Futball-őszelő, több mint fél tucat meccsel • SportTV

Futball-őszelő, több mint fél tucat meccsel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 01. 10:14    
Olvasási idő: 3 perc

A naptári ősz első napján négy követett bajnokságunkból összesen hét teljes meccsel jelentkezünk, ezekből öt élőben kerül a képernyőkre.

Ante Rebic egyedül maradt az Euintracht tavalyi nagy gólvágó hármasából (Fotó: Getty Images)

NÉMETORSZÁG

A Bundesliga2-ből „H-betűs északi derbivel”, a  Hamburg–Hannover összecsapással kezdünk. Hogy ez mennyire nem másodvonalbeli mérkőzés, arról jól árulkodik a statisztikai adat: eddigi 72 összecsapásukból 58 a Bundesligában került sorra és ez lesz az első másodosztályú mérkőzésük. A párharc históriájának érdekessége, hogy a HSV örök gólkirálya, a sok egyéb címe mellett 1969-ben KEK-győztes Uwe Seeler (12 gól) mellett a H96 legjobbja, Willi Reimann is a Hamburggal nyert 1977-ben Kupagyőztesek Európa-kupáját. Ami mindkét együttes közös céját, az élvobalba visszajutást illeti, abban a hamburgiak állnak jobban, akik a mezőny zöménél eggyel kevesebbet játszva is 10 ointtal, veretlenül vezetik a bajnoki táblázatot. A Hannovernek van javítani valója, jelenleg csak a 11. helyen áll, 6 megszerzett ponttal.

Utána a Bundesligában is maradunk északon, a Werder Bremen és az Augsburg összecsapásán. Egyikül sem kezdett fényesen, a vendég 1-1 döntetlent és vereséget jegyez első két játéknapon (ezzel 15.), az utolsó előtti házgazda eddig mindkét találkozóját elveszítettte.  Sven Kohlfeldt mester helyzetét még az is nehezíti, hogy veterán gólvágója, Claudio Pizarro egy korábbi fertőzésből éppen csak mostanra épült fel, de azért a kispadra nevezheti. Amúgy is tetemes a sérültlistája. Több egyéb közt két válogatott játékosra, a svéd Augustinssonra (térdműtét) és a török Toprakra (vádlisérülés) sem számíthat.

Kapcsolódó

Werder–Augsburg örökmérleg

Összesen: 20 mérkőzés–9 Werder-győzelem–3 döntetlen–8 Augsburg-győzelem/35–33-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 16–6–2–8/26–29.
Brémában: 10–4–2–4/15–13. Brémában a Bundesligában: 8–3–1–4/11–11
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Claudio Pizarro (5 mérkőzés–3 gól–0 sárga lap), ill. Tobias Werner (10–5–0)

A nap másik élvonalbeli mérkőzését Frankfurtban játssza az Eintracht a Düssseldorffal. A két együttes egymás tabellaszomszédja, mindketten 1-1 győzelmet és vereséget számlálnak, sót még a gólkülönbségük is egyaránt nulla, csak a Fortuna többet rúgott és kapott (4, a 2-vel szemben). A Frankfurt „beletrafált” a soroslással, a legutóbbi döntős Arsenalt kapta többek közt ellenfélül, de hát a kupafolytatás még odébb van, jelenleg a bajnokságban kell javítani a pozíciókat. A vendégek kezdője egyelőre a bizonytalanabb, Friedhelm Funkel mester gondolkodik a középpályán Bodzek és/vagy Zimmer bevetésén is. Kownacki pályára küldésének kockázatát sem vállalja, a lengyel pedig tagja válogatottja Eb-selejtezőkre készülő keretének.

Kapcsolódó

Frankfurt–Düsseldorf örökmérleg

Összesen: 54 mérkőzés–27 Frankfurt-győzelem–15 döntetlen–12 Düsseldorf-győzelem/119–76-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 46–24–12–10/108–66.
Frankfurtban: 26–18–6–2/76–27. Frankfurtban a Bundesligában: 23–17–5–1/70–21
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Bernd Nickel (19 mérkőzés–7 gól–2 sárga lap), ill. Thomas Allofs (13–6–1)

TÖRÖKORSZÁG

Világbajnokkal, Adil Ramival erősített a héten a Fener (Fotó: Getty Images)

A Süperligből egy-egy élő és felvételes mérkőzéssel jelentkezünk. Előbbin a fővárosi Genclerbirligi fogadja a „históriailag” negyedik, jelen játékerejét tekintve első-második isztambuli csapatot, a Basaksehirt.  Jelenleg ez a két csapat foglalja el az utolsó két helyet holtversenyben a táblázaton, pont nélkül,  egyaránt 1–5-ös gólkülönbséggel. Mindkettejüknek „életbe vágó” az első pontok megszerzése, ezért éles mérkpzésre számíthatunk  a török főváros Május 19. Nevű stadionjában,  Éjféltől felvételről közvetítjük a Fenerbahce–Trabzonspor találkozót.  tévesztendő össze jóval. Az isztambuli gárda még az átigazolási időszak zárása előtt egy világbajnokkal erősített: Adil Ramival, akit gyakorlatilag eltanácsoltak Marseille-ból. A Fener áll egyébként most legjobban a négy isztambuli klub közül, már döntetlen esetén is jobb gólkülönbséggel átveszi a vezetést a SüperLig táblázatán, győzelemmel pedi mindezt százszázalékos mérleggel tenné. A Trabzon a hét közben ugyan otthin kikapott az Európa-ligában 2–0-ra az AEK Athéntól, mégis elérte a csoportkört, mert egy héttel korábban 3–1-re nyert a görög fővárosban, Caleb Ekuban mesterhármasával.

 

PORTUGÁLIA

Minden héten megpróbáljuk követni a nagy Porto–Benfica versenyfutást a Liga NOS bajnoki címéért. A múlt héten a csúcsrangadót idegenben megnyerő Porto most az El-résztvevő Vitória Guimaraest fogadja, persze győzelmi esélyekkel Ezt a találkozót némi csúszással tudjuk műsorba iktatni, a derbivesztes Benfica bragai vendégjátéka viszont élőben kerül programba.  A két fő esélyes győzelem estén sem tudja átvenni a vezetést, mert maximum 9 pontjuk lehet, míg az újonc Famalicao  10 ponttal listavezető. Persze, azt senkisem gondolja komolyan, hogy a Vila Nova Famalicaó-i együttes mondjuk októberben is versenyben lesz akár dobogó legalsó fokáért folytatott küzdelemben is…

BUNDESLIGA2, 4. forduló,. Sport1 13:30  Hamburger SV–Hannoverscher SV 96  (kommentátor: Haraszti Ádám);  BUNDESLIGA, 3. forduló. Sport1 15:30 SV Werder Bremen–FC Augsburg (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 17:45 SG Eintracht Frankfurt–Fortuna ’95 Düsseldorf (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván);  SÜPERLIG, 3. forduló.  Sport2 18:15  Genclerbirligi–Ístanbul Basaksehirspor (kommentátor: Haraszti Ádám), Sport1 0:00 Fenerbahce SK–Trabzonspor Kulübü (felv., kommentátor: Petur András); LIGA NOS, 4. forduló. Sport1 20:15 FC Porto–Vitória Guimaraes (csúsztatott felv., kommenáttor: Faragó Richard), Sport1 22:00  Sporting Clube de Braga–SL Benfica (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)