A Bologna kitartóan harcol a BL-helyért • SportTV

A Bologna kitartóan harcol a BL-helyért

2024. 02. 23. 14:55    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön újabb mérkőzést pótoltak be a Szuperkupa által megcsonkított 21. fordulóból a Serie A-ban (Torino–Lazio 0–2), pénteken este már a 26. kört kezdik meg az olasz élvonal együttesei. A nyitó összecsapást egy erős BL-aspiráns vívja egy egyre kétségbeesettebb kiesőjelölttel.

Joshua Zirkzee és Riccardo Orsolini együtt már 14 hólnál tarta, ők a BL-be tartó Bologna eredményességének legfőbb zálogai (Fotó: Getty Images)

A Bologna februárban visszatért a siker útjára, legutóbbi négy meccsét egyaránt megnyerte, s most ismét kemény versenyben van a Bajnokok Ligájáért, amelyben a sorozat létrehozása óta sosem szerepelt. (A jogelőd BEK-ben is csak egyetlenegyszer, 1954–65-ban, amikor 0:1, 2:1, 0:0 után sorsolással kiesett az Anderlechttől). A karácsony utáni pocsék eredmények – öt nyeretlen meccs, amely közben az újonc Genoa, Cagliari duó ellen csak egy pontot sikerült összehozni – lerombolni látszottak a piros-kékek biztató szezonját. Vitathatatlanul legnagyobb sikerük az Olimpicóban elért 2–1-es győzelem volt a Lazio ellen, amely négy nappal korábban legyőzte a Bayernt a BL-ben. Ez mintegy következménye volt a Fiorentina legyőzésének, valamint a Sassuolo és a Lecce elleni négy szerzett gólos sikernek. Most éppen pontegyenlőségben áll az Atalantával, de Gasperini csapata egy meccsel kevesebbet játszott (az a bajnokaspiráns Interrel kell lejátszania). A győzelmi sorozat hárompontos előnyt hozott lére a hatodik Roma és további hármat a Fiorentina előtt.

Ehhez képest a Verona súlyos időszakon esett át és jelenleg a 18. (legjobb kieső) helyről fut neki a péntek esti mérkőzésnek. A vendégek karácsony óta nyolc bajnokin mindössze hat pontot szereztek, egyetlen győzelmüket az Empoli ellen aratták. A Salernitana elleni nehezen magyarázható kudarcot papírforma-vereségek követték az Inter, a Roma és a Napoli ellen. A borongós légkör ellenére, amely kezdi belengedi a Bentegodit, a Hellas  nagyon értékes pontot szerzett a múlt hétvégén a Juventus ellen, amelynek kétszer is egyenlítenie kellett a szerelmesek városában. Ez azért nem volt elég a kiesőzóna elhagyásához, de most azonos pontszámmal állnak a Sassuolóval azután, hogy előző héten kikaptak az Atalantától.

A Bolognába visszatérhet Freuler, aki az előző meccset öt sárga miatti eltiltás következtében kihagyta az Olimpicóban. A hazaiak egyetlen hiányzója a már hosszabb ideje nélkülözött Soumaoro, a francia védő térdsérülése után jó ideje lábadozik. A támadósor vezércsillaga Zirkzee már egy híján két számjegyű gólnál tart és erős az esélye, hogy bekerüljön a hollandok Eb-keretébe. A fürtös hajú támadó csatártársa, Orsolini is már 5 gólnál jár az idényben, noha január közepe óta sérülések miatt csak négy meccsen léphetett pályára.
A Verona is csupán egy alapembert kénytelen nélkülözni, Juan Manuel Cruz izomsérülés után épülget fel. Ez azt jelentheti, hogy csupán egy helyen változik a Juve elleni bravúrremit produkáló kezdőcsapat. Miután a klub eladta Ngonge-ot a Juventusnak, a helyére érkező Tijjabóni Noslin szrezte a vezető gólt a rekordbajnok ellen, ígyminden bizonnyal kezdeni fog a Bentegodiban is pénteken este.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 2. 23.)

BOLOGNA–VERONA

A Bologna veretlen maradt 6 legutóbbi hazai bajnoki meccsén a Verona ellen (3 gy., 2 d.) bajnokijából (14 gy., 6 d.), ám az utolsó négy meccsén csak egy gólt szerzett meccsenként, a sárga-kékek legutóbbi győzelméig a piros-kékek ellen 2018 áprilisáig kell visszamenni (1–0). + Első szezonbeli idegenbeli sikere után (1–0 az Empoli ellen) a Verona a következő 12-n nem tudott győzni (3 d., 9 v.), a legutóbbi, monzai  0–0-s remi után ha ikszel, 2023 áprilisa után először végez két házon kívüli bajnokiján egymás után döntetlenre. + Joshua Zirkzee a második legfiatalabb (2001-es születésű) játékos a ligában, aki ötnél több gólt szerzett az idényben, Matias Soulé (2003) mögött.

Serie A, 26. forduló. Sport2 20:45 Bologna FC–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Kéri András)