Fiorentina: irány az élcsoport! • SportTV

Fiorentina: irány az élcsoport!

2023. 10. 02. 09:31    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőre három mérkőzés maradt a Serie A 6. fordulójából. Mindhármat élőben közvetítjük, kettőt a Sport2-n, egyet AMC Mikro alkalmazásunkon. A nap legmagasabban rangsorolt, azaz legjobban álló csapata a Fiorentina, a Fradi Ekl-ellenfele este a táblázat utolsóját, a Cagliarit fogadja.

Nico González. az argentin fejeskirály. A lilák tifosói remélik, hétfőn este is bebólint egyet, vagy akár kettőt is... (Fotó Getty Images)

Elsőnek a Sassuolo–Monza mérkőzés kerül a képernyőre. A hazaiak nyögvenyelős szezonja váratlan pozitív fordulatot vett az 5. játéknaptól: előbb a rekordbajnok Juvét otthon, majd a veretlen listavezető Intert idegenben sikerült legyőzniük, ezzel a táblázat 8. helyére rakétáztak előre. A vendég lombardoknak is van már 6 pontjuk, ők is azonos típusú eredményt értek el az utolsó két játéknapon: döntetlent – előbb Rómában a Lazióval, majd gól nélkülit otthon a Bolognával.
A Sassuolo hosszabb ideig kénytelen nélkülözni Augusto Alvárezt keresztszalag-szakadás miatt. A talizmán Berardi mindkét nagycsapat elleni győztes meccsen betalált, Milánóban övé volt a győztes gólt, ha őrzi formáját, nagy bajokat tud okorni a Monza-védelemnek, amelynek tengelyébe visszatérhet Pablo Mari. A lombardoknak is van ACL-sérültjük, náluk Caprari bevethetetlen az új évig, valamint Carboni és Bettella is kihagyni kénytelen az emiliai kirándulást.

A Torino és a Verona a 13., illetve a 14. helyről várja a meccset, ha lesz győztese a döntetlen szagú meccsnek, az a 7-9. helyek egyikére rukkolhat elő. A hazaiakat támogatja a históriai statisztika, nem vesztettek 8 meccs óta a Hellas ellen, ugyanakkor a sárga-kékek a hat legutóbbi fellépés egyikét sem tudták megnyerni a Stadio Grande Torinóban. Aki esetleg a Sassuolo-meccset részesíti előnyben, este 11-től a Sport2-n ismétlésben megnézheti a találkozót.

Este a Fiorentina ugyanúgy a Franchiban fogad ellenfelet, mint három nap múlva, csakhogy még nem a magyar listavezető, hanem az olasz tabella sereghajtója, az idén ismét feljutó, de az élvonalban eddig nyeretlen Cagliari lesz az ellenfele. A meccs „országos egyes”, azaz a „hazai”, a violák győzelmére 1.50-szeres, a szárdokéra 6.75-szoros oddsot adnak a bukik, az iksz 4.20 körüli összeget fizet. A hazaiaktól Dodo keresztszalag-szakadás miatt hónapokra kidőlt. Yerry Mina, Biraghi, Pierozzi és Castrovilli visszatérését október későbbi időszakára ígérik a doktorok, hétfőn még egyikük sem játszhat.
Ranierinek is vannak csak e hónap közepén-végén hadra fogható játékosai, mint Jankto, Lapadula, Rog és Pereiro. A mester aligha változtat 3-5-2-es alapfelállásán, minimális személyi változások várhatók. Nagy valószínűséggel kezd viszont a nagy ígéret, Zito Luvumbo, a 22 esztendős angolai csatár első hat Serie A-meccsén két gólt is szerzett. Alighanem ő lesz a tapasztalt Petagna társa, őaki  viszont 28 esztendősen már 48 gólt szorgoskodott össze 225 meccsen az élvonalban az Atalanta, a SPAL, a Napoli és a Monza színeiben. A szárd szurkolók reménykednek benne, hogy előbb-utóbb Cagliari-mezben is betalál a kapuba – talán éppen a Franchiban…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 10. 2.)

SASSUOLO–MONZA

A Monza hármat megnyert legutóbbi öt idegenbeli meccséből a Sassuolo ellen 2000 óta a Serie A-ban (1 gy.), a Serie C-ben (1 d., 1 v.) és a Serie C3-ben (2 gy.). + A Sassuolo legutóbbi 4 hazai Serie A-meccséből hármat megnyert, 7 gólt elérve (4–2 a Juventus, 3–1 a Verona ellen), ez annyi, amennyit a megelőző hét meccsen összesen sikerrel zárt a Mapei Stadionban. + A monzai Matteo Pessina a Sassuolo ellen több gólt ért el, mint bármelyik más Serie A-csapat ellen: hármat. Betalált a két csapat legutóbbi, 2–1-es győztes meccsen is a fekete-zöldek ellen.

TORINO–VERONA

A Torino egyetlenegyet vesztett el a legutóbbi 13 meccséből a Verona ellen (4 gy., 8 d.)., az utolsó négyből háromszor legyőzve a sárga-kékeket. + A tavalyi idény kezdete óta a Verona a legtöbb mérkőzést vesztette el a ligában (13) élvonalbeli csapatokkal szemben. + Riccardo Saponara több meccset nyert a Torino, mint bármely más Serie A-klub ellen (7-et a 14-ből). A Verona játékosa öt gólban volt közvetlen részes a bikák ellen a bajnokságban (2 gól, 3 assziszt), csak a Sassuolo (8) és a Milan ellen  (6) volt több találat részese.

FIORENTINA–CAGLIARI

A Fiorentina veretlen legutóbbi öt meccsén a Cagliari ellen (2 gy., 3 d.), csak egy gólt kapva ezeken, a legutóbbi 1–1-es mérkőzésen 2022 januárjában. + A Cagliari négyet elvesztett legutóbbi hat mérkőzéséből ebben az idényben (2 d.). Csak három alkalommal fordult elő a hárompontos győzelmi érában (1994 óta), hogy többször kapott volna ki első 7 bajnokiján (ötször, 1996–97-ben, 2008–09-ben és 2017–18-ban). + Nicolás González 4 gólt fejelt a Serie A-ban a 2023-as naptári évben, ennél többet senki sem ért el ily módon (ugyanannyit Victor Osimhen és Olibier Giroud).

SERIE A, 7. forduló. Sport2 17:30 Nyerő SzériA (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 18:30 Sassuolo Calcio–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport 2 18:30 Torino FC–Hellas Verona (kommentátor: Engyel István); Sport2  20:45 ACF Fiorentina–US Cagliari (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)