Búcsú és nagyok színre lépése • SportTV

Búcsú és nagyok színre lépése

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 24. 08:27    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn befejeződik a Copa csoportköre, fény derül a nyolcadik továbbjutó kilétére. Az Afrika-kupán bemutatkozik a D-csoport második fele és az E-csoport kvartettje. A szereposztás kiváló: az általunk közvetítendő négy mérkőzés 8 csapata közül öt már korábban elnyerte a kontinensbajnoki címet – egy vagy több alkalommal.

A Barca két klasszisa most más mezben, ellenfélként csap majd össze. A barátság azért (talán…) megmarad (Fotó: Getty Images)

ELEFÁNTCSONTPART–DÉL-AFRIKA

Az ANK kétszeres bajnoka (1992, 2015) csap össze az 1996-os győztessel, mindkét együttesnek van további dobogós helyezése is, Elefántcsontpartnak  két 2. és négy 3. helye, a politikai okokból (apartheid…) csak a győzelme évében csatlakozó Dél-Afrikának egy-egy jutott mindkét további éremfajtából.
Mivel a csoport harmadik erős együttese, Marokkó minimális egygólos győzelemmel rajtolt, ha ebben a párosításban valamelyik együttes két góllal jobbnak bizonyul, az  már-már a nyolcaddöntőben érezheti magát.  Az „elefántok” a selejtezősorozat első mérkőzését elkomolytalakodták otthon Guinea ellen (2–3), után hiába szereztek további 10 gólt, legyőzőjüket nem tudták utolérni, így csak másodikként jutottak tovább a H-csoportból. Dél-Afrika ugyan idegenben megverte Nigériát az E-csoport nyitó fordulójában, a visszavágó döntetlenje mellé még a két gyengébb alakulattal (Líbia és Seychelles-szigetek) is remizett egyszer-egyszer, így végül a sasok mögé szorult.
A két csapat 6 eddig találkozójából négyszer a dél-afrikaiak nyertek, kétszer ikszeltek, azaz Elefántcsontpart eddig még sosem tudta legyőzni riválisát. Elvileg most a közép-afrikai együttes a favorit, amelynek keretében 19 európai, 3 afrikai és egy ázsiai légiós található. A másod- és harmadkapus Gnohouo és Sangaré Zairében, illetve Dél-Afrikában (!) keresi a kenyerét, a hátvéd Comara a marokkói Vidad játékosa, a jól ismert Wilfried Bony jelenleg a katari al-Arabiban futballozik (55 szereplésével és 18 góljával, a jelenlegi csapat rekordere mindkét kategóriában), az európaiak klubjai közt olyan márkák találhatók, mint a 7-szeres BEK-/BL-győztes Milan vagy az idei döntős Tottenham.

TUNÉZIA–ANGOLA

Az E-csoport első számú esélyese Tunézia, amely már a 19. alkalommal szerepel a tornán, első ellenfele Angola pedig nyolcadszor. Az északi csapat egyszer már el is nyerte a trófeát (2004-ben rendezőként), a közép-afrikai együttes kétszer volt negyeddöntős  (2008, 2010). Mindketten megnyerték selejtezőcsoportjukat, Tunézia 5 pontot (!) vert Egyiptomra (amely a selejtezők kezdetekor még nem volt házigazda), Angola  csak jobb egymás elleni eredménnyel (4–1, 0–1) előzte meg az azonos pontszámot gyűjtő Mauritániát. Az észak-afrikai favoritok, Egyiptom és Marokkó eddig csak soványka 1–0-kra voltak képesek, meglátjuk,  a harmadik hogyan kapja el a rajtot.

CHILE–URUGUAY

A nap legerősebb sporttévés párosítása, a legutóbbi két kiírás bajnoka találkozik a legtöbbszörös (15) győztessel. Ez a lebonyolítási forma (két csoportharmadik továbbjutó) az utolsóként befejező csoport tagjainak némi taktikázásra ad lehetőséget. (Amúgy ez minden lebonyolítási rendszerrel így van.) A C-csoportban most csak annyi biztos, hogy az edig hibátlam Chile továbbjutott. A két nagy rangadója most nagyjából tényleg a csoportelsőségét meg: a győztes ugyanis a Brazíliától kapott hatalmas pofontól kóválygó Peruval meccsel a negyeddöntőben, a másodiknak a százszázalékos, eddig mindhárom meccsét megnyerő Kolumbiával kell megküzdenie. Mindkét oldalon nagy a fogadkozás. Különös pikantériát adhat a meccsnek a Barcelona két sztárjának találkozása. Luis Suárez és Arturo Vidal a Camp Nouban csapattársak, most egymással küzdenek meg, karakterüket ismerve teljes erőbedobással.  Chilének annyival  jobb a helyzete, hogy a háromféle eredményalakulásból kettő, azaz a döntetlen is neki kedvez.

ECUADOR–JAPÁN

Itt is viszonylag egyszerű a képlet: nyerni kell, és az továbbjutást ér! Az A-csoportban harmadik Paraguaynak ugyanis két pontja van, siker esetén Japának 4, Ecuadornak 3lenne, azaz a győztes a két jobbik harmadik egyikeként mindenképpen negyeddöntős. A döntetlen „kettős vereséggel” ér fel: Ecuador marad negyedik, Japán pedig rosszabb gólkülönbséggel (-4 a -2-vel szemben) ugyancsak kiesik. Elvileg Ázsia vicebajnoka még lehet második is, ehhez azonban az kellene, hogy Chile legyőzze Uruguayt, Japán Ecuadort és a két győzelem összkülönbsége elérje vagy meghaladja a 8 gólt – erre azért kevés reális esély mutatkozik. A két mérkőzést természetesen egy időben (magyar idő szerint éjjel 1-kor) kezdik, mi megosztjuk őket két csatornánk között.

Sport1 16:15 Elefántcsontpart–Dél-Afrika Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); 18:45 Tunézia–Angola Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 1:00  Chile–Uruguay Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 1:00  Ecuador–Japán Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám)