, Whitlock lesz az ellenfele
A WMP-győztes Nathan Aspinall a fiatal új-zélandi Kaydon Milne-nal meccsel, aki tavaly egyedüli „hazai” győztesként legyőzte Fallon Sharrockot, s még augusztusban fellép a ifjúsági vb-n is. A világbajnok Michael Smith az óceániai térség bajnoka, a DartPlayers Australia-győztes Darren Panhall-lal mérkőzik meg. a tavalyi versenyt kihagyó Peter Wright pedig újonccal, az új-zélandi Johnny Tatával játszik. A három évvel ezelőttihez hasonlóan most is került „helyi klasszis” a PDC-csapatba is, Johnny Clayton kései visszalépése miatt a tavalyi csapatvilágbajnok ausztrál  Damon Heta az új-zélandi Darren Herewinivel meccsel, akinek már volt World Series-fellépése hat esztendeje az Auckland Mastersen.  Rob Cross is nyert már WSD-viadalt Óceániában, a 2019-es Brisbane Masters bajnoka (és persze nem mellesleg 2018 világbajnoka) a tapasztalt, szintén hazai Warren Parry társaságában lép a nagyszínpadra. S hogy a PDC-különítménynek is legyen újonca, a holland Danny Noppert (aki persze ellenfél már volt a Dutch Mastersen) a helyiek éljátékosa Ben Robb ellen lép fel., míg a másik nem brit anyanyelvű sztár, a belga Dimitri Van den Bergh a tapasztalt új-zélandi Haupai Puha ellenfeleként kezdi meg a 2023. évi New Zealand Darts Masterst.

Az összdíj szokás szerint 60 ezer font, a győztes 20-at kap, de minden fellépőnek jár arányosan valamennyi, az első forduló nyolc vesztesének fejenként 1250. Az első forduló és a negyeddöntő mérkőzéseit 6, az elődöntőt 7, a finálét 8 nyert legig játsszák.

AZ ELSŐ FORDULÓ PROGRAMJA

WORLD SERIES OF DARTS, 5. állomás, New Zealand Darts Masters, Hamilton, Globox Arena.  Sport1 9:00 a nyolcaddöntő (1. forduló) mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)