Lesz-e szuperderbi az elődöntőben? • SportTV

Lesz-e szuperderbi az elődöntőben?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 28. 15:06    
Olvasási idő: 2 perc

Favoritok csapnak össze az Afrika-kupán pénteken és az is kiderül, a két csúcsesélyes megküzd-e egymással az elődöntőben, illetve hogy a címvédő vagy a tornán a legjobban teljesítő együttes marad-e versenyben a Copa Américán.

Leo Messi személyes mérlege Venezuela ellen: 2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, két szerzett gól. Lesz-e harnadik gól és lesz-e harmadik győzelem pénteken este? (Fotó: Getty Images)

MAROKKÓ–ELEFÁNTCSONTPART

Egy olyan találkozón már túl vagyunk az afrikai kontinensbajnokságon, amelyen eldőlhetett egy csoportelsőség sorsa (Algéria győzte le a létező legkisebb különbséggel, 1–0-ra Szenegált) most a következő ilyen karakterű összecsapás következik. Ezen is egy észak-afrikai együttes küzd meg egy Guineai-öböl-parti, azaz nyugat-afrikai gárdával, azaz egy korábbi egyszeres győztes egy kétszeressel.
Mindkét együttes szűk 1–0-val rajtolt, a marokkóiak csak egy 89. perce öngóllal tudtak felülkerekedni Namíbián, Elefántcsontpart elvileg erősebb ellenfelet, Dél-Afrikát tudta megverni egy második félidő közepi akciógóllal.

A két csapat huszadszor küzd mg egymással 1973-as első mérkőzésük óta, örök mérlegük tökéletes egyensúlyban van: mindketten 6.-szor nyertek, 7 döntetlen mellett. Csak az ANK-mérkőzéseket tekintve az „elefántok” vannak hajszálnyi előnyben (3 győzelem, 1 döntetlen, 2 verség, 9–7-es gólkülönbség). A legfontosabb tétű mérkőzésük a sorozatban az 1986-os bronzmérkőzés volt, azt a nyugat-afrikaiak nyerték meg 3–2-re, ám abban az évben Marokkó képviselte egyik indulóként a földrészt a mexikói vb-n, mi több, először nyert meg csoportot a kontinens képviseletében (aztán kiesett a későbbi ezüstérmes németektől egy hosszabbítás legvégén kapott góllal).
A mérkőzés esetleges győztese a csoportkör végéig nem tudja meg ellenfelét, a vesztes – feltéve, hogy megőrzi második helyét – az E-csoport másodikjával mérkőzik meg a nyolcaddöntőben.

VENEZUELA–ARGENTÍNA

Az argentinok összes kínjuk-bajuk-nehézségük ellenére ott vannak az elődöntő kapujában. Ráadásul olyan ellenféllel, amelyet múltjuk alapján illene legyőzniük. Illetve ez a megállapítás egészen csak árnyaltan igaz. Az első 18 mérkőzés a két együttes között teljesen egyoldalúan alakult, mind a 18-at a gauchók nyerték meg, 2011-ben tört meg a jég: akkor a bilbaói Amorebieta „sporttörténeti” fejesével a vörösborosok megnyerék a hazi vb-selejtezőt, s azóta tovébbi két alkalommal tudtak remizni és idém tavasszal Madridban megszerezték második győzelmüket is a mindannyiszor Messivel felálló albiceleste ellen. Azaz a 18-0-0-t az elmúlt szúk hét esztendőben egy 2-2-2 követte, így mégsem annyira egyértelmű a kép. A tornán ráadásul Venezuela nyújtotta a többet: veretlenül jutott csoportjában tovább, egyetlen gólt kapott, szemben Messiék Kolumbia elleni bukásával és összesen 3 kapott góljával.
Persze, sok olyat láttunk már, hogy egy esélyes együttes nyögve nyelősen ment tovább a selejtezőcsoportól, aztán a kieséses fázisban megtáltosodott. Az argentin fanok ebben reménykednek, de a mutatott játék alapján ezt inkább a szív mondatja velük, nem a ráció. A valószínű inkább az, hogy ugyanúgy meg kell küzdeniük a szubkontinens legészakibb csapatának, mint a braziloknak egy nappal korábban Paraguayjal. Valami azt súgja nekünk: a selacao a nagy küszködés után szívesebben fogadná Rondónékat, mint a Messi-vezette La Plata-i szonszédot…

KOLUMBIA–CHILE

Az alsó ág első negyeddöntőjét az eddig mindhárom mérkőzését megnyerő, gólt sem kapó Kolumbia játssza a végtelenül tapasztalt öreg rókákat nagy számban felvonultató kétszeres címvédő Chile ellen.  Jamesék a legnehezebb ellenfelet, Argentínát verték meg két góllal, Katar és Paraguay ellen a legszűkebb sikerrel is beérték. Végtelenül stabil a védekezésük, ám arra Chilének sem lehet panasza: két gólja közül az egyiket vitatható 11-esből kapta Ecuadortól, a másikat az uruk világklasszis csatárpárja hozta össze ellenük nem sokkal a játékidő vége előtt. Elöl sincs igazi baj, csak Brazília (8) és Uruguay (7) szerzett csak több gólt nála. A két csapat óvatos – hogy finoman fogalmazzunk és ne illessük őket a kemény „defenzív” jelzővel – stílusa arra enged következtetni, aligha ettől a találkozótól várhatjuk a torna roppant alacsony gólátlagának (meccsenként nem egészen 2.16 gól) feljavítását. Ezen a találkozón még a labdabirtoklási dominancia is kérdéses: mindketten kontrázni szeretnek, támadni – s azzal támadási felületet nyújtani – sokkal kevésbé.

Sport1 18:45: Marokkó–Elefántcsontpart ANK-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport1 21:00 Venezuela–Argentína Copa América-negyeddöntő (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 1:00 Kolumbia–Chile Copa América-negyeddöntő (kommentátor: Haraszti Ádám).