Az „ötösök” lépnének a hatodik felé • SportTV

Az „ötösök” lépnének a hatodik felé

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 29. 08:16    
Olvasási idő: 2 perc

A Coppa Italia örökrangsorát „természetesen” a Juve vezeti 13 megszerzett trófeával, majd a Roma (9), az Inter (7), a Fiorentina és a Lazio (6-6) következik. Öt győzelme három csapatnak van, közülük a Torino már az előző körben kiszállt a küzdelemből, a Milan és a Napoli viszont egymás közt dönti el, melyiküknek marad még reménye a hatodik kupagyőzelemre.
A másik csatornánkon természetesen tovább követjük a Liga NOS, a portugál bajnokság eseményeit: a hétközi fordulóból a rekordbajnok Benfica és a második számú portói együttes, a Boavista mérkőzését közvetítjük.

Lorenzo Insigne (balról) és Fabio Borini egy idényen belül harmadszor, a novemberi és a szombati bajnoki után az Olasz Kupában is összecsaphat egymással (Fotó: Getty Images)

MILAN–NAPOLI

A két együttes közül az utóbbi időben messze a nápolyi az eredményesebb, most is 13 ponttal áll jobban a Serie A táblázatán házigazdájánál, igaz, mindketten „BL-helyet” (2. és 4.) foglalnak el. A hétvégi fordulóban éppúgy egymással játszottak szombaton este, mint kedden fognak, és az összecsapás ugyancsak a San Siróban, 56 729 fizető néző jelenlétében gól nélküli döntetlenre végződött. A szombati volt a két gárda 147. tétmérkőzése és a 47 remije egymással. A közel másfélszáz összecsapásból eddig csupán háromnak adott alkalmat a Coppa Italia, amelyben ilyen „korán” még sosem küzdöttek meg. Rögtön egy döntővel kezdtek, 1972-ben a római Olimpicóban (az a finálé hagyományos színhelye) a Milan egy öngóllal és a védő Rosato találatával 2–0-ra nyert. A második összeakaszkodásuk egy kétmeccses elődöntő volt, 1990-ben. Először a San Paolóban játszottak, 3–1-re nyert a Milan, a szereposztásról annyit, hogy a hazaiak egyetlen gólját Maradona, a lombardok középső találatát Marco van Basten jegyezte. A visszavágón a San Siróban 0–0-ra végeztek, ezzel lett a Milan finalista, de a döntőt elbukta (0–1) a Juve ellen. Öszzegezve elmondhatjuk, hogy  a nápolyiak az Olasz Kupában nemhogy legyőzni nem tudták még a Milant, de gólt is csak Maradona tudott rúgni közülük a rossoneróknak.
Most tehát potom 29 esztendő után „már” a negyeddöntőben összemérik erejüket, a fogadóirodák oddszai szerint a Napoli egy hajszállal esélyesebb, a döntetlenre (amely után hosszabbítás, majd 11-esek dönthetnének az elődöntőre jutásról) és a hazai sikerre ugyanannyit fizetnének a bukik.

BENFICA–BOAVISTA

A lisszaboni sasok hasítanak az „interim” edzővel, Bruno Lagével. A Rui Vitoria kirúgásakor janár 3-án kinevezett ideiglenes(?) mesterrel három bajnokit és egy kupanegyeddöntőt nyert az együttes. Igaz, a ligában nem csökkent a hátránya (5 pont) a szintén mindig nyerő Portóval szemben, de legalább a negyedikről a második helyre lépett előre. (A kupában meg elérte az elődöntőt, amely városi derbi lesz a Sporting ellen.) A hétközi forduló első napján a Boavista lesz az ellenfél, amelyet az őszi második fordulóban sikerült 2–0-re legyőzni Ferreyra és Pizzi góljával. A sakkosok amúgy sem nyerni járnak a Luzba: 44 lisszaboni fellépésükből mindössze 4-szer sikerült győzniük, legutóbb kerek 20 éve, 1999-ben.
Mindenesetre ha nem borul a papírforma, lehet hogy a lisszaboni klubvezetők nem tárgyalnak több sztáredzővel, hanem egész egyszerűen meghosszabbítják Lage megbízatását – minimum az idény végéig.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 20:30 AC Milan–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); LIGA NOS, 19. forduló. Sport2 20:00 SL Benfica–FC Boavista (kommentátor: Haraszti Ádám)