Az örökrangsor éllovasai a döntőért • SportTV

Az örökrangsor éllovasai a döntőért

2024. 06. 07. 23:03    
Olvasási idő: 3 perc

Ha június második hétvégéje, akkor Köln, immáron 15. alkalommal a Lanxess Arenában rendezik meg a férfi kézilabda BL négyes döntőjét, sajnálatosan már második éve az egyik leggyakoribb résztvevők egyike, a Veszprém nélkül. Az idei négyesben három korábbi győztes – egy kétszeres, egy 4-szeres és egy 11-szeres – szerepel, és egyetlen olyan csapat, amely még sosem emelhette magasba a trófeát.

Tavalyelőtt is egymással elődöntőzött a Barca és a Kiel – akkor a katalánok jutottak a döntőbe (Fotó: Getty Images)

MAGDEBURG–AALBORG

A címvédő SC Magdeburg megnyerte a B-csoportot 24 szerzett ponttal, az Aalborg a B-csoportban lett második, 19 ponttal. A negyeddöntőben a németek kiejtették az Industria Kielcét, összesítésben egyetlen góllal (53–52), a dánok – sajnálatosan emlékezetes módon – a  Telekom Veszprémnél bizonyultak jobbnak, négy gól különbséggel (64–60). Az SCM két ízben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, jelentős időkülönbséggel, 2002-ben és 2023-ban, míg az aalborgiak legjobb szereplése a 2021-es finálé, amelyben 36–23-ra (!) kaptak ki a rekordbajnok Barcától. Mindkét csapat megnyerte hazája bajnokságát a múlt héten, a Magdeburg az idény elején a Német Kupát és az IHF Super Globe-ot (a tulajdonképpeni klubvilágbajnokságot) is elhódította.
A két klub korábban sosem találkozott a BL-ben, más európai kupában 8 éve játszottak, 2016-ban az EHF-kupában, amikor mindkét együttes hazai mérkőzését megnyerte.
A final four két meccse lesz a zseniális dán játékos, Mikkel Hansen pályafutásának utolsó két találkozója, s egyben az utolsó lehetőség, hogy a válogatottjával háromszoros világ-, egyszeres olimpiai és Európa-bajnok kézilabdázó megnyerhesse a legrangosabb európai klubtrófeát is.
“Attól, hogy kétszer egymás után ott vagyunk, még nem leszünk kedvencek. Természetesen címvédők vagyunk, de ez nem sokat változtat. Itt nagyobb kedvencek lennénk, mint a másik három csapat? Nem hiszem” – vélekedett  Magnus Saugstrup, az SC Magdeburg beállója.
“Teljesen mások a feltételek, mint a BL korábbi szakaszaiban. Ezúttal rajongók is lesznek velünk. Egyszer kipróbáltuk már a final fourt. Óriási élmény volt, de holnap teljesen más lesz. Sokkal több tapasztalatunk van a csapaton belül és csapatként is, és tudjuk, mit kell tennünk a győzelemhez. Csodálatos teljesítményt kell nyújtanunk” – nyilatkozta az elődöntő előtti sajtótájékoztatón  Stefan Madsen, a dánok szakvezetője.

BARCA–KIEL

Az 1991 és 2022 között 11-szeres BL-győztes Barca az alapszakaszban a B-csoportban második lett 22 ponttal, a Kiel ugyanennyit szerezve megnyerte az A jelű nyolcast. (Ez egyben azt is jelenti, hogy a legjobb négybe a két csoportgyőztes és a két -második jutott be, ám nem minősíthető a kieséses plyaoff “feleslegesnek”, de tény: az idén nem hozott változást a csoportkör eminenseihez képest…)  A két ki-ki negyeddöntőben mindkét együttes francia ellenfélen jutott túl, a Barca jelentős különbséggel múlta felül az örök favorit, de sosem nyertes PSG-t (62–53 összesítésben). A Kiel a Montpellier-vel csapott össze, 9 gólos vereséget szenvedett Franciaországban, ám a visszavágón fantasztikus játékkal egy tízest vert ellenfelére, és 62–61-gyel jutott a szuperkvartettbe. Megvan tehét a lehetőség egy bravúrral, hogy akár német házi döntője legyen a BL-nek, éppen tíz évvel a Flensburg–Kiel csata után (közben egy francia döntő is volt, hat esztendeje a Montpellier és a Nantes között).
A Barca a BL örök rekordere 10 trófeával (a 11.-ket még az elődkupa BEK megnyerésével szerezte meg), a Kiel a rangsor másodikja négy végső sikerel, ennél “patinásabb” elődöntő eszerint nem is lehetne… A katalánok franciája, Dika Mem a final four-mezőny legeredményesebb játékosa 95 góllal, ezzel a BL-góllistán el van maradva 16 góllal a PSG lengyel gólzsákjától, Kamil Syprzaktól. A két együttes 25-ször (!) találkozott a BL-ben, a Barca 13-szor, a Kiel 9-szer győzött, három találkozójuk döntetlenre végződött.
“Amikor a Kielben játszol, minden meccset meg akarsz nyerni, ezért természetesen nyerni akarunk ezen a hétvégén. A final four mindig egy kicsit különleges, különbözik a szezon többi részétől, így elfelejtjük a többit, és csak az elődöntőre koncentrálunk” – mondta Per Johansson, a németek svéd balátlövője.
“Ha a Barça-mezt viseled, mindent meg kell nyerned. Ez a szerződés része, az üzlet része. Tudjuk, hogy nem azért jöttünk Kölnbe, hogy harmadikként végezzünk. De szerintem ez évek óta ugyanaz. Ez nem újdonság. A csapatomban a legtöbb játékos már itt volt néhány szezonban, szóval megszokták, és azt hiszem, ez nem okoz problémát nekünk ezen a hétvégén” – bízott csapata óriási rutinjában Carlos Ortega, a Barca vezetőedzője.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ, Köln. Sport1 14:45 SC Magdeburg–Aalborg Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt); Sport1 17:45 Barca–THW Kiel  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt)