Csúcsderbi az első Copa-döntős helyért • SportTV

Csúcsderbi az első Copa-döntős helyért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 02. 06:21    
Olvasási idő: 3 perc

Befejeződik az Afrika-kupa csoportköre, ismertté válik a még hiányzó négy csapat kiléte a nyolcaddöntőben, de azért a futballvilág figyelme európai idő szerint szerda hajnalban Belo Horizontére összpontosul. Arra a stadionra, ahol a selecao története legnagyobb csapását szenvedte el, s ahol a legnagyobb kontinentális riválisával csap össze, hogy ötödik rendezése során ötödször is megmérkőzhessen a Copa América aranyérméért.

Lionel Messi kétszer már győzelemre vezette az övéit a brazilok ellen. Az egyik két éve Melbourne-ben történt, ahol az ő góljával nyert az albiceleste 1–0-ra. Csakhogy az barátságos mérkőzés volt, a Mineiraóban pedig történetük első Copa América-elődöntőjét játssza Dél-Amerika két gigásza (Fotó: Getty Images)

BENIN–KAMERUN

Két forduló után csak annyi bizonyos az F-csoportban, hogy a listavezető Kamerun már nyolcaddöntős, de lehet még csoportelső, -második és -harmadik is. Utóbbi abban az esetben, ha kikap Benintől és Ghána legyőzi Bissau-Guineát. Ha viszont a szelídíthetetlen oroszlánok egy pontot szereznek, már csak vagy az első vagy a második helyen jutnak tovább. Nem árt tudni, hogy az itteni csoportmásodik mindenképpen a kontinens egyik futballhatalmával, Nigériával meccsel, viszont a csoportgyőztesnek az E-csoport másodikja jut, amely a záró forduló eredményei alapján mind a négy csapat, Mali, Tunézia, Angola vagy Bissau-Guinea is lehet.
Beninnek a pontszerzés mindenképpen továbbjutást jelent, mert ha ez csak 3. helyet ér, akkor 0-s a gólkülönbsége a 3 pontja mellett, ezzel mindenképpen jobb Dél-Afrikánál és Kenyánál is, azaz legrosszabb esetben is negyedik számú harmadikként eljut a nyolcaddöntőbe. (Csoportnegyedik ez esetben már nem lehet mert a  másik párosításban a 2 pontos Ghána és az 1 pontos Bissau-Guinea találkozóján nem születhet olyan eredmény, amellyel valamelyiküket ne előzné meg.)

ANGOLA–MALI

Moussa Maregától (9-es számmal) nem csak a Porto ellenfelei rettegnek a Liga NOS-ban. A mali válogatott csatára már az Afrika-kupán is betalált a kapuba, Mauritánia ellen, ezt ünnepli egy másik portugáliai légiós, a sportingos Abdoulaye Diaby társaságában  (Fotó: Getty Images)

Az E-csoport ponttükre pontosan ugyanazt a képet mutatja, mint az F-é. Itt Mali a 4 pontos csoportelső és biztos továbbjutó, valamelyik pozícióban. Angola jelenlegi pozíciója meg Beninének felel meg, azaz egy ponttal ugyanúgy továbbjutó, mint az egykori Dahomey.  A csoportutolsó Mauritánia pedig ugyanúgy nyolcaddöntős lehet, mint az F-sereghajtó Bissau-Guinea, csal éppen meg kellene verni ehhez Tunéziát. Márpedig észak-afrikai csapat ezen a tornán eddig nem kapott ki egyszer sem, Egyiptom, Marokkó és Algéria is százszázalékos mérleggel, csoportelsőként ment tovább! Mi több, gólt sem kaptak még a kupán, ebből a szempontból Tunézia már eddig is kilógott a sorból a Malitól kapott kettessel. Ám a torna harmadik újoncától – Madagaszkár csoportelsőként továbbment, Burundi utolsóként kiesett a B-kvartettből – az több szimpla meglepetésnél, egész kontinensre szóló szenzáció lenne!

BRAZÍLIA–ARGENTÍNA

A kontinens két gigásza egész sereg jó előjelet és óment tud felsorolni pró és kontra a csúcsrangadó előtt. Az örök méreg Argentína javára szól, Brazíliában a selecao nyert sokkal többször. A Copát  gaúchók sokkal többször nyerték el (14–8), Brazíliában minden alkalommal a hazaiak lettek a kontinensbajnokok (4-ből 4). Belo Horizontében (a Mineiróban) szenvedték el a brazilok históriájuk legszégyenteljesebb vereségét (1–7 a németek elleni a vb-elődöntőben öt éve), ugyanakkor a városban az argentinok még sosem tudták legyőzni a házigazdát (1975-ben a Copában 2–1, 2004-ben vb-selejtezőn 3–1, 2008-ban 0–0, 2016-ban meg 3–0, ugyancsak a vb-kvalifikációban).  Argentína még sosem nyert Brazíliában nagy tornát, a selecao viszont e legutóbbi elődöntőjét elvesztette hazai nagy tornán (2014, vb). Tité kapitánysága alatt nem veszített meccset Brazíliában, ám két eddigi kudarcának egyikét éppen Argentínától szenvedte el, Melbourne-ben, 1–0-ra. Messi 9 mérkőzés közül csak kettőn talált a kapuba (összesen 4-szer) a brazilok ellen – mindkettő barátságos meccs volt, és mindkettőt megnyerte Argentína, brazil földön viszont nemcsak ő, csapata szerzett gólt a hazaiak ellen (0–0 és 0-3, mindkettő vb-selejtezőn és éppen a Mineiraóban.
S talán a végtelenségig lehetne folytatni a sort. Annyi biztos, hogy a góllövéssel mindkét együttesnek akadtak gondjai a tornán, az argentinok 4 meccsen csupán ötször találtak be, a brazilok ugyan 8-szor, de az két meccsen rúgták, a másik kettőn eredménytelenek maradtak. A védelmekre – pontosabban a csapatvédekezésre – egyik oldalon sem lehet panasz, az albiceleste legutóbbi két meccsén, a selecao az egész tornán nem kapott gólt. (A védelmek dominanciájára egy adat: az eddig befejezett 22 mérkőzésből a 44 lehetségesből 19-szer nem talált be az egyik csapat, a negyeddöntő 8 csapatából egyes-egyedül Argentína szerzett gólt, a másik 7 együttes egyike sem… Igaz viszont, hogy a VAR-technológia alkalmazásával legalább tíz gólt elvettek már a Copán a csapatoktól, s nem biztos, hogy mindig jogosan!)
A két szakvezetőnek ez lesz az igazi mestervizsgája, a tapasztalt Tité és a zöldfülű Scaloni sem vezetett még csapatot nagy torna elődöntőjében. Egyikük azért hőssé magasztosul szerda hajnalban magyar idő szerint valamikor fél öt körül, vagy esetleg 45-50 perccel később… (Ne feledjük, az elődöntőben egy ikszes 90 perc és az esetleges 11-es párbaj közé „beékelődik” még egy 2×15 perces hosszabbítás is…)

Afrikai Nemzetek Kupája, csoportkör, 3. forduló. Sport1 18:00 Benin–Kamerun (D-csoport, kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 21:00 Kenya–Szenegál (C-csoport, kommentátor: Fülöp László). Copa América, elődöntő. Sport1  2:30 Brazília–Argentína (kommentátor: Fülöp László)