Inter-esély a szökés előkészítésére • SportTV

Inter-esély a szökés előkészítésére

2024. 01. 28. 12:20    
Olvasási idő: 3 perc

A Juve szombaton az Empoli elleni hazai remivel elpackázta a lehetőséget, hogy mindenképpen az élen maradjon a Serie A-ban. Ha az Inter rangadót nyer a Franchiban, visszaszerzi a listavezető pozícióját úgy, hogy eggyel kevesebbje lesz a táblázaton a rekordbajnoknál, amelyet ha ugyancsak megnyer, egy győzelemnyinél nagyobbra növelheti előnyét. A vasárnapi másik négy meccsből – mindegyiket mutatjuk élőben két tévécsatornánk egyikén – méga Lazio–Napoli találkozótekinthető presztízsrangadónak, hiszen az előző idény ezüstérmese fogadja az aranyérmest.

Marcus Thuram fogadja Federico Dimarco gólgratulációját a San Siróban. Lesz-e ilyen jelenet a Franchiban is vasárnap este ? (Fotó: Getty Images)

A Genoa–Lecce csatán a legjobban teljesítő újonc (11.) fogadja a kiesőzőnától csupán négy pontra, azaz nem biztonságos távolságban lévő déli ellenfelét. A sárga-pirosaktól egyedi bravúr lenne a három pont elcsenése, még sosem győzték le az élvonalban a kikötővárosi együttest.

A Monza–Sassuolo találkozó szempontjából fontos, hogy a hazaiak váratlan védekezési hibái Di Gregorio kapus távollétében történtek meg, aki a Frosinone ellen  3–2-re megnyert mérkőzés első félidejében sérült meg, de van remény rá, hogy már a hétvégén visszatérjen. A fiatal Sorrentino helyettesítette távollétében, aki  230 perc alatt tízszer (!) volt kénytelen kivenni a labdát saját hálójából. A Monzának még két fontos hiányzója van, Caprari keresztszalag-szakadásából lábadozik, Machin pedig a vártnál jobban szereplő egyenlítői-guineai csapattal van oda az Afrika-kupán. Birindelli visszatér a monzai csapatba, miután eltiltás miatt hagyta ki az Empoli-meccset, amelyen Daniel Maldini debütált, akit erre az időszakra a Milan adott kölcsön, miután visszarendelte éppen az Empolitól.
A Sassuolónak is van új játékosa, Doig érkezett a Veronától a téli transzferidőszakban. Az új védő bekerülési esélyeit növeli, hogy Vina térdsérülés miatt hiányzik. A másik szélső védő Toljan is bevethetetlen, valamint a középpályáról is hiányzik az emiliai együttesből két állandó csapattag, Obiang és Racic. A támadó részlegből Defrel szereplése erősen kétséges.

A Verona–Frosinone csatán a hazaiaknak égetőbb mindhárom pont megszerzése, hiszen kieső helyen állnak, az utolsó előttin. Nem lesz könnyű, hiszen mindhárom Serie A-meccsüket elbukták eddig a Lazio tartománybeli együttes ellen. A hazaiaktól csak Berardi hiányzik sérülés miatt, Duda visszatérhet eltiltását követően, s alighanem Cabral marad a balhátvéd. A Frosinone sérültlistája jóval bővebb: Báez, Marchizza, Oyono és Kalaj biztosan nem játszhat, Monterisi és Lirola szereplése is felettébb kérdéses. Zortea viszont először lehet kezdő idegenbeli mérkőzésen a csapatban.

A Lazio jobb általános állapotban van a Napolinál. Ugyanakkor sztenderd támadóhármasából két tagra sem számíthat Sarri mester. Zaccagni és a kapitány Immobile is eltiltását kénytelen tölteni, Castellanoson és Isaksenen Róma „kék felének” a szeme, tőlük várják a a megváltó gól(oka)t. A spanyol középhátvéd Patric vállsérülés miatt nem játszhat, honfitársa, Gila helyettesítheti a védőnégyes egyik belső tagjaként.  Közben a Napoli mestere, Mazzarri szisztémaváltásban van, most próbálja meg átállítani a lassan exbajnokot a négyhátvédes rendszerről a háromvédősre. Nemcsak Kvarachelia, Simone éls Cajuste van eltiltva, hanem Anguissa és Osimhen is „Afrika-kupázik”, azaz nem játszhat a római csúcsmeccsen. Ezen felül Meret kapus és a dél-amerikai védőduó, Olivera és Natan is sérült. Rzért elképzelhető a két új játékos, Dendoncker és/vagy  Ngonge bevetése is. Amikor utóbbi a Lazio kapujába talált 2023 februárjában, a legfiatalabb játékos lett, aki legalább 10 gólt szerzett az olasz élvonalban.

