Kinek csillog a legfakóbb érem Sao Paulóban? • SportTV

Kinek csillog a legfakóbb érem Sao Paulóban?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 05. 18:40    
Olvasási idő: < 1 perc

A harmadik egymást követő Copa América éremcsatáján csap össze Chile és Argentína nemzeti együttese. Csak míg 2015-ben Santiagóban és 2016-ban East Rutherfordban az arany volt a tét, most a mérkőzést követően csupát a bronzokat akasztják a győztesek nyakába a Conmebol kijelölt képviselői…

A két barcelonai csapattárs közül Arturo Vidal kap két arany után vagy Leo Messi két ezüst után egy Copa-bronzot? (Fotó: Gett Images)

Amíg Európa 1984-től szakított a „csalódottak csatája” klisével emlegetett 3. helyért folyó mérkőzéssel, a FIFA és a többi kontinentális föderáció megtartotta a „bronzcsata” hagyományát – legalább még egy együttes sikerrel búcsúzhasson a tornáról – igaz, a másiknak meg ott a dupla méreg és keserűség.
A Sao Pauló-i csata egyik részese tehát egymást követő harmadik kontinensbajnokságáról is éremmel távozik. Chilének ehhez először a Copa históriájában illene végre egyszer 90 (vagy 120) perc alatt „rendesen” is legyőznie keleti szomszédját, ez ugyanis az elmúlt 103 év során nem sikerült még neki! Az 1916-os első találkozás óta 27 mérkőzést vívtak a kontinenstornán, 19-szer Argentína győzött, 8 találkozó végződött döntetlennel. A legutóbbi kettő után persze rúgtak 11-eseket, hogy eldöntsék a kupa sorsát – mindkettőt Chile nyerte meg 4-1-re, illetve 4-2-re, de a „normális” statisztikákban ezeket a mérkőzéseket döntetlenként regisztrálják.
Argentína persze hatoldalas tiltakozó levelet juttatott el a kontinentális szövetséghez az elődöntő bíráskodásával kapcsolatban, Chile hat oldalban legfeljebb saját butaságait taglalhatta volna, amellyel sikerült három góllal kikapnia a lesajnált Perutól.
Igazából persze az dönt: melyik csapatnak sikerül pszichésen túllépnie az elődöntő kudarcán. Az argentinokat egyvalami vigasztalhatja: Messiben a felháborodás annyival erősebb volt a mélabúnál, hogy most nem mondott le kapásból a válogatottságról. Így legalább nem kell visszaédesgetni a nemzeti csapatba. S ez alighanem így is marad, akár meglesz a vigaszbronz, akár az is elvész.

46. COPA AMÉRICA. Sport 1, 20:45 Argentína–Chile a torna 3. helyéért (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel)