Összejön a nagy négyes a bajnokság egyötödére? • SportTV

Összejön a nagy négyes a bajnokság egyötödére?

2023. 10. 08. 07:29    
Olvasási idő: 4 perc

Vasárnap estére túlhaladja a mezőny a 2023–24-es Serie A-idény egyötödét. Kezd kialakulni az a sorrend, amely lényegében meghatározza a későbbiek kiindulási pontját. Már a kezdés előtt a szakemberek többsége az elmúlt négy év bajnokát, a Juventust, az Intert, a Milant és a Napolit várta az első négy „BL-helyre”, hogy aztán ők küzdjenek meg a scudettóért. Nos, a 8. kör záró napja előtt Milan–Inter–Juve a sorrend és a fordulózáró rangadón Firenzében derül ki, hogy a címvédő Napoli vagy házigazdája csatlakozik negyedikként az élbolyhoz, amelyre minimális esélye még a fővárosban fellépő Atalantának is van.

Victor Osimhen és Hvicsa Kvarachelia jó formája nélkül nem nyerhet a bajnok Napoli a Stadio Diego Armando Maradonában (Fotó: Getty Images)

A Monza második évében is a sima bennmaradásra hajt, a Salernitanának is ez a célja, csak sokkal  gyengébbek ehhez a hét játéknapon megszerzett alapjai. Ellentétes élményekből jönnek: a lombardok a múlt héten bravúrgyőzelmet arattak Sassuolóban, a déliek otthon kaptak nagy ruhát az Intertől, igaz, a 62. percig tartották magukat, de akkor „beindult” Lautaro.
Armando Izzo még mindig nem gyógyult meg, így Raffaele Palladino mesternek magától értetődő, hogy a Sassuolóban győztes védőhármasát megtartsa, de a középpályán alkalmasint változtatnia kell. Pessina hajlítóizom-problémái miatt kimaradhat, José Machin pedig  Gagliardinivel alkothat erős duót a pálya közepén. Caprarit műteni kell, Barcelonában operálják, helyettesítésére Papu Gómezt szerződtették, aki hétfőn már beszállt 15 percre a kispadról, s könnyen meglehet, hogy kora délután már a kezdőben is helyet kap.
A salernóiak nagyon hiányolják majd a klubikon Candrevát,  hajlítóizom-sérülése miatt egyik exklubja, az Inter ellen sem szerepelhetett, és most sem kerülhet pályára  Lombardiában. Lassana Coulibaly és Ikwuemesi továbbra sem bevethető, de Paulo Sousa – aki Serie A-s centenáriuma előtt áll edzőként – a három kivételtől eltekintve teljes keretből válogathat, vélhetően a védősoron is változtat. Mazzochi és Maggiore is bekerülhet a hátvédnégyesbe. S bár Inter szupervédelmét nem sikerült legutóbb feltörni, a támadórészlegben megmarad a Fiorentinából érkezett Cabral és az elmúlt idény házi gólkirálya, Boulaye Dia is.

A nap egyik rangadója a Lazio–Atalanta összecsapás lesz. A római sasok idénybeli teljesítménye alapján túlzónak tűnhet a meccs efféle minősítése, de mindenki tudja, a legutóbbi ezüstérmes sokkal jobb annál, minthogy a táblázat alsó felében sínylődjön. Ráadásul Sarri legénysége a csapnivaló rajt után már megmutatta már egyszer, hogy nem elveszett társaság, a bajnok Napolit leckézette meg a Stadio Maradonában. Márpedig aki arra képes volt, az Olimpicóban csakis győzelemre játzhat, bárki is az aktuális rivális. Kötelezi erre a párosítás közelmúltja is – az elmúlt négy meccsen veretlen maradt az együttes a bergamóiak ellen. Az önbizalmat erősítheti a BL-csata is Glasgow-ban, amelyen hátrányból sikerült elhozni mind a három pontot a Celtic Parkból. Kezd a csapat ráállni a kettős terhelésre, ráadásul a már megszerzett  4 BL-pont adhat némi biztonságot is, és engedi Sarrinak, hogy jobban rámenjen a Serie A-ban javításra is.
Az Atalanta jobban áll vendéglátójánál, ráadásul ugyanúgy nehéz ellenfelet vert meg csütörtökön az Európa-ligában, mint vendéglátója, a portugál Sportingot leckéztette meg saját stadionjában, magabiztosan játszva. Az SCP csak kései 11-essel tudott szépíteni, azután, hogy az ABC már az első félidő végén kétgólos előnyt harcolt ki. A két kispadon a Serie A edzői karának legtapasztaltabbjai közük két maestro ül. Különböző csapatok élén 19-szer mérkőztek meg egymással. a mérleg roppant szoros: 6-szor Maurizio Sarri együttese nyert, ötször Pierluigi Giampieróé, 9 döntetlen mellett. Azaz nagy kérdés, a két vén róka közül melyik tud túljárni a másik eszén. Vendéggyőzelem esetén a lombardok ideiglenesen előre léphetnek a 4. helyre, persze a bajnok este visszaelőzheti őket egy firenzei győzelemmel. Ha hazai diadallal zárul a délutáni kis rangadó, a Lazio akár megelőzheti a Sassuolót is a 9. helyen.