A nap utolsó mérkőzése, a Fiorentina–Inter rangadó talán a forduló legérdekesebb csatája. A nerazzurri önbizalomtól duzzadva léphet pályára, hiszen Rijádban harmadszor sorozatban hódította el az olasz Szuperkupát, azaz már ebben az idényben sem marad hazai trófea nélkül.
Bár Bastoni visszatért sérüléséből., lehet, hogy nem kezd, mert Simone Inzaghi számára a jövő heti Juve elleni Derby d’Italia lesz az idény legfontosabb (hazai) találkozója. Így afféle rögtönzött középpályával állhat fel a vendégcsapat, mert Barella és Calhanoglu is eltiltását tölti. Utóbbival 72% az Inter sikerrátája az elmúlt két szezonban, nélküle a győzelmi arány 20%-osra csökken. A két klasszis hiányában Frattesi és Asllani kerül a nerazzurri középső triójába. Elöl viszont a bajnokság legszuperebb támadóduója, Lautaro és Thuram kezd, mindketten az ősszel betaláltak a Fiorentina kapujába a San Siróban.
A Viola azonban kapitánya nélkül marad, az Intertől kölcsön kapott Biraghi is el van tiltva, ezért Parisi kezd a balhátvéd posztján. Dodo és Nico González már teljes értékű edzésmunkát végzett a héten, de vélhetőleg csak utóbbit teszi be a kezdőbe Italiano mester. Castrovilli továbbra is bevethetetlen, Kouamé pedig a házigazdát erősíti az elefántcsontparti Afrika-kupán. A Milan exközéppályása, Bonaventura eddig 8 gólban volt közvetlen részes az Inter ellen – ötöt maga szerzett, háromhoz asszisztált – , most a támadóharmadban Beltrán vagy M’Bala Nzola társaságában ostromolja a milánóiak kapuját.  

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 1. 28.)

GENOA–LECCE

A Genoa veretlen otthon a Lecce ellen a Serie A-ban. öt győzelem és két döntetlen a mérleg, összességében a GCFC-nek csak a Verona ellen van több veretlen mérkőzése hatai pályán. + Bremer utolsó perces gólja a 8. fejesből kapott találata volt a Leccének ebben az idényben, összességében csak az Empoli (60) és Sassuolo (56) kapujára fejeltek többet az ellenfelek, mint a Leccének (55). + Mateo Retegui 4. Serie A-gólját szerezte a Salernitana ellen a hosszabbításban, először találhat be két egymást követő bajnokin, legutóbb ez Argentínában sikerült neki 2003 májusában (a Gimnastia és az Independiente ellen).

MONZA–SASSUOLO

A Monza legutóbbi négy bajnokijából hármat elveszített (1 gy.), ennyi vereséget az előző 19 bajnokiján szenvedett hazai pályán (7 gy., 9 d.). A brianzai csapat három egymást követő hazai mérkőzést csak másodszor veszthet el rövid első osztályú históriájában (az első hármat 2022 augusztusában és szeptemberében. + A Sassuolo 19 pontot szerzett első 20 meccsén az idényben, ennél kevesebbet csak első élvonalbeli szezonjában hozott össze (17-et 2013–14-ben). + A tavaly novemberben a Verona ellen elért dupla óta Lorenzo Colombo 10 meccset lejátszott anélkül, hogy gólt szerzett vagy gólpasszt adott volna (a 12. forduló óta), a középcsatárok közül csak a leccei Krsztovics (557) játszott le több percek gólban való közvetlen részvétel nélkül a monzai támadónál (526).

VERONA–FROSINONE

A Frosinone megnyerte eddigi mindhárom élvonalbeli meccsét a Verona ellen, mindössze egy gólt kapva ezeken. A két csapat meccsen 11 gól született, ez 3.7 találatnak felel meg meccsenkénti átlagban. +  Nincs csapat az öt európai topbajnokságban, amely több 11-est rontott volna a Veronánál, a Hellas játékosai 4-ből három büntetőt hagytak ki eddig (ugyancsak hármat rontott a Stuttgart és a Mainz). + November eleje óta Tomás Suslov 10-szer volt kezdő a Veronában, 14-szer lőtt kapura a 16-oson kívülről (csak Calhanoglu és Soulé lőtt többet, 16-16-ot), ugyancsak a top 10-ban van a sikeres cselek tekintetében (a 8., 18-cal) és a szabálytalanságok miatt kapott szabadrúgások számában (5. hely, 24-gyel) ebben a periódusban.

 LAZIO–NAPOLI

A két csapat nem játszott döntetlent a legutóbbi 14 bajnokiján (4-et a Lazio nyert meg, 10-et a Napoli), a legutóbbi remit 2016 novemberében játszották (1–1-et, Hamsík és Keia Balde góljával). + A Lazio megnyerte legutóbbi négy bajnokját, ötös nyerősorozata Maurizo Sarri regnálása óta nem volt, ötször egymás után legutóbb 2021 április-májusában győzött Simone Inzaghi irányításával. + Csak a Juventus (839 perc) ellen játszott több időt Felipe Anderson szerzett gól nélkül, mint a Napoli ellen (784, 11 mérkőzésen át), ugyanakkor három gólpassza volt az elmúlt három meccsén a Partenopeivel szemben, beleértve a legutóbbi nápolyi találkozón adott kettőt is.

 FIORENTINA–INTER

Csak a Milannal játszott több döntetlent (56) az Inter, mint a Fiorentinával (55),emellett a nerazzurri 71 bajnokit nyert meg a violák 45-jével szemben a két együttes 171 Serie A-összecsapásán. + Az Inter 51 vagy több pontot másodszor ért el 20 meccs után 2006–07 óta (akkor 54-et hozott össze), annyi lehet most a nerazzurrinak, ha nyer a Franchiban vasárnap este. + Marcus Thuram – aki ősszel a San Siróban gólt szerzett a Fiorentina ellen – 8 gólt szerzett eddig, a hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta 10 gólt vagy többet csak négy Inter-játékos ért el bemutatkozó szezonjában: Lukaku 2019–20-ban, Eto’o 2009–10-ben, Ronaldo 1997–98-ban és Djorkaeff 1996–97-ben.

SERIE A, 22. forduló. Sport1 12:30 Genoa CFC–US Lecce (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 14:45 AC Monza–Sassuolo Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 15:00  Hellas Verona–Frosinone Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 17:45 SS Lazio–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám); Sport1 20:30 FC Internazionale–ACF Fiorentina (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám)