Nyugat-afrikai csúcsrangadó Iszmáilijában • SportTV

Nyugat-afrikai csúcsrangadó Iszmáilijában

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 29. 11:38    
Olvasási idő: 3 perc

A középső, második forduló a nagy rangadóké az idei Afrika-kupán. Szinte minden csoportban a két favorit játszik ebben a körben így lesz ez az F-betűjelű négyesben is, amelyben a torna történetének második és harmadik legeredményesebb válogatottja csap össze. Egy kontinenssel odébb kiderül, a legtöbbszörös világbajnok, az örök ranglista vezetője és a legutóbbi két kiírás győztese alkotta elődöntős szupermezőnyhöz csatlakozik-e negyedikként a verseny történetének legtöbbszörös bajnoka is.

Andrew Ayew már az ötödik Afrika-kupán képviseli a ghánai színeket két vb mellett. Szombat este a kameuniak elleni csúcsrangadón lesz fellépése Iszmáilijában (Fotó: Getty Images)

KAMERUN–GHÁNA

Az ANK históriájának második és harmadik legtöbbszörös győztese és egyben második és harmadik legtöbbszörös elődöntőse  csap össsze Iszmáilijában egymással.  A 7-szeres bajnok Egyiptom után az éremtáblázaton Kamerun következik 5, majd Ghána 4 győzelemmel. Előbbi a címvédő (nem mellesleg „visszaminősített” házigazda és a következő torna rendezője), utóbbi az egyetlen, amely  az  elmúlt 10 évben megrendezett mind az öt torna során eljutott legalább az elődöntőig.  (Érdekes viszont, hogy legutóbbi tornagyőzelmét 37 esztendeje aratta, azóta 8-szor volt elődöntős, 4 érmet szerzett, de egyik sem volt a legfényesebb.)  A két együttes összesen 16 döntőt vívott, de egyet sem egymás ellen. Az örök mérlegüket tekintve (az afrikai nyilvántartások azért nem tekinthetők 100%-osnak…) az ANK-ban csupán öt (nem túl sok ahhoz képest, hogy Kamerun 19., Ghána 22, alkalommal vesz rlszt a tornán), összesen 14 (ebben benne vannak a vitatott státusú olimpiai selejtezők és Afrikai Játékok futballtornája-meccsek is) mérkőzést játszottak egymással, s mindkét összevetésben a ghánaiak javára billen az örök mérleg nyelve 2-2-1 (6–3), illetve 6-6-2 (17–9) mutatóval. Ezek közül a legutóbbi küzdelmük zajlott a a legnagyobb tétért: két éve az ANK elődöntőjében Franceville-ben Ngadeu-Ngadjui és Bassogog góljával 2–0-ra nyertek a szelídíthetetlen oroszlánok. (A Slavia Praha védője és a kínai Henan Csianje középpályása most is a keret tagja, sőt mindketten végig játszották a Bissau-Guinea elleni győztes nyitó mérkőzést is a tornán.) A ghánaiak meglepetésre csak 2–2-t játszottak Benin ellen az első meccsükön, amelyen  hátrányból fordítottak az Ayew fivérek  (Abedi Pelé két fia, Andrew és Jordan) góljaival, de a benini gólzsák Pote második góljával egyenlíteni tudott.
A csoport győztese (amely akár most is lehet Kamerun, ha megnyeri a nyugat-afrikai derbit és Benin remizik Bissau-Guineával)  az E-csoport másodikjával  (az lehet Tunézia vagy Mali), a csoportmásodik az B-kvartett 2. helyezettjével (jelen állás szerint a torna legjobb újoncával, Madagaszkárral) találkozik a kieséses szakasz első körében.

URUGUAY–PERU

A három eddigi  negyeddöntő a favoritok – koránt sem egyértelmű – sikerét hozta, hiszen a brazilok és a chileiek is csak gól nélküli döntetlent követő 11-es párbajban jutottak tovább a Copa Américán. A negyedik találkozónak is van kimondott favoritja, mind a két csapat múltja, mind a tornán mutatott eddigi játék alapján Uruguay határozottan esélyesebb Perunál.
Ha azt mondja a hosszú tapasztalat, hogy egy-egy nagycsapatnak minden tornán van (kell, hogy legyen?) egy gyengébb fellépése, az uruk a Japán elleni 2–2-vel eleget tettek ennek a „kötelezettségnek”, azaz ezután csak jó meccseik lehetnek. Márpedig, ha tényleg jól teljesítenek, a halvány peruiak ellen nem lehet gond a továbbjutás. Ennek persze ellentmond, hogy minden kieséses szakaszban szinte minden sportágban a negyeddöntőben akad egy-egy ordas meglepetés, miért éppen a 45. Copa América lenne a kivétel?

Tanítani való lövő mozdulat Luis Suáreztől. Az uruk vezércsillaga nyolc éve kétszer is betalált a perui kapuba a Copán, most hasonlóra készül (Fotó: Getty Images)

A múlt kifejezetten az uruk mellett szól: összesen 64 mérkőzésükből 36, a Copa Anéricán (és a jogelőd dél-amerikai bajnokságon) vívott 20 találkozóból 12 alkalommal ők kerültek ki győztesen. A tavalyi vb előtti selejtezősorozatban mindkét találkozón hazai győzelem született, Montevideóban 1–0-ra, Limában 2–1-re nyert a vendéglátó válogatott.
Suárezéket persze hidegen hagyják a múlt tényei meg a statisztikai alapú okoskodások is. A Barca sztárja már a torna előtt kijelentette, késznek tartja csapatát a végső győzelemre, amelyből neki az korábbi egyetlen részvétele, a 2011-es kiírás során már volt része. Peruval akkor is találkozott a csapat, egy körrel később, az elődöntőben, és azt a meccset éppen az ő duplája döntötte el. Az akkori győztes kezdőcsapatból rajta kívül Muslera, Coates és Cáceres, a kispadról  A. Silva,  Godín és Lodeiro most is kerettag, heten tehát a La Plata-i győzők közül most ismétlésre készülnek. (Az ellen oldalon Advíncula, Yotún és Guerrero az akkori kezdőből, Corzo, Ballón és Ruidíaz  a padról reménykedhet abban, hogy 8 év után sikerül a visszavágás.)
A találkozó győztese a címvédő Chile ellen vívja a torna második elődöntőjét jövő szerdán Sao Paulóban, az Arena Corinthiansban.
Sport1 19:00 Kamerun–Ghána Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László); Sport1 21:00  Uruguay–Peru Copa América-negyeddöntő (kommentátor: Méhes Gábor)