Cardiffban kezdődik a darts „BL-je” • SportTV

Cardiffban kezdődik a darts „BL-je”

2024. 02. 01. 10:13    
Olvasási idő: 2 perc

Csak a futball BL-hez hasonlítható a sztárparádé, amit dartsban a Premier League jelent. A világ kvázi nyolc legjobbja 17 hetes sorozatban méri össze tudását, felkészültségét, koncentrációját. A győztes jutalma a remek trófea, no meg az egymillió fontos összdíjból minimum 275 ezer, amelyhez közben szerzett napi győzelmek 10 ezre is hozzáadódik.

A PDC hivatalos PL-plakátja az első tormáról. Rajta egy háromszoros, egy regnáló és egy leendő (?) világbajnokkal… (Montázs: pdctv.com)

A nyolctagú mezőnyt a vb-döntő másnapján hozzák nyilvánosságra. Szerepel benne a mindenkori világbajnok és világelső, a címvédő – s a rajuk kívüli négy legjobb a ranglistáról és két ”szabadon választott”, akiket a PDC vezetősége jelöl ki. Mivel a vb-győztes (Luke Humphries) egyben ranglistavezetőő is, a címvédő (Michael van Gerwen) meg a -második, a világsorrend 3-6. helyezettje (Smith, Aspinall, Price és Cross) növeli hatra, a választottak egyike pedig nem élehetett más, mint a vb-n a felnőtt élmezőnyvbe üstökösként berobbanó tinizseni, ifivilágbajnok Littler és a  sportág szó szerint legszínesebb egyénisége, Peter Wright. Snakebite inkább személyiségével, mint tavalyi eredményeivel érdemelte ki a meghívást – nem mellesleg azért kétszeres egyéni világbajnok és a világrangsor nyolcadikja még most is, korábbi szereplései alapján.
Így a mezőnyben egyetlen PL-bajnok van csak, igaz MVG 7-szeres győztes, a verseny történetének legjobbja, még a halhatatlan Phil Taylort is megelőzi, nem mellesleg első két győzelme alkalmával The Powert győzte le a fináléban. Mellette öt korábbi PL-döntős van a mezőnyben – mind az öten Mighty Mike-tól kaptak ki öt további végküzdelmében. A további kettő a szűk egy hónappal ezelőtti világbajnoki döntő két résztvevője, a két Luke, Humphries és Littler.
Hogy még különösebb legyen a rajt, a két drusza egymás ellen játszik ismét, immáron másodszor a döntő óta, a bahreini csatájukat a 17 éve tinizseni nyerte meg. A győze világbajnokok csatája, Van Gerwen Smithszel csap össze, akivel már két vb-finálén is túl van, egyszer a holland, egyszer az angol nyert. A felső ágon is lesz két vb-trófeás ütközete, Wright játszik Cross-szal, a győztes a Price–Aspinall párharc nyertesével vívja a másik elődöntőt.

A nagy PL-nyolcas a cardiffi Millennium Stadionban. Hatan közülük már voltak egyéni világbajnokok is (Fotó: pdctv.com)

Idézzünk néhány nyilatkozatot  a cardiffi rajtot megelőzően!
„Sok idő telt el, de most eljött az enyém” – így Humphries, aki 2019-ben és 2020-ban egynapos kihívóként szerepelt már a PL-ben. „Kicsit csalódott voltam, amiért a tavalyi PL-ből kimaradtam, de helyes döntés volt. Így válhattam igazi győztessé. Úgy gondolom, a 2023-as eredményeimmel minden eddiginél felkészültebb vagyok a Premier League-re, ezért nagyon várom az előttünk lévő évet. Minden résztvevő képes lehet felemelni a trófeát, de ez egy maratoni lesz, nem sprint. Az egyetlen célom, hogy bejussak a legjobb négybe, akkor már csak egy jó döntőre lesz szükség a végső győzelemhez.
Az ifjú Littler, aki a vb után az új év első két tévés tornáján is eljutott a fináléig a World Series-sorozatban, amelyeken 1–1-re végzett a győzelmek számában a modern kor legnagyobbjával, Mighty Mike-kal, szintén nagy reményekkel vág a küzdelemnek, hiszen öt másik PL-résztvevőt is legyőzött már az elmúlt két hónapban. „Őrület volt. A vébé megváltoztatta az életemet, és lehetőséget kaptam, hogy Bahreinben, Den Boschban és a Premier League-ben is játsszak. Nagyon várom a következő 16 hetet, úgy gondolom, ez az élmény bizonnyal segíteni fogja a játékomat.
A rekorder Van Gerwen tavaly múlta felül Taylort, s most tovább akarja írni a csúcshistóriát. „Készen állok rá, semmi gond. Sok játékos lép fel, úgy gondolom, hogy igazán izgalmas Premier League lesz. Sok gyors, szórakoztató játékos lesz. A lehető legmagasabb szinten kell játszanod a legjobbak legjobbjai ellen hétről hétre, ami jobb játékossá tesz téged. Pozitívan érzem magam. Nehéz nyitómeccsem lesz Michael Smith ellen, de már nagyon várom, és remélhetőleg tökéletesen tudok kezdeni.”

Már az első napon is nagy meccsek várnak ránk, s alighanem így lesz végig, a május 23-i londoni, az O2-ben esedékes döntőig.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, AZ ELSŐ ESTE PROGRAMJA

Negyeddöntő
Peter WRIGHT (skót)–Rob CROSS (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Nathan ASPINALL (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Michael SMITH (angol)
Luke LITTLER (angol)–Luke HUMPHRIES (angol)

Elődöntő
WRIGHT/CROSS–PRICE/ASPINALL
VAN GERWEN/SMITH–LITTLER/HUMPHRIES

Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(Minden mérkőzés az egyik fél hatodik megnyert legjéig tart. A pontozás: győztes 5 pont, döntős 3, elődöntősök 2, első kör vesztesei 0.)

DARTS PREMIER LEAGUE, Cardiff, Utilita Arena, 15. forduló. Sport1 20:00 az első minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)