Európára hajtók hazai szombatja • SportTV

Európára hajtók hazai szombatja

2024. 01. 27. 12:06    
Olvasási idő: 3 perc

A Serie A 22. fordulójában három mérkőzést rendeznek, mi mindhármat élőben közvetítjük. A három találkozó közös nevezője, hogy valamennyin az ősztől európai kupaszereplésre idényt tartó csapat fogadja ellenfelét, az estin a vendég is joggal táplálhat nemzetközi reményeket

Massimiliano Allegri lehet az olasz futball első "ezredese" – az általa vezetett csapatok elért pontszáma alapján (Fotó: Getty Images)

Délután a hosszú Gasperini-éra többedik felvirágzását élő Atalanta és már effektív kiesőhelyen senyvedő Veronánál csak egy ponttal jobban álló Udinese összecsapásával kezdjük a Serie A-napot. A bergamóiaknak nem az előnye, a hátránya egypontnyi, csak éppen a BL-t ígérő 4. helyet birtokló Fiorentina mögött. Érdekes kontraszt, hogy a házigazda negyedmagával a legkevesebb remit játszó (3) együttes, a vendégek ennek négyszeresével!), 12-vel messze a legtöbb ikszet érte el a mezőnyből. Amúgy éppen a döntetlen lenne az az eredmény, amellyel mindketten elégedetlenek lennének: az Atalanta ugyan megelőzné jobb gólkülönbségével a violákat, de nem tudna még ideiglenes pontelőnybe sem kerülni, a friuliak pedig nem tudnának jobban elrugaszkodni a kiesőjelöltektől.
A hazaiaktól Lookman még mindig az Afrika-kupán van, Hateboer és Rafael Tolói pedig izomsérülés miatt nem szerepelhet. Annak ellenére, hogy november 4. óta nem szerzett gólt, Scamaccának kell centerként az élen harcolnia, főként a belga De Ketelaere és a holland Koopmeiners támogatásával.
A bokasérüléséből csak nagyon nehezen gyógyuló Bijol csak februárban, a keresztszalaggal műtött Ebosse és Deulofeu csak az idény utolsó heteiben térhet vissza a pályára. Az Udinese támadásainak hatékonysága elsősorban Lazar Szamardzsicson múlik, még akkor is, ha Lucca (6 gól) és Roberto Pereyra (3) is fontos szerepet játszik a friuliak támadásaiban.

A Juventus–Empolira is érvényes ez első meccs alaptétele: a hazai együttes a topfavorit, a vendéget pedig a kiesés réme hajtja előre, ráadásul a toszkánok már effektív „B-ligás” helyen állnak. Ugyanakkor Allegri csapata listavezetőként kezdheti a mérkőzést, s ha nyer, minimum addig az is marad, amíg az Inter be nem pótolja a Szuperkupa miatt az Atalanta ellen elhalasztott mérkőzését, amelynek még nincs új időpontja.
A Juve mestere különleges mérföldkő előtt áll: ha nyer a csapa, ő lesz a Derie A 1929–30 óta íródó históriájában az első edző, aki eléri az 1000 pontos határt: Jelenleg 997 pontnál tart, de szinte bizonyosan ő lesz az első, aki eléri a bűvös számot, mert az őt követé, és múlt héten megelőzött 996 pontos Luciano Spalletti jelenleg az squadra azzurra szövetségi kapitánya, s vélhetőleg júliusig, az Eb végéig nem ül le élvonalbeli csapat kispadjára.
A Juvéban a hét elején Lille-ből szerződtetett Tiago Djalo még nem lép pályára, Allegrinek a stabilitást kell szem, előtt tartania. Chiesát ismét izomproblémája akadályozza meg a pályára lépésben, Moise Kean pedig már csak napokra, esetleg órákra van attól, hogy kölcsönben Madridba, az Atléticóhoz távozzon. Adrien Rabiot újra kimarad, lehetőséget adva Mirettinek a középpálya centrumában szereplésre.
Vlahovics (5 gól) mellett Zurkowski (4) a liga legeredményesebbje az új esztendőben, értelemszerűen a lengyel fix kezdő a győztesen rajtoló „tűzoltó” mester, Davide Nicola meccslistáján. A veterán csatár Caputo (boka) és Destro (izom)  eleve a meccskeretben sem szerepelhet, további sérültek, Pezzella (boka), Bastoni (comb) és Ebuehi (ugyancsak comb) szintén bevethetetlen. A Lazióból kölcsön Toscanában játszó Cancellieri viszont visszatérhet büntetése letöltése után, a kiváló középhátvéd, Luperto pedig tovább növelheti sikeres blokkjai számát (22), amellyel most is csúcstartó a ligában.

Az esti Milan–Bologna összecsapás a nap mérkőzése. A vendégeknek volt egy szédületes veretlenségi sorozata az idényben, de a legutóbbi három fordulóban alsóházbeli ellenfelekkel szemben elvesztegetett 8 pont (Udinese 0–3, Genoa 1–1, Cagliari 1–3) egészen a 6. hlyre vetette vissza Thiago Motta csapatát, igaz, hogy olyan szoros az élcsoport vége és a középmezőny eleje, hiogy így is csupán két ponttal van elmaradva a 4. (BL-helyes) Fiorentinától. A Milan ugyan rendületlenül nyer, mivel azonban a Juve és az Inter is ezt teszi, nem tud faragni 9 pontos hátrányából.
A rossoneriből a védőtrió, Thiaw, Tomori és Kalulu továbbra is sérült, így a védőnégyesben ismét helyet kap Gabbia és Kjaer, azaz ez az egység változatlan marad a múlt heti udineihez képest. Bennaszer ugyan már vissatért az Afrika-kupáról (Algéria a vártnál gyengébben szerepelve hamar kiesett), Pioli mégis aligha változtat az Adli, Reinders középső középpályás duóján. Alighanem Giroud kezd centerben, noha Okafor és Jovics is bevetésre készen áll, a svájci és a szerb perc/gól aránya a legjobb a Milan legutóbbi három évtizedében. Ezalatt Thiago Motta – aki játékosként több Derby della Madonninán diadalmaskodott a Milan fölött – rendelkezésére áll az éppen a Milantól kölcsön vett Saelemaekers, a házi góllistát vezető Zirkzee pedig büntetése letöltése után visszatérhet a kezdőbe. Ugyanakkor most Posch van egy meccsre eltiltva, így alighanem a veterán De Silvestri lesz a jobbhátvéd. Suomaoro és Ndoye – utóbbi győztes gólt szerzett a San Siróban az Inter elleni kupameccsen – sérülés miatt nem játszhat

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 1. 27.)

ATALANTA–UDINESE

Az Atalanta legutóbbi négy hazai meccsét megnyerte, ennál hosszabb ilyen sorozata nem volt  a 2017 januárja és májusa közt eltelt időszak óta (7). + A legutóbbi 11 góljából 9-et a második félidőben kapott az Udinese, ebből 7-et az utolsó negyedórákban; ezen felül a friuliak vesztették a legtöbb pontot a 85. perc után kapott gólok következtében (15). + 2021. szeptember 12-i bemutatkozása óta a legfiatalabb középpályás a Serie A-ban, aki legalább 10 gólt ért el, valamint az egyetlen poszttársai közül, aki legalább 30 sikeres cselt végrehajtott és ugyanennyi helyzetet készített elő.

JUVENTUS–EMPOLI

Ez csupán a 10. évad, amelyben a Juventus 21 forduló alatt elérte az 50 pontos hatért (52 van most), amióta bevezették a hárompontos győzelmet. Ráadásul az előző kilenc mindegyikében (legutóbb 2019–20-ban) az idény végén a bajnoki címet is megszerezte. + Davide Nicola megnyerte első meccsét az Empoli élén a Monza elleni hosszabbításban elért góllal; csak két edző van a klub történetében, aki az első két bajnokiját győztesen vezényelte: Gaetano Salvemini (1986-ban a kékek első két Serie A-mérkőzésén) és Giuseppe Iachini (2018 novemberében).  + Dusan Vlahovics (5) és Szymon Zurkowski (4) szerezte a legtöbb gólt az olasz élvonalban 2024-ben. A szerb csatár duplázott a Sassuolo és a Lecce ellen is, ő lehet az első Juve-játékos a hárompontos győzelmi érában (1994 óta), aki egymás követő három meccsen is egynél több gólt szerez

MILAN–BOLOGNA

Egy kilencmeccses széria után, amelyből csak hármat nyert meg (3 d., 3 v.) a Milan sorozatban megnyerte legutóbbi négy bajnokiját, a három ezt megelőzőn egyaránt három gólt elérve – a legutóbbi ilyen 3 vagy 3+-os sorozatra legutóbb 2011 novemberében volt példa, Massimiliano Allegrivel a kispadon. + 2016 óta a Bologna 13 bajnokiját a 17-ből elvesztette a Milan ellen (1 gy., 3 d.),  többet, mint bármely más csapat ellen az élvonalból. + Mindazon játékosok közül, akik legalább 400 percet játszottak a Milanban 1994 óta Noah Okafor és Luka Jovics gól/perc átlaga a legjobb 103, illetve 118 percenkénti egy találattal, megelőzve Zlatan Ibrahimovicot, aki 123 percenként talált a Milan ellenfeleinek kapujába.

SERIE A, 22. forduló. Sport1 14:45 Atalanta BC–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 Juventus FC–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:45 AC Milan–Bologna FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Várhidi Péter)