A Frosinone–Verona mérkőzésen az újonc és a nehezen bent maradó együttes csatázik. Előbbi mutatott eddig egyenletesebb formát, a Hellas kiválóan kezdett, de az utóbbi meccseken folyamatosan esik vissza. Mindkét együttes jóhiányzólistája tetemes, a hazaiak Gelli, Lirola, Harraui, Kaio Jorge, Romagnoli, Garritano és Kaladzs szolgálataira sem számíthatnak, a Veronában Hier, Doig, Braaf, Mboulé, Amione, Cabal és Dawidowicz sem léphet pályára. A vendégeknél így szinte biztosan pályára kerül Tomás Suslov is, az iglói születésű 21éves szlovák támadónak ez lehet a második bevetése kezdőként, eddig csak a Torino ellen volt a pályán az első sípszó megszólalásakor.

José Mourinho és Claudio Ramieri ismét egymás ellen meccsel, immáron tizenegyedszer (Fotó: Getty Images)

A Cagliari–Roma meccs főszerplúi közül kiemelkedik a két edző, Claudio Ranieri és José Mourinho. A Special One angliai közös edzőiidőszakukban többször beszólt olasz pályatársának, akinél sokkal eredményesebb volt. Ám később nagyiőóot fordult a kocka. Mout elküldték korábbi angliai sikerklubjából, a Chelsea-ből, Ranieri viszont az évszázad futballmeglepetéseinek egyik legnagyobbját szerezte a Leicesterrel elért Premier League-bajnoki  címével. Kettejük egymás elleni mérlege még mindig a nagy José javára billan (6–2–2), de Ranieri 2010 májusában már a Roma élén legyőzte a néhány héten belül az Interrel a treble-t (BL-, scudetto- és Coppa Italia-nyerés) beteljesítő edzőzsenit. Mounak most is kötelező a győzelem, ha az év végéig nem csatlakozik csapata a középmezőny elejéhez, Friedkin lehet a második klubvezér Abramovics után, aki idény közben ajtót mutat a portugál maestrónak.

Este a Fradi után három nappal a bajnoki címvédő lép fel az Artemio Franchi Stadionban, azaz a Napoli–Fiorentina rangadóval zárul a Serie A nyolcadik fordulója. A csata győztese a harmadik, illetve a negyedik hely valamelyikére törhet előre a három ponttal, a Partenopeinek elég a virtuális dobogóhoz bármilyen kicsiny siker is, a hazaiaknak háromgólos diadal kellene ahhoz. A nápolyiak kupaszereplése a lilákkal szemben pont nélkül zárult, a Maradonából a 14-szeres BEK-/BL-győztes Real Madrid győzelemmel tudott távozni. Sajtóforrások szerint Rudi García a BL-meccshez nagyon hasonló kezdőt küld a pályára Firenzében is. Juan Jesus sérülés miatt továbbra sem szerepelhet, így a szintén brazil Natan a hétközi „gólkirály” Östigarddal alkotja a középső védelmi kettőst. Amir Rrahmani, ha teljesen felépül combsérüléséből, bekerülhet a meccskeretbe. Matteo Politano játszhat ismét a csatártrió jobb oldalán, Osimhen és Kvarachelia, a két klasszis támadó társaságában. Az olasz szélső ebben a bajnokságban már három gólt jegyez, korábban pedig már négy alkalommal is betalált a Fiorentina kapujába.
A violák kapujában továbbra is Terracciano állhat, aki a csütörtöki Ekl-meccsre eredetileg a cserepadra volt nevezve, de a bemelegítés során meghúzódó Oliver Christensen helyett mégis ő védett. A hosszabb ideje távol lévő Dodo és Castrovilli most sem játszhat, míg Yerry Mina visszatérését a hónap végére valószínűsítik. A csapatkapitány Biraghi sem szerepelhet kisebb bokasérülés miatt, helyettese Fabiano Parisi lesz a balhátvéd posztján. Dodo folyamatos távollétében Kayode lesz most is a jobbhátvéd, a középpályán játszó Bonaventura viselheti a kapitányi karszalagot. Neki a kedvenc ellenfele a Napoli, de csak korábbi klubjaiban szerzett ellene öt gólt is, a violákéban még nem.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A. ’23. 10. 8.)

MONZA–SALERNITANA

A Salernitana még sosem győzte le a Monzát idegenben az A- vagy a B-osztályban (3 d., 7 v.). Csak a Cagliari (12) és a Treviso (11) ellen játszott több meccset vendégként a két osztályban győzelem nélkül. + A Monza veretlen legutóbbi négy bajnokiján (1 gy., 3 d.), közben kétszer gólt sem kapott (a Bologna és a Sassuolo ellen). Három egymást követő kapott gól nélküli meccse egyetlenegyszer volt, 2022 szeptemberében és októberében, amikor Raffaele Palladino volt az edzője. + A következő mérkőzés lesz Paulo Sousa 100. meccse edzőként a Serie A-ban. 1994 óta ő az ötödik külföldi edző, aki eléri ezt a mérköldkövet,  Szinisa Mihajlovics, Ivan Juric, José Mourinho és Rudi Garcia után.

LAZIO–ATALANTA

Az Atalanta 37 Serie A-mérkőzést nyert meg a Lazio ellen, a fekete-kék csapat csak a Bologna ellen győzött többször (38) bajnokin, ugyanakkor azon csapatok közül, amelyekkel legalább 50-szer játszott, a fehér-égszínkékek ellen a legkisebb a vereségi aránya (31/110 = 28%). + A Lazio a Cagliari mellett a másik csapat, amely az egyik félidőben sem szerzett gólt az utolsó 15 percekben ebben az idényben. + Luis Alberto (226) és Teun Koopmeiners (141) hajtotta végre a legtöbb sikeres passzt az egész Serie A-ban ez első fordulótól kezdve, az öt európai topbajnokságból csak Asraf Hakimi (237) teljesített ennél többet ebben a kategóriában.

FROSINONE–VERONA

A Frosinone 4-szer nyert, egyszer ikszelt és csupán egyszer kapott ki a Hellastól 6 első és másodosztályú mérkőzésükön. + A Verona 33-szor nem tudott győzni 34 legutóbbi Lazio tartománybeli ellenfele (Lazio, AS Roma, Frosinone) ellen idegenben (8 d., 25 v.). Az egyetlen kivétel a Lazio elleni 2–1  2020. december 12-én. + A Frisonone ellen a legjobb  Darko Lazovics perc/gólpassz aránya az élvonalban (azon csapatok közül, amelyekkel legalább 3 meccset játszott), 116 percenként adott egy sikeres gólpasszt (összesen kettőt a legutóbbi 3 találkozón). Ugyanakkor ebben az idényben csak egy gólpasszt jegyez a szerb futballista.

CAGLIARI–ROMA

A 2013. november 25-i 0–0 óta a rómaiak mind a 15 Serie A-meccsükön szereztek gólt a szárdok ellen, csak a Lecce (20) és  Venezia (19) ellen van hosszabb hasonló sorozatuk, összesen 30 gólt értek el, amely pontosan 2-es meccsenkénti átlagnak felel meg. + A Cagliari az egyetlen csapat az öt európai topligában, amely a mérkőzések első fél órájábn egyetlen gólt sem ért el az idényben. + Romelu Lukaku három gólt szerzett a Romában első 5 mérkőzésén, azon játékosok közül, akik a hárompontos győzelmi érában  (1994 óta) bemutatkoztak sárga-vörösben csak Gabriel Batistuta (8), Daniel Osvaldo (4) és Stephan El Shaarawy (5) talált többször a kapuba első hat találkozóján.

NAPOLI–FIORENTINA

A Fiorentina csak egyet nyert meg a Napoli elleni legutóbbi hat mérkőzéséből (1 d., 4 v.), 3–2-re 2022. április 10-án, Nico González, Ikoné és Cabral góljával. + Az Udinese elleni 4–1  és a Lecce elleni 4–0  után hármas sorozatban egymás után érhet el háromnál több gólt bajnokin a Napoli, harmadszor története során 1958 októbere és 2017 májusa után. +  Giacomo Bonaventura 5 gólt szerzett eddig a Napoli ellen – egyetlen csapat kapujába sem talált be többször, de egyet sem a Fiorentina mezében ért el (1 Atalanta, 4 Fiorentina).

SERIE A, 8. forduló. Sport2 12:15  AC Monza–UC Salernitana 1909 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: László Csaba); Sport2 14:45  SS Lazio–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: László Csaba);  AMC Mikro 15:00 (felv. Sport2 23:00)  Frosinone Calcio–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp László). Sport2 18:00 US Cagliari–AS Roma (kommentátor: Szaniszló Csaba);  Sport2 20:30 SSC Napoli–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)