De Rossi edzői premierje az Olimpicóban • SportTV

De Rossi edzői premierje az Olimpicóban

2024. 01. 20. 09:54    
Olvasási idő: 2 perc

A Szuperkupa miatt összevissza programú 21. fordulóból csupán két mérkőzés jut szombatra. Mindkettőn a hazai együttes európai vágyakat táplál – kevésbé vagy jobban megalapozottat – , vendége pedig vagy kiesési helyen áll, vagy annak közeléből menekül. A Roma találkozóját a Sport1-en, a Milanét az AMC Mikrón követhetik élőben, utóbbinak persze lesz ismétlése is éjféltől ugyancsak az S1-en.

Az újdonsült edző és egyik legnagyobb ásza: Daniele De Rossi és Paolo Dybala egyaránt világbajnok, előbbi 2006-ban, utóbbi tavaleylőtt lett aranyérmes. Most edző-játékos relációban dolgozhatnak együtt az AS Romáért (Fotó: Getty Images)

A Roma az utóbbi időbeli eredményeire aligha lehet büszke, legutóbbi öt tétmeccséből csupán egyet tudott megnyerni, a másodosztályú Cremonese elleni kupanyolcaddöntőt, emellett 2-2 remi és vereség volt a mérlege. Igaz, a kudarcokat a Juvétól és a Milantól szenvedte el, de éppen volt a fő „vádpont” Mourinho ellen ellen, hogy nemcsak a közvetlen élmezőny, hanem az egész felsőház, azaz a top 10 csapatai ellen messze alulteljesít. De a kicsiket még többnyire legyőzte, ezért nincs még reménytelenül lemaradva (mindössze 4 pont a hátránya a városi rivális, konferencialigás helyen álló Laziótól), így a kedden hivatalba lépő Daniele De Rossi új lendületet adva a csapatnak elcsíphet még egy európai kupahelyet a sárga-pirosakkal. A vendég Veronának ettől az új lendülettől van félni valója, ha veszít, közvetlen riválisai növelhetik most csupán egy, illetve kétpontos előnyüket előtte.
A sajtóhírek eltérőek arról, De Rossi azonnali változtatásba fog, vagy megtartja Mou háromvédős hadrendjét, de az bizonyosnak tűnik, hogy ha Dybala átmegy a fittségi teszten, kezdeni fog szombaton este.  A világbajnok izomsérülés miatt hagyta ki a múlt heti Milan elleni rangadót, de most ott lehet a csapatban, hogy támogassa a Belotti, Lukaku támadóduót. Abraham, Smalling és Renato Sanches továbbra is bevethetetlen, Mancini és Cristante el van tiltva a Lazio elleni piros lapjuk miatt. Ndicka a házigazdák csapatában játszik az elefántcsontparti Afrika-kupán.
Veronában Ngonge és Doig távozóban, a klub anyagi gondjai folyamatosak és több három játékos, Lazovics, Duda és Coppola is eltiltását tölti. Baroni mester a védelemben Dawidowiczot és Amionét veti be a hiányzók pótlására. Ngonge hiányában Mboula és Saponara kerülhet a csapatba, elsősorban Djuric kiszolgálása feladatkörrel.

Az Udinese–Milan csata nyilvánvaló esélyese a vendégcsapat, amely kiváló formában van. A december közepe óta lejátszott 7 tétmeccsből ötször győzött, egyszer ikszelt, csak a kupanegyeddöntőben a San Siróban az Atalantától elszenvedett 2–2-es vereség csúfítja az eredménysort. Pedig továbbra is „veretes” az állandó hiányzó névsora, Pioli folyamatosan nem számíthat Thiaw, Kalulu, Tomori és Pobega játékára, Chukwueze és Bennaszer pedig hazáját képviseli az afrikai kontinensbajnokságon. könnyen lehet, hogy a tar mester semmit sem változtat a Roma ellen győztes csapat kezdő tizenegyén.
A hazaiak csupán egy ponttal állnak a legjobb kieső helyen tartózkodó Verona előtt, nekik is nagyon kellene az egy vagy még inkább a három pont. Az ő hiányzónévsoruk sem rövidebb: Ebosse, Deulofeu, Semedo, Zemura és Bijol sem játszhat, Payero szereplése felettébb kétséges. Játszhat viszont a középpályássorban Roberto Pereyra, aki a csapat Milan elleni legutóbbi négy gólja mindegyikében szerepet vállalt, góllövőként vagy gólpasszt adóként, beleértve az őszi mérkőzést eldöntő sikeres büntetőrúgást is. (Az elmúlt 20 évben egyetlen játékos játszott követlen szerepelt öt egymást követő meccsen gólban a Milan ellen: Antonio Di Natale 2008 és 2011 között, szintén az Udinese színeiben.)

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 1. 20.)

ROMA–VERONA

A két együttes legutóbbi 7 Serie A-meccsének mérlege kiegyenlített: 3-3 alkalommal nyertek (beleértve a Scaglieri legutóbbi 3–0-s győzelmét 2020. szeptember 19-én) és egyszer remiztek. + A Hellas cserejátékosai 7 gólt szereztek az idényben, ennél több gólja (8-8) csak a Romának és az Internek „érkezett” a cserepadról. + Milan Djuric 19 mérkőzésen 5 gólt szerzett augusztus óta, beállítva eddigi teljes idényes rekordját (5 gól 33 meccsen 2021–22-ben). A bosnyák csatár nyerte meg a Serie A-ban a legtöbb légicsatát (129) az öt európai topligában.

UDINESE–MILAN

A Meazza Stadionban aratott 2023. november 4-i 1–0-s győzelme után elképzelhető, hogy oda-vissza megveri az Udinese a Milant, mindössze másodszor 2019–17 óta. + Stefano Pioli 165 mérkőzéséből 99-et nyert meg, mindössze négy Milan-edző lépte túl eddig a százas határt: Carlo Ancelotti, Nereo Rocco, Fabio Capello és Nils Liedholm. Közülük Ancelotti érte el leghamarabb a 100. sikert, a 165. meccsen. + Amióta Olaszországba érkezett, Théo Hernández szerezte a legtöbb gólt a Serie A védőjátékosai közül (25). A Milan-védők közül csak Paolo Maldini (29) és Aldo Maldera (27) volt eredményesebb az élvonalbeli meccseken.

SERIE A, 21. forduló. Sport1 17:45 AS Roma–Hellas Verona (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 20:45 (felv. Sport1 0:00) Udinese Calco–AC Milan (kommentátor: Fülöp László)