Szalahék a hibátlanságért hajtanak • SportTV

Szalahék a hibátlanságért hajtanak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 30. 13:42    
Olvasási idő: 2 perc

A 32. Afrika-kupa vasárnapi versenynapján két csoportban befejeződik a csoportkör. Mi két mérkőzéssel jelentkezünk, a B-ben esély van egy újonc továbbjutására is, az A-ban pedig az első két mérkőzését kapott gól nélkül teljesítő favorit házigazda őrizné kiváló rekordját.

Szakahék céjja: kapott gól nélkül folytatni a győzelmi sorozatot (Foró: Getty Images)

MADAGASZKÁR–NIGÉRIA

Madagaszkár viládszerte egy 2005-ös amerikai animációs film, itthon (legalábbis sz odősebbek számára) egy hetvenes évek közepi csehszlovák-magyar kooprodukcióban készült tévésorozat révén ismert. Manapság Artikában meg a futballcsapata csodájára járnak. Igaz, ha nincs létszámemelés, nem biztos hogy kijut az együttes a tornára, de ahogy a 2016-os Eb, ez a kontinenstorna is az újoncok szereplésével üde színfoltot kapott.
A három újoncból kettőt is Fortuna egy csoportba, a B-je juttatott, A kelet-afrikai szigetország együttese előbb neglepő, 2–2-es döntetlent játszott a jóval ismertebb  (1976-ban ezüstérmes, a döntőben 12-edszer induló) Guineával, majd a másik újoncit, Burundit a hátvéd  Itaimaharitra parádés szabadrúgásgóljával legyűrte. Ezzel 4 pontot gyűjtve úgy futhat neki a favorit Nigéria elleni mérkőzésnek, hogy pontszerzés esetén biztos másodikként jut tovább,  ha elszenvedi első vereségét, és Guinea egy gólnál nagyobb különbséggel legyőzi  Burundit, jó esélye van a négy jobbik csoportharmadik közé kerülve szintén továbbmenni a nyolcaddöntőbe.
A jóval esélyesebb, legtöbbszörös érmes (14, 3-4-7-es elosztásban) Nigéria már biztos továbbjutó, pontszerzés esetén csoportelsőként, ha kikap, másodikként. A nigériai kapitánymak, Gernot Rohrnak megvan a lehetősége arra, hogy kulcsjátékosai egy részét pihentesse. Csoportmásodikként 6-án szombaton, csoportelsőként 7-én vasárnap játssza együttese a playoffszakasz első mérkőzését a negyeddöntőbe jutásért.

UGANDA–EGYIPTOM

„Papron” Uganda a pályaválasztó, valójában a rendező Egyiptom szokott környezetében, állandó hazai pályáján, a kairói Nemzetközi Stadionban játszhatja harmadik mérkőzését is. (Mint ahogy a nyolcaddöntőt is, mi több, a düntőig végig ott szerepel, ami financiális okokból érthető, szakmilag viszont kissé jogosulatlan állandó előny…)
A mérkőzés „képlete” megegyezik a B-csoportével: hogyha az eddig százszázalékos favorit pontot szerez, csoportelső, ha kikap, biztos csoportmásodikként ugyanúgy továbbjutó, csak a másik ágra kerül. Nem mindegy azért az ág: ha a házigazda csoportelső, Algéria és az E-csoport győztese, Tunézia vagy Mali kerül az útjába, a másik ágon a potenciális csoportelsők közül Nigéria, Marokkó és Kamerun is ott tülekszik, no meg  a veszélyes másodikak közül Szenegál és Tunézia/Mali is onnan igyekszik a fináléba.
Uganda ugyanúgy áll, mint Madagaszkár: győzelemmel csoportelső, döntetlenel második, vereséggel vagy marad 2., vagy igen jó az esélye harmadikként is továbbmenni.

Afrikai Nemzetek Kupája, csoportkör, 3. forduló. Sport1 18:00 Madagaszkár–Nigéria (B-csoport, kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 21:00 Uganda–Egyiptom (A-csoport, kommentátor: Méhes Gábor)