Derby d’ Italia – gyakorlatilag a scudettóért • SportTV

Derby d’ Italia – gyakorlatilag a scudettóért

2024. 02. 04. 12:00    
Olvasási idő: 4 perc

Négy meccset rendeznek vasárnap a Serie A-ban, abból az egyik jelentőségét tekintve messze túlnő a mások hármon. Ez olyan, mint Spanyolországban a Clásico, Németországban a Klassiker – Itáliában a Derby d’Italia „agyonnyomja” az adott forduló összes többi találkozóját. Ráadásul most – bár még sok forduló hátravan – ez csata döntő lehet a scudettóért folyó „háborúban” is…

Lautaro egyenlítő gólöröme tavaly november 26-án az Allianzban a Juve ellen (Fotó: Getty Images)

Azért ejtsünk néhány szót a másik három meccsről is! Időben az első kettőt AMC Mikro alkalmazáson – a logót a Sport3 felirat képezi – mutatjuk, s persze jó szokásunk szerint éjszakai-hajnali időpontban meg is ismételjük őket. Elsőként a Torino–Salernitana mérkőzést játsszák, a hazaiak ambiciózus edzőjük, Ivan Juric vezetésével még mindig nem mondtak le róla, hogy Európát érő helyen fejezzék be a szezont. Ettől nincsenek is túl távol: egy meccsel többől csupán öt pont a hátrányuk a már Konferencialigát érő 6. pozíciót elfoglaló Roma mögött. Vendégük, a liga egyik legdélibb együttese sereghajtó, hat pont a lemaradása a bent maradók legrosszabbikától, tényleg az utolsó lehetőségek egyike a vasárnapi, hogy elkezdjenek pontot-pontokat szerezni, különben elvesztik a hosszú, már évek óta tartó harcot a kiesés ellen.

A Napoli–Verona találkozó alapállása az előző meccsre hajaz. A bajnoki címvédéstől nagyjából december elején, az Inter elleni hazai 0–3-mal elköszönő nápolyiak azóta már a BL-indulási reményről is lemondhatnak, ha nem sikerül összehozniuk egy csinosabb nyerő sorozatot. A hátrány a negyedik helytől egyelőre csupán 4 pont, de ha azt nézzük, hogy  a legutóbbi öt meccsből csak a sereghajtó Salernitanát sikerült keserves 2–1-gyel lenyomni, és az eddigi 21 játéknapon – a Szuperkupa miatt elhalasztott emiliai, Sassuolo elleni meccset e hónap 28-án pótolják – kettőnél több győzelmet egymást követően nem tudott elérni a Partenopei, nagyfokú formajavulásra lenne szükség a „BL-morzsa” felcsipegetéséhez. Ugyanakkor a Hellasnak is nagyon kellenek a pontk, hiszen csak kevésbé rossz gólkülönbségével előzi meg a vel pontazonosságban lévő Cagliarit és Empolit – hármuk közük kettő a B-ligában folytatja ősszel, ha nem változik a helyzet a „maradék” 15 fordulóban. (Erre azért kevés az esély…)

Az Atalanta–Lazio találkozó egy másik időpontban akár a nap meccse is lehetne. hiszen a negyedik fogadja a nyolcadikat, amelyet azonos meccsszámnál csupán két ponttal előz meg, azaz a fővárosiak egy bravúrgyőzelemmel akár meg is előzhetik vendéglátójukat. Ráadásul három legutóbbi bergamói bajnokijukon nem kaptak ki, sőt kétszer elvitték mind a három pontot a Gewiss Stadionból. Ugyanakkor a La Dea legutóbbi négy Serie A-meccséből hármat kapott gól nélkül megnyert, s csupán a Romával ikszelt az Olimpicóban. Szóval, mindkét csapatnak csak a győzelem az igazi, a fogadóirodák viszont a döntetlenre csak kevéssel adnak több nyereményt, mint a hazai győzelemre.

Dusan Vlahovics büntetőből szerzett vezető góljának pillanata tavaly november 26-án az Allianzban az Inter ellen (Fotó: Getty Images)

A Derby d’Italia, azaz az Inter–Juventus csata mindenkor máskor is hatalmassal érzelmekkel teli rangadó, de most a két csapat, hatalmas előnnyel a többiek előtt gyakorlatilag egymás közt dönti el a bajnoki cím sorsát. Ilyenkor szokás előhozakodni azzal, hogy a Internek még 48, a Juventusnak 45 a megszerezhető pontmennyisége, ugyanakkor akik az idény 5/8-ánál közel tízpontos előnyt halmoztak fel a vetélytársakkal szemben, aligha adják ezt le olyan könnyen a hátralévő időszakban.
Egyik csapat sem panaszkodhat pillanatnyi formájára. ERbben az évben tétmeccseken százszázalékos, öt megnyert meccséből kettővel Szaúd-Arábiában megnyerte sorrendben harmadszor is az olasz Szuperkupát. Legutóbb 17 év fordult elő, hogy a nerazzurri első hat meccsét megnyeri egy naptári évben, ez most összejöhet, ha megnyeri a Serie A-ban 182., minden tétmeccset beszámítva 251. Derby d’Italiát. Inzaghi együttese a legutóbbi kupamérkőzéseken is jobbnak bizonyult a bajnoki és kuparekordernél, s egy mérkőzéssel kevesbből is egy pont az előnye a bajnoki táblázaton. A szakértők többsége a milánóiak befutásával számol, ugyanakkor a Juve – amelynek az idényben nincsenek európai kupakötelezettségei – ugyancsak kiváló formára futott fel.
Amikor három éve a Juventus elképesztő bajnoki győzelmi sorozata hirtelen véget ért, az Intert koronázták bajnokká a következő idényben, a Juve a kupával és a Szuperkupával vigasztalódhatott. Ebben az idényben a Szuperkupa már elkelt, a Coppa Italiából kiesett a milánói óriás, de az elődöntőben van a torinói, a hazai sorozatok dominanciája is a „külön tét” a scudetto mellett.
Novemberben a fordított pályaválasztással 1–1-t játszottak az Allianz Stadionban, a gólokat a két együttes első számú csatársztárja, Dusan Vlahovics, illetve Lautaro Martínez szerezte. Megemlítendő a tény, hogy a legutóbbi három bajokijukon az öreg hölgy 7, a nerazzurri csupán egy ponttal lett gazdagabb. A milánói győzelem a vezetés átvételét jelentené a táblázaton az ősi ellenféltől, amely sokáig árnyékba borította a zebrákat az idényben. Allegri tanítványai 53 pontot szerezteak eddig, mind a 10 alkalommal, amikor ez korábban sikerült, a scudetto végül a torinóiak mezére került a következő idényre. Minden tétmeccset figyelembe véve a legutóbbi 8 meccsen szerzett 7 győzelem a versenyképesség megőrzését jelentette, ám az Empoli elleni múlt heti 1–1 elvette a tökéletes mérleget ebben a periódusban. Milik korai kiállítása miatt szorult helyzetbe került a csapat, ám Vlahovics megszerezte „szokásos” gólját, de Baldanzi egyenlíteni tudott a toszkánoknak. Allegrinek tehát még várnia kell 1000. Serie A-győzelmére, óriási érzés lehetne a sikeredzőnek, ha ez éppen a csúcsrangadón születne meg vasárnap este a San Siróban.
A derbi-győzelmeket tekintve Inzaghi 4–2-re vezet Allegri ellen, az Inter edzőjének  nincs komoly hiányzója az egy, hosszabb ideje sérült Cuadrado kivételével. Két olasz válogatott, Acerbi és Dimarco is visszatérhet a nerazzurri kezdőjébe, miként Barella és Calhanoglu is pályára léphet eltiltása letöltése után.
Az Inter házi gólkirálya, Lautaro 20. gólja előtt áll, a másik oldal gólzsákja, Vlahovics legutóbbi 7 meccse egyikén sem szerzett gólt a San Siróban az Inter és a Milan ellen, ugyanakkor legutóbbi három találkozóján ötször talál be a kapuba. Mindenképpen kezd, de Milik eltiltása miatt nem lehet a párja. A meglehetősen csendes téli átigazolási időszakban a Juve kölcsönben megszerezte a Southamptonból Carlos Alcarazt, de az argentin középpályás alighanem a kispadon kezd, hiszen Rabiot felépült vádlisérüléséből. Chiesát továbbra is izomproblémák gyötrik, csereként talán beküldheti Allegri, s talán Keant is, aki „megbukott” az Atlético orvosi vizsgálatán, e sezér nem szerződik mot télen Madridba. Így aztán Vlahovics csatárpárja alighanem az utóbbi időben egyre jobb benyomást keltő török Kenan Yildiz lesz.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 2. 4.)

TORINO–SALERNITANA

A Torino veretlen a legutóbbi 7 meccsén a Salernitana ellen (5 gy., 2d.), csak a Mantova ellen veretlem több meccs (14) óta. Ugyanakkor azon csapatok ellen, amelyek legalább háromszor játszottak a Torino ellen, a Salernitana vesztette el a legnagyobb arányban az élvonalbeli meccseit (71%). + A Torino több mint 30 pontot gyűjtött első 21 mérkőzésén, harmadszor a 3 pontos győzelem bevezetése óta (31-et, mint a 2020–21-es idényben, ez eggyel kevesebb a 2013–14-be elért 32-nél). Ha legyőzik a gránátvörösöket, az lesz 22 forduló után a legtöbb pontjuk 1994–95 óta – a legjobb 33, 22 mérkőzést követően 2013–14-ben. + Csak az Inter (7) és az Udinese (6) ellen szerzett több gólt Antonio Candreva, mint a Torino ellen (5 találat 20 meccsen),. Ugyanakkor, amióta a Salernitanában játszik (2022–23) óta a Totono az a csapat, amely ellen a legtöbb percet játszotta (270)., anélkül, hogy egy gólhoz közvetlen köze lett volna (elért találat vagy gólpassz).

NAPOLI–VERONA

A Napoli legutóbbi 13 bajnokijából csak egyetlenegyet veszített el (9 gy., 3 d.) a Veronától, miközben átlagban 21 gólt szerzett ellene (összesen 27-et), közben hatszor gólt sem kapott, beleértve a legutóbbi hazai 0–0-t 2023 áprilisában. + A Verona négyet elrontott legutóbbi 6 büntetőjéből (beleértve a legutóbbit, Duda a Frosinone ellen), ugyanannyit, amelyet a korábbi 38 tizenegyeséből elrontott. A sárga-kékek többet hibáztak az összes többi csapatnál ebben az időszakban (4). + Cyril Ngonge 11 gólt szerzett a Hellas színeiben  34 bajnokin, mielőtt januárban a Napoliba szerződött volna ­– ő a harmadik legfiatalabb játékos (2000-ban született), aki kétszámjegyű gólt ért el (11) 2003 eleje óta, csak Matías Soulé (10 gól – 2003-ban született és Hvicsa Kvarachelia (11 gól – 2001) fiatalabb nála.

ATALANTA–LAZIO

Az Atalanta 37-et nyert meg a Lazio elleni 111 bajnokijából (42 d., 32 v.) – csak a Bolognárt verte meg többször (38) élvonalbeli történetében. + Az Lazio veretlen legutóbbi 3 idegenbeli bajnokiján Bergamóban (2 gy., 1 d.), ennél hosszabb veretlen sorozata csak 1998 és 2007 között volt a La Dea ellen a lombard városban. + Charles De Ketelaere 10 gólban volt közvetlenül részes december eleje óta (5 gól, 5 gólpassz), többen, mint bármelyik más Serie A-játékos ebben az időszakban, megelőzve Dusan Vlahovicsot (9), valamint Olivier Giroud-t és Lautaro Martínezt (8-8) is.

 INTER–JUVENTUS

Az Inter az a klub, amely ellen a Juventus a legtöbb meccset nyerte meg a Serie A-ban:  a fehér-feketék 87-szer győztek 45 döntetlen és 48 nerazzurri siker mellett. (Az összes mérkőzést tekintve – beleértve a felkészülési, bemutató és egyéb mérkőzéseket is – 116–66–82 a mérleg, ugyancsak a Juve javára.) + Az Inter eddigi mind a 21 bajnokiján elért legalább egy gólt az idényben, a második klub lehet, amely az első 22 találkozóján egyaránt eredményes tudott lenn, a Juventus után, amelynek négyszer is sikerült ez a sorozat, 1957–58-ban, 2005–06-ban, 2013–14-ben és 2018–19-ben. + Lautaro Martínez betalált a fordított pályaválasztású meccsen Torinóban, de két egymást követő mérkőzésen sosem szerzett még gólt a Juve ellen, minden sorozatot beszámítva. Ebben az idényben 19 mérkőzésen 19 gólt ért el, ő lehet a harmadik Inter-futballista, aki legalább három egymást követő idényben is 20 gól felett termel a klub színeiben, Giuseppe Meazza (5-ször, 1929–30 és 1933–34 között) és Nyers István (4, 1948–49-től 1951–52-ig) után.  

SERIE A, 23. forduló. AMC Mikro 12:30 (felv. Sport1 2:00) Torino FC–US Salernitana 1909 (kommentátor: Bartha Zoltán); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 4:00 SSC Napoli–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 18:00  Atalanta BC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:45 FC Internazionale–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)