Az „éremcsúcstartó” újra a bronzért • SportTV

Az „éremcsúcstartó” újra a bronzért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 17. 08:19    
Olvasási idő: 2 perc

Az angolszász – főként amerikai – statisztikák az éremszám szerint rangsorolják egy-egy esemény históriájának legjobbjait, első közelítésben nem törődvén az érmek minőségével. Ilyesfajta értékelésben az Afrika-kupák (AEK, ill. ANK) legeredményesebb válogatottja Nigéria csapata, eddig megszerzett nem kevesebb mint 14 érmével. (A legtöbb arannyal rendelkező Egyiptomnak „csupán” 12 medáliája van, az e tekintetben harmadik Ghánának 10.)

Odion Ighalo számára külön tétje is van a bronzcsatának. A Sanghaj Senhua 30 éves csatára 4 góllal vezeti a torna góllövőlistáját. Ha újra betalál, közel kerülhet a gólkirályi címhez (Fotó: Getty Images)

Az éremrekorder „szuper sasoknak” a legtöbb bronzból van, 1976-tól 2010-ig nem kevesebb mint 7 alkalommal állhattak volna a dobogó harmadik fokára. A tornákon azonban ritka a „teljes” eredményhirdetés, zömmel a „bronzmeccs” után akasztják a győztesek nyakába az érmet, a  negyedikek rendre csak díszes oklevelet kapnak. Amúgy a nigériaiak a bronzaik közül csak a legelsőt nyerték még a körmérkőzéses rendszerben, a követő 6 alkalommal egyaránt megnyerték a „csalódottak csatáját”. Egyszer, az első alkalommal éppen Tunézia ellen, 1978-ban, furcsa körülmények között. Az accrai találkozón ugyanis az északiak egy bírói ítélet elleni tiltakozásul levonultak a pályáról és a CAN 2:0-val a nigériaiaknak adta a meccset, így lettek másodjára bronzosok. Az ellenfél Tunézia négy érme 1-2-1-es megoszlásban született meg, a 3-4. helyért mindössze 3-szor volt érdekelve, 1962-ben körmérkőzésen szerezte meg, után jött 1978-ban a fenti „levonulós” bronzcsata, legutóbb pedig  2000-ben 2–2-es 120 perc után csak 11-esekkel vesztették el a a bronzokat 4-3-mal.
Az elődöntőt mindkét „sasos csapat” csak szoros csatában bukta el, a „karthágói sasok” elképesztően peches öngóllal veszítettek Szenegál ellen a hosszabbításban, a „szuper sasok” pedig egy fantasztikus 90. perces szabadrúgásgóllal maradtak alul Algériától.
A két csapat összmérlege roppant szoros és zömmel tétmérkőzésekből áll össze.  A 17 eddigi meccsből 5-5-öt nyert meg a két csapat (nigériai győzelemnek számítva az emlegetett ANK-bronzcsatát is), 7 döntetlen mellett. A remikből azonban kettő is 11-es párbajba torkollott, mindkettő a kontinensbajnokságon. 2004-ben az elődöntőben 1–1 után (mindkét gól büntetőből született) az akkor rendező Tunézia rúgta jobban a 11-eseket (5-3), s aztán a döntőt is megnyerte. Két évre rá a negyeddöntőben ugyancsak 1–1 után Nigéria lövői voltak a higgadtabbak (6-5) , majd a zöldek a „szokásos” bronzzal zárták a tornát.
Most is roppant szoros csata várható, talán ezúttal már kicsit „elengedik magukat” a csapatok. Nigéria legalább már játszott egy kiváló meccset a tornán (a Kamerun elleni 3–2-es nyolcaddöntőre gondolunk), ám az is igaz, hogy Tunézia meg a hat meccséből 5-ször remire állt a 90 perc során. Persze mondjuk egy 3–3-as „alap” ikszet elfogadnánk, ám a torna eddig 11 kilencven perces döntetlenjéből öt 0–0 volt, hat meg 1–1 – eddig…

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, a 3. helyért. Sport1 20:45  Tunézia–Nigéria (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Mészáros Ábel